Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Zadělejte si na klíčky

Možná si ještě vzpomínáte, jak jste na základní škole nechávali na vatě vyklíčit hrách nebo čočku. Tenkrát šlo o přírodovědu, ale dneska jde o zdravou výživu. Proč si nepřidat naklíčenou čočku nebo cizrnu do salátu? 

Zadělejte si na klíčky
Klíčky a výhonky pěkně ozdobí i další pokrmy. Energetická exploze Během zimního období se energie navíc opravdu hodí a můžete ji získat právě díky klíčkům. Opravdu nejde o stravu vegetariánů, přesvědčte se sami. Klíčky jsou doslova nabity energií a vitamíny, které přes zimu potřebujeme jako sůl. Dostanete do sebe něco čerstvého, co jste si vypěstovali sami, akorát to chce pár dnů. Jen si představte, že každé semeno je jediným zdrojem energie pro novou rostlinu a všechny obsažené látky můžete dostat hravě do svého organismu. Obsažené enzymy usnadňují trávení a nenadýmají, zároveň probíhá detoxikace. Co si nechat naklíčit? Dá se říci, že každé semínko, které se ukrývá ve vaší kuchyni naklíčí, pokud mu dopřejete správné podmínky. Ovšem je mezi nimi rozdíl, některé musíte nechat vyrůst až do výhonků s lístky, jako například řeřichu. Kromě řeřichy lze sklízet výhonky ředkvičky a hořčičného semínka. Dají výbornou chuť pomazánkám, salátům nebo si je jen tak nasypte na chleba s máslem. 

Zadělejte si na klíčky
Sáhněte také po čočce, fazolích, cizrně, hrachu, mungo fazolích, adzuki nebo také po semenech fenyklu. Jak na to? Semínka je potřeba probudit k životu, uděláte to tak, že je necháte natáhnout v co možná největším množství studené vody. Pokud jde o luštěniny, namočte je na 12 hodin do studené vody. Vodu poté slijte a semínka udržujte vlhké tak akorát. Bude stačit, když je asi třikrát za den propláchnete studenou vodou. Řeřichu, ředkvičky a hořčičná semínka uložte do misky, kterou vystelete mokrou vatou. Je potřeba udržovat vatu stále vlhkou. Za tři dny můžete sklízet energetickou bombu. Kam s klíčky? Klíčky a výhonky v kuchyni opravdu hojně využijete. Naklíčenou řeřichu, hořčici a ředkvičky používejte v syrovém stavu do pomazánek a dipů, dodají jim ten správný šmrnc. Klidně je použijte jen tak na ozdobu pokrmů. Naklíčené luštěniny přidávejte syrové do těstovinových a zeleninových salátů, ale klidně je také osmažte na pánvi a přidejte k rýži. Z naklíčené cizrny doporučuji připravit hummus.

Fotogalerie

Kateřina Řehořová Zehnalová

29. 03. 2013

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář

Facebook komentáře