Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Závady a nápravy

Staré moudré přísloví praví: „Žádný učený z nebe nespadl." Určitě jsme se o pravdivosti toho přísloví mohli již několikrát přesvědčit sami. Každému se může stát při vaření nehoda, proto je zde shrnuto pár rad, které vyřeší nebo předejdou havárii v kuchyni.

  • Pouštění šťávy při opékání - tuk, olej nebyl příliš horký nebo maso je příliš velké. Maso vyjmeme z nádoby, necháme okapat a šťávu z masa uvaříme. Vaříme tak dlouho, až se na dně vytvoří hnědý povlak a maso postupně přidáváme a pečeme dozlatova.
  • Připálení - příliš silný ohřev nebo málo tekutiny. Jídlo co nejdříve přendáme do jiné nádoby a dáváme pozor, aby se nám připálenina neuvolnila ode dna. Co se týká omáčky, nejlepší řešení je udělat novou, protože původní nám načichla od spáleniny.
  • Přilepení masa při pečení - tuk, olej nebyl příliš horký. Maso co nejdříve vyjmout z nádoby.
  • Příliš rychlé zhnědnutí pokrmu - příliš vysoká teplota shora nebo zasunutí pokrmu příliš hluboko do trouby. Položíme na nádobu nebo pečeni hliníkovou fólii. Pokrm nebo nádobu přiblížíme na kraj trouby.
  • Rozložení pečeně - aby se šťáva mohla stejnoměrně rozdělit, velké kusy masa nakrájíme na menší a zabalíme do hliníkové fólie.
  • Slepení rýže - před vložením do vroucí osolené vody opláchneme pod tekoucí horkou vodou a při vaření přidáme do vody 1 lžíci oleje.
  • Sražení žloutku při zahušťování - podaří se pouze tehdy, když se omáčka, tekutina již nevaří. Omáčku, tekutinu procedíme jemným cedníkem.
  • Zábrana překypění - při vaření nudlí přidáme do vody 1 lžíci oleje. U smetany přes hrnec položíme dřevěnou lžíci.
  • Zahušťování omáček a polévek - nejjednodušším řešením je použití zahušťovače omáček. Smícháme stejný díl mouky a másla. Vytvarujeme kuličku a vložíme do tekutiny. Metlou rozšleháme, dokud tekutina nezhoustla.
  • Zčernání tuku - příliš silný ohřev nebo nesprávný tuk. Máslo a pokrmové tuky nesnášejí vysokou teplotu. Proto je v mnoha případech lepší použít olej nebo ztužený rostlinný tuk, který snese vyšší teplotu. Zčernalý tuk, bohužel musíme vylít, neexistuje náprava.
  • Zjemnění omáček - smetanou, máslem, bílým nebo červeným vínem, koňakem.

Milena

07. 06. 2009

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Zahušťování omáček

Zahušťování omáček

Pokud se zahušťování omáček provádí hladkou moukou, prováděla jsem to takto: po staru - mouku jsem v hrníč...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Jak snadno oloupat rajčata

Jak snadno oloupat rajčata

Znáte to - spousta receptů počítá s rajčetem a spousta z nich trvá na tom, aby to bylo rajče bez slupky. Ta...
Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce a tradiční pokrmy

Velikonoce jsou původně svátkem pohanským. Pohané slavili jarní rovnodennost a probuzení veškeré přírody po...

Přidat komentář
veka
Super návod, díky moc za něj. Už jsem si ho vytiskla a vložila do mé kuchařky, abych to měla vždy po ruce.

veka 16. 11. 2009, 21:25

Ajaja
Pokud zahušťuji omáčky, nebo bramboračku, případně i gulášek, dost často používám místo klasické jíšky, mouky s máslem apod. trochu instantní bramborové kaše. Chuťově mi to přijde lepší, konzistence je srovnatelná.

Ajaja 23. 11. 2009, 21:52

Roxana
V poslední době jsem si zvykla zahušťovat některé pokrmy škrobovou moučkou, co se mne týče, raději mám kukuřičnou, Maizena, Gustin, než Solamyl, obsahuje dost solaninu, dají tam i zelené brambory (prý..), ale je to možné, kdo se s tím bude na škrob přebírat...

Roxana 13. 12. 2009, 21:02

Facebook komentáře