Prezidentské větrníky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Jako první si připravíme náplň. Jemně semeleme ořechy a přidáme cukr moučku. Uvaříme mléko, necháme je krátce vychladnout a ještě horkým zalijeme (4-5 lžic) směs ořechů a cukru. Vypracujeme tuhou hmotu.
Z 5 lžic mléka, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Přidáme prosátou mouku, heru a vypracujeme těsto. Těsto podsypeme moukou a po částech vyválíme placky o tloušťce přibližně 3 mm.
Radýlkem vykrájíme z těsta pruhy o šířce 5 cm, ze kterých následně uděláme čtverce o rozměrech 5 x 5 cm. Každý čtverec v rohu nažízneme přibližně 2 cm.
Z náplně uděláme kuličku o velikosti lískového oříšku a položíme ji do středu čtverce. Uchopíme postupně každý druhý růžek čtverce a přitlačíme do středu kuličky a vytvoříme tvar větrníku.
Takto připravené větrníky ukládáme na vymazaný plech a pečeme při teplotě 180°C asi 25-30 minut.
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
04. 01. 2011