Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 183

Ovocný koláč z kynutého těsta

Ovocný koláč z kynutého těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

380 g polohrubé mouky, 1 balení sušeného droždí (kvasnic), 100 g cukru krupice, lžička citrónové kůry, 1 kg meruňek či jiného ovoce či kompotu, 125 g marcipánové hmoty, 2 hrsti nasekaných mandlí, 3 lžíce ovocné marmelády dle použitého ovoce, 1 lžíce citrónové šťávy, 5 ml mléka

Rychlé kynuté těsto vypracujeme z mouky, ve které rozmícháme droždí, cukr a citrónovou kůru. V mléce rozpustíme máslo, přidáme k moučné směsi a vypracujeme v těsto, které necháme cca 30 minut v teple vykynout. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a chvil...

Pikantní koláč s rybízem

Pikantní koláč s rybízem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 60 g mletých mandlí, 220 g cukru krupice, 3 vejce, 100 g másla, špetka soli, 250 g červeného rybízu, 2 hrsti sekaných mandlí, 1 lžíce solamylu

Prosátou mouku smícháme s mletými mandlemi, solí a cukrem (100 g). Přidáme 2 žloutky a změklé máslo. Vše rukama zpracujeme v těsto, které necháme ve fólii cca půl hodiny v chladu odpočinout. Rybíz umyjeme a necháme okapat. Zatím si připravíme tuh...

Pažitková pomazánka

Pažitková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g odtučněného tvarohu, 1 lžíce másla, 2 lžíce nasekané pažitky, sůl, 1 cibule, 4 lžíce smetany

Máslo utřeme do pěny a vyšleháme s tvarohem, smetanou a solí. Do vyšlehaného tvarohu zamícháme nadrobno nasekanou pažitku a cibuli.

Houbová zeleninová polévka

Houbová zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čerstvých hub, 1,5 l vody, sůl, 1 mrkev, 50 g bulvového celeru, 1 cibule, 200 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 kus bílého pečiva, troška petržele

Očištěné, na plátky nakrájené houby zalijeme vodou, osolíme a chvíli vaříme. Přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, na kostičky nakrájené brambory a vaříme dál. Mezitím si připravíme z másla a mouky zlatavou jíšku a dáme ji do polévky, ...

Letní hrachová polévka s jogurtem

Letní hrachová polévka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 ml rostlinného oleje, 2 střední cibule, 250 g brambor, 2 stroužky česneku, troška zázvoru, koriandr, kmín, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 500 g hrášku, 3 listy máty peprné, sůl, pepř, 250 ml nízkotučného jogurtu, 300 ml mléka

Cibuli oloupeme a nakrájíme. Brambory oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli i brambory a pár minut smažíme. Poté vložíme nasekané stroužky česneku, přidáme koření - zázvor, koriandr, kmín a vše zapráším...

Piškotová bábovka s citrónovou polevou

Piškotová bábovka s citrónovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 150 g másla, 250 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 400 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka citrónové kůry, 250 ml mléka, 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce cukru moučka, trocha vody

Změklé máslo utřeme s 250 g cukru, pak vetřeme 4 žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a citrónovou kůrou. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do pěny pomalu zapracováváme mouku, sníh z bílků a vlažné mléko. Vlijeme do vysypané formy a pečeme cca 40...

Listové kapsy s broskví

Listové kapsy s broskví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 250 g másla, 55 ml vody, 1/4 lžičky soli, 3 vejce, 25 ml octa, konzerva půlených broskví

Listové těsto spojujeme ze dvou odlišných hmot. 1) tuhé máslo s prosátou moukou (100 g) rychle vypracujeme v těsto, které dáme minimálně na 2 hodiny odpočinout do chladu 2) Smícháme vlažnou vodu s octem, solí a žloutky. Postupně tekutou směs při...

