Tvarohový dort s borůvkami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme kolečkem pečícího papíru. Rozpustíme 100 g másla, rozdrtíme sušenky v mixéru, nebo v sáčku za pomocí válečku a smícháme v misce s rozpuštěným máslem. Směs upěchujeme na dno formy.
Vložíme jí do trouby a pečeme dokřehka a dozlatova, mělo by stačit 10 minut. Dort vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Třetinu borůvek nasypeme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce vody, 175 g cukru a nastrouhanou kůru z jedné limety. Vaříme 2 minuty, nebo dokud borůvky nezačnou praskat. Šťávu scedíme do misky a borůvky dáme stranou.
Prošleháme tvaroh a obě smetany se zbylým cukrem, limetovou kůrou a šťávou do hladka.
Želatinu dle návodu namočíme ve vodě a počkáme než nabobtná. Pak jí dáme na minutu do mikrovlnky na stupeň rozmrazování (pokud nemáte mikrovlnou troubu, postavíme misku se želatinou do pánve s vodou a mírně zahříváme do rozpuštění želatiny). Trochu tavrohové směsi utřeme spolu s rozpuštěnou želatinou. Přidáme ke zbylému tvarohu a důkladně zašleháme.
Vychladlé povařené borůvky zamícháme do krému, aby vzniklo mramorování. Směs naneseme na sušený základ a dáme alespoň na 4 hodiny do chladničky. Náplň by měla ztuhnout.
Mezitím povaříme borůvkou šťávu do zhoustnutí, přibližně 2-3 minuty. Pak ji smícháme se zbylými borůvkami a vychladíme. Ztuhlý dort přesuneme na talíř. Ozdobíme borůvkami se šťávou a podáváme.
29. 11. 2010