Domácí müsli s možností obměn
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Na teflonovou pánev dáme ovesné vločky (možno smíchat s pšeničnými napůl), přidáme cukr a mícháme. Pozor, až se více rozpálí a zkaramelizuje cukr, hodně míchat a stáhnout teplotu, aby vločky nehořkly! Pak přidáme nasekané oříšky, mandle, rozinky, možno i jiné sušené pokrájené ovoce a stáhneme z plotýnky.
V zimě je možnost přidat před podáváním čerstvé banány či jiné koupené čerstvé ovoce, pokrájené na kousky.
V létě - těsně před podáváním doplníme pokrájeným čerstvým ovocem, jahody, jablka, švestky, cokoliv, co je k mání a máme rádi.
Lze jíst suché, či zalité klasicky mlékem, posypat Grankem či strouhanou čokoládou,nebo skořicí.
Pro děti přisladíme, sportovci zpravidla vystačí s tím, co tam je.
Tip k receptu
Tento recept mám od kamaráda, vrcholového sportovce, který si müsli nikdy nekoupil, ale zásadně dělal doma. Je možnost mnoha obměn a variací, ale ne jich tam dát mnoho, spíš střídat kombinace, výborná je i nasekaná hořká čokoláda, vmíchaná do studeného müsli. Výborné jsou i kousky džemu na povrchu.
Nikdy si ho nepřipravujte mnoho a uložte do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, není větší pochoutky pro moučné moly.
Je to výborná snídaně i