Smetanová houbová polévka

Smetanová houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čerstvých hub, 1 l vody, 500 ml zakysané smetany, 40 g hladké mouky, sůl, kmín, 2 vejce, 1 lžíce citrónové šťávy

Očištěné, na kousky nakrájené houby povaříme ve vodě asi 20 minut. Ve smetaně rozmícháme mouku a vlijeme do vody s houbami. Osolíme, přidáme kmín a ještě chvíli povaříme. Okyselíme citrónovou šťávou. Nakonec přidáme vejce rozšlehaná v troše vody a...

Mrkvová polévka

Mrkvová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 1 menší cibule, 50 g másla, 10 g cukru krystal, 50 g hladké mouky, 1,5 l vody, sůl, troška petržele

Mrkev a cibuli nastrouháme na velmi jemném struhadle. V hrnci rozehřejeme máslo (nebo jiný tuk) a osmahneme na něm připravenou mrkev a cibuli současně s cukrem. Zaprášíme moukou, znovu osmahneme, zalijeme vodou (můžeme i vývarem) a osolíme. Vše po...

Pórková polévka s brambory

Pórková polévka s brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 1,25 l vody, sůl, 250 ml mléka, 50 g másla, 1 vejce (žloutek)

Oloupeme brambory a vložíme je do osolené vody. Brambory uvaříme doměkka. Vodu slijeme zvlášť, brambory rozšťoucháme a umícháme z nich s horkým mlékem jemnou kaši. Očištěný pór nakrájíme na kolečka a osmahneme na másle. Přidáme jej ke kaši, zalije...

Špenátová smetanová polévka

Špenátová smetanová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvého špenátu, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 50 g bulvového celeru nebo jiné kořenové zeleniny, 750 ml vody, 500 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, 1 stroužek česneku, 1 vejce (žloutek)

Špenát opereme, očistíme a drobně rozsekáme. Kořenovou zeleninu si nastrouháme. Z tuku a mouky připravíme mícháním světlou jíšku - rozpustíme si máslo a až začne pěnit, přidáme mouku a zamícháme. K jíšce vložíme nastrouhanou kořenovou zeleninu a p...

Zeleninový salát

Zeleninový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g listového salátu, 150 g mrkve, 150 g salátové okurky, 150 g rajčat, 1 lžička soli, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody, 1 lžíce cukru krystal

Listový salát opereme a nakrájíme na menší kousky. Okurku oloupeme, rajče očistíme a nakrájíme. Očištěnou mrkev nastrouháme na struhadle. Vše vložíme do mísy, osolíme a promícháme. Zálivku si připravíme zamícháním octa, olivového oleje, vody a cuk...

Okurkový salát s rajčaty

Okurkový salát s rajčaty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g salátové okurky, 200 g rajčat, 150 ml vody, 3 lžíce octa, 1 lžička cukru krystal, sůl, pepř

Oloupeme okurky a nakrouháme na tenké plátky nebo nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kolečka. Okurky a rajčata dáme do mísy a opepříme. Zálivku vytvoříme z vody, octu, soli a cukru a polijeme okurky a rajčata. Vše lehce promícháme.

Hlávkový salát se sladkokyselým nálevem

Hlávkový salát se sladkokyselým nálevem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 listové saláty, 2 lžíce olivového oleje, 300 ml vody, 5 lžic octa, 1 lžíce cukru krystal, sůl, pepř

Hlávkový salát opereme a rozdělíme na jednotlivé listy nebo na menší dílky, vložíme do mísy a pokapeme olejem. Připravíme si zálivku z vody, octa, soli a pepře a polijeme listy salátu.

Rajčatový salát s fazolemi

Rajčatový salát s fazolemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 rajčata, 1 větší cibule, 250 g bílých fazolí, 2 lžíce olivového oleje, 60 ml citrónové šťávy, pepř, 50 ml vody, sůl

Přebrané fazole namočíme na cca 8 hodin do hrnce s vodou a necháme je bobtnat. Poté vodu slijeme, nalijeme vodu novou a dáme vařit. Vaříme dokud nejsou fazole měkké cca 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na ...

