Staré moudré přísloví praví: „Žádný učený z nebe nespadl." Určitě jsme se o pravdivosti toho přísloví mohli již několikrát přesvědčit sami. Každému se může stát při vaření nehoda, proto je zde shrnuto pár rad, které vyřeší nebo předejdou havárii v kuchyni.
- Pouštění šťávy při opékání - tuk, olej nebyl příliš horký nebo maso je příliš velké. Maso vyjmeme z nádoby, necháme okapat a šťávu z masa uvaříme. Vaříme tak dlouho, až se na dně vytvoří hnědý povlak a maso postupně přidáváme a pečeme dozlatova.
- Připálení - příliš silný ohřev nebo málo tekutiny. Jídlo co nejdříve přendáme do jiné nádoby a dáváme pozor, aby se nám připálenina neuvolnila ode dna. Co se týká omáčky, nejlepší řešení je udělat novou, protože původní nám načichla od spáleniny.
- Přilepení masa při pečení - tuk, olej nebyl příliš horký. Maso co nejdříve vyjmout z nádoby.
- Příliš rychlé zhnědnutí pokrmu - příliš vysoká teplota shora nebo zasunutí pokrmu příliš hluboko do trouby. Položíme na nádobu nebo pečeni hliníkovou fólii. Pokrm nebo nádobu přiblížíme na kraj trouby.
- Rozložení pečeně - aby se šťáva mohla stejnoměrně rozdělit, velké kusy masa nakrájíme na menší a zabalíme do hliníkové fólie.
- Slepení rýže - před vložením do vroucí osolené vody opláchneme pod tekoucí horkou vodou a při vaření přidáme do vody 1 lžíci oleje.
- Sražení žloutku při zahušťování - podaří se pouze tehdy, když se omáčka, tekutina již nevaří. Omáčku, tekutinu procedíme jemným cedníkem.
- Zábrana překypění - při vaření nudlí přidáme do vody 1 lžíci oleje. U smetany přes hrnec položíme dřevěnou lžíci.
- Zahušťování omáček a polévek - nejjednodušším řešením je použití zahušťovače omáček. Smícháme stejný díl mouky a másla. Vytvarujeme kuličku a vložíme do tekutiny. Metlou rozšleháme, dokud tekutina nezhoustla.
- Zčernání tuku - příliš silný ohřev nebo nesprávný tuk. Máslo a pokrmové tuky nesnášejí vysokou teplotu. Proto je v mnoha případech lepší použít olej nebo ztužený rostlinný tuk, který snese vyšší teplotu. Zčernalý tuk, bohužel musíme vylít, neexistuje náprava.
veka 16. 11. 2009, 22:25
Ajaja 23. 11. 2009, 22:52
Roxana 13. 12. 2009, 22:02