Dalamánky z brambor
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme. K vlažnému mléku přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím nastrouháme brambory a vložíme je do misky společně s moukou, špetkou soli a zkynutým kváskem. Vypracujeme pečlivě těsto, které by mělo být tužší. Vše necháme kynout. Z těsta poté tvarujeme na pomoučeném vále jednotlivé bulky, které klademe na vymazaný plech a necháme je na něm ještě chvíli vykynout. Před pečením je potřeme vodou a posypeme kmínem a solí, popř. jinými semínky. Pečeme ve středně horké troubě cca 15 minut. Po pečení je klademe na dřevěné prkénko nebo do košíčku, aby na spodní straně nezvlhli.
Tip k receptu
Před pečením můžeme povrch dalamánku lehce naříznout nožem pro lepší vzhled. Chuť můžeme ozvláštnit tím, že dalamánky posypeme místo kmínu slunečnicovými semínky.
Martina Třetinová18. 04. 2009