Rajčatový salát s cibulí

Rajčatový salát s cibulí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat, 8 cibulí, 100 ml octa, 100 ml vody, 30 ml olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce pažitky

Rajčata omyjeme a nařežeme na tenká kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Rajčata a cibuli dáme do mísy a zalijeme zálivkou, kterou vytvoříme smícháním octa, vody, oleje, cukru, špetky soli a pepře. Opatrně promícháme a podáváme posypané nasekanou...

Dalamánky z brambor

Dalamánky z brambor

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g droždí (kvasnic), 400 ml mléka, 500 g žitné mouky, 100 g brambor, sůl, kmín

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme. K vlažnému mléku přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím nastrouháme brambory a vložíme je do misky společně s moukou, špetkou soli a zkynutým kváskem. Vypracujeme peč...

Domácí housky

Domácí housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 2 vejce, 60 g másla, 250 ml mléka, sůl, kmín

K trošce vlažného mléka přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme tak kvásek, který necháme vykynout. Poté přidáme zbytek mléka, zbytek mouky, 1 vejce, změklé máslo a sůl. Vypracujeme těsto, které by mělo být tužší a necháme ho kynout. Vykynuté tě...

Recept na bramborovou kaši

Recept na bramborovou kaši

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 250 ml mléka, sůl, kmín

Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a propláchneme ve studené vodě. Poté je vložíme do osolené vody, přidáme špetku kmínu a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a přidáme 1/4 litr...

Vařené brambory

Vařené brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, sůl, kmín, 2 lžíce másla

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a opláchneme ve studené vodě. Pak je vložíme do osolené vody, se špetkou kmínu a vaříme asi 20 minut na mírném ohni, dokud brambory nezměknou. Vodu slijeme a na horkých bramborech necháme rozpustit kousek ...

Bramborové hranolky

Bramborové hranolky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, rostlinný olej, sůl

Brambory omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na hranolky (středně silné proužky). Nakrájené hranolky opláchneme ve vodě, abychom vymyli přebytečný škrob. Poté osmažíme na oleji na pánvi, popřípadě ve fritovacím hrnci. Hranolky smažíme po menších částec...

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Mřížkový jablkový či hruškový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 130 g cukru krupice, 130 g Hery, 50 ml mléka, 1 vejce, 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1/2 kg jablek, 1 balení vanilkového cukru, hrst rozinek, špetka skořice, 3 lžíce cukru krystal

Jablka či hrušky oloupeme a nastrouháme na struhadle nahrubo. V kastrůlku s trochou hody a cukrem krystal je podusíme doměkka. Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem. Na vále pak do směsi nakrájíme kousky změklé Hery, do důlku uprostřed vlož...

Papriky plněné rýží

Papriky plněné rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 papriky, 200 g dlouhozrné rýže, 1 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 1-2 lžičky soli, 2 stroužky česneku, hrst čínských (postačí i naše sušené) hub, 150 g eidamu (Edamu), 150 g anglické slaniny pro masožravce

Papriky vyčistíme, seřízneme vršek. Cibuli nasekáme nadrobno, orestujeme, přidáme lisovaný česnek, rýži, předem namočené houby. Vše smícháme s nastrouhaným sýrem. Osolíme, opepříme, plníme papriky, které pečeme, dokud nezměknou nebo nezezlátnou. ...

Kotlety na cibuli

Kotlety na cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové pečeně, 3 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1 lžička mletého černého pepře, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 hrnečku hladké mouky

Naklepané kotlety nasolíme, opeříme. Smícháme mouku s paprikou a maso ve směsi obalíme. Jednu cibuli nasekáme najemno, zpěníme na oleji a kotlety z obou stran zprudka opečeme dozlatova. Přidáme na plátky nasekaný česnek a dopékáme. Hotové maso vyj...

Olejová bábovka

Olejová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 3 vejce, 250 ml rostlinného oleje, 250 ml mléka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček vanilkového cukru, troška citrónové kůry, 2 lžíce kakaa, 1 lžička hrubé mouky na vysypání

Žloutky utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme olej a našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k našlehané směsi. Vmícháme mléko, citrónovou kůru a nakonec jemně přidáme sníh z bílků. Oddělíme část těsta a smícháme s kakaem. St...

stránka: