Závady a nápravy

Staré moudré přísloví praví: „Žádný učený z nebe nespadl." Určitě jsme se o pravdivosti toho přísloví mohli již několikrát přesvědčit sami. Každému se může stát při vaření nehoda, proto je zde shrnuto pár rad, které vyřeší nebo předejdou havárii v kuchyni.

  • Pouštění šťávy při opékání - tuk, olej nebyl příliš horký nebo maso je příliš velké. Maso vyjmeme z nádoby, necháme okapat a šťávu z masa uvaříme. Vaříme tak dlouho, až se na dně vytvoří hnědý povlak a maso postupně přidáváme a pečeme dozlatova.
  • Připálení - příliš silný ohřev nebo málo tekutiny. Jídlo co nejdříve přendáme do jiné nádoby a dáváme pozor, aby se nám připálenina neuvolnila ode dna. Co se týká omáčky, nejlepší řešení je udělat novou, protože původní nám načichla od spáleniny.
  • Přilepení masa při pečení - tuk, olej nebyl příliš horký. Maso co nejdříve vyjmout z nádoby.
  • Příliš rychlé zhnědnutí pokrmu - příliš vysoká teplota shora nebo zasunutí pokrmu příliš hluboko do trouby. Položíme na nádobu nebo pečeni hliníkovou fólii. Pokrm nebo nádobu přiblížíme na kraj trouby.
  • Rozložení pečeně - aby se šťáva mohla stejnoměrně rozdělit, velké kusy masa nakrájíme na menší a zabalíme do hliníkové fólie.
  • Slepení rýže - před vložením do vroucí osolené vody opláchneme pod tekoucí horkou vodou a při vaření přidáme do vody 1 lžíci oleje.
  • Sražení žloutku při zahušťování - podaří se pouze tehdy, když se omáčka, tekutina již nevaří. Omáčku, tekutinu procedíme jemným cedníkem.
  • Zábrana překypění - při vaření nudlí přidáme do vody 1 lžíci oleje. U smetany přes hrnec položíme dřevěnou lžíci.
  • Zahušťování omáček a polévek - nejjednodušším řešením je použití zahušťovače omáček. Smícháme stejný díl mouky a másla. Vytvarujeme kuličku a vložíme do tekutiny. Metlou rozšleháme, dokud tekutina nezhoustla.
  • Zčernání tuku - příliš silný ohřev nebo nesprávný tuk. Máslo a pokrmové tuky nesnášejí vysokou teplotu. Proto je v mnoha případech lepší použít olej nebo ztužený rostlinný tuk, který snese vyšší teplotu. Zčernalý tuk, bohužel musíme vylít, neexistuje náprava.
  • Zjemnění omáček - smetanou, máslem, bílým nebo červeným vínem, koňakem.

přidejte na:
Milena

07. 06. 2009


Další články

Přidat komentář
veka
Super návod, díky moc za něj. Už jsem si ho vytiskla a vložila do mé kuchařky, abych to měla vždy po ruce.

veka 16. 11. 2009, 22:25

Ajaja
Pokud zahušťuji omáčky, nebo bramboračku, případně i gulášek, dost často používám místo klasické jíšky, mouky s máslem apod. trochu instantní bramborové kaše. Chuťově mi to přijde lepší, konzistence je srovnatelná.

Ajaja 23. 11. 2009, 22:52

Roxana
V poslední době jsem si zvykla zahušťovat některé pokrmy škrobovou moučkou, co se mne týče, raději mám kukuřičnou, Maizena, Gustin, než Solamyl, obsahuje dost solaninu, dají tam i zelené brambory (prý..), ale je to možné, kdo se s tím bude na škrob přebírat...

Roxana 13. 12. 2009, 22:02