Zelí v hlavní roli

Především v zimním období potřebujeme vitamíny jako sůl. Zelí sice je levnější pochoutkou, avšak najdeme v něm obrovskou porci vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Syrové zelí prospívá nejen játrům, ale doporučuje se i diabetikům. Pročišťuje krev, pomáhá léčit dnu, posiluje imunitu a zmírní i pálení žáhy.

#tescoma-akce-velmi-siroky 

Halušky se zelím a uzeným

Halušky jsou tradičním slovenským jídlem. Asi nejznámějším pokrmem, ve kterém halušky hrají hlavní roli, jsou brynzové halušky. Kromě skvělých ovčích sýrů a specialit ze skopového a jehněčího masa, jsou dalším oblíbeným pokrmem halušky. 


Jedná se o noky, které se připravují z bramborového těsta. Můžete je podávat se zelím, mákem nebo povidly. Existuje více variant, jak sladkých, tak slaných. A všechny jsou prostě vynikající.


Slovenská zelňačka z čerstvého zelí

Hlávkové zelí je košťálovou zeleninou, která v sobě ukrývá nejen vitamíny C, E a K, ale také flavonoidy, které mají antioxidační účinky. 

Má nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodné jej využít i v případě, že se snažíte zhubnout. Avšak pokud trpíte nadýmáním, raději jej jezte jen v omezeném množství.

Krkovička na zelí

Vepřová krkovice je maso, které je více prorostlé tukem. Má výraznou a šťavnatou chuť. Obsahuje vitamín B1, jenž pomáhá posilovat nervový systém. Jestliže máte vyšší hladinu cholesterolu nebo držíte dietu, měli byste se tomuto tučnému kousku masa vyhýbat. 

Krkovičku můžeme péct, grilovat, udit nebo zapékat. Přidává se k omáčkám, houbám, pikantnímu koření, hodí se k ní i pivo, ovoce, zelenina nebo sýr. Můžete si k ní připravit i zelí, které ji dodá ten správný říz. Stejně jako v našem receptu.

Závin s kyselým zelím

Droždí obsahuje kvasinky, které pomáhají s přeměnou přirozených cukrů na alkohol, jenž se při pečení odpaří na oxid uhličitý. 


Díky tomu pak těsto získá větší objem a zlepší se i jeho chuť. Používá se hlavně ke kypření pečiva, ale přidává se i do knedlíků či lívanců.


Červené zelí s brusinkami

Brusinky jsou bohatým zdrojem vitamínů A, C a E a najdete v nich i dostatek železa, vápníků, draslíku, antioxidantů a flavonoidů. 


Můžete si z nich připravit skvělý kompot, přidávají se do omáček, hodí se k různým druhům mas - zejména ke zvěřině. Brusinky pomáhají hlavně při urologických potížích.



Kedlubnové zelí

Kedlubna je taktéž košťálovou zeleninou. Ovšem v tomto případě můžeme využít nejen plod, ale i její listy. Mladé listy jsou bohaté na vitamín C a provitamín A. 


Nejčastěji se konzumují čerstvé, ale přidávají se i do salátů nebo je můžete dusit, zapékat, vařit, grilovat nebo si z nich připravit bramboráčky či zelí.


Alsaské zelí

Cibule je považována za základní stavební kámen naší kuchyně. Původně však pochází z Asie. Co se týče konzumace zeleniny, cibule u nás jednoznačně vede. Správně uskladněná cibule vám může vydržet i několik měsíců. 

Doporučuje se ji skladovat v prostředí o teplotě 4-6°C a s vlhkostí vzduchu kolem 70 %. Ideálně ji tedy dejte do ledničky. Pokud jste nepoužili celou cibuli, můžete ji potřít máslem nebo olejem a zabalit do alobalu. Tak vám vydrží i několik dní.



#damejidlo-siroky 
přidejte na:

31. 01. 2017

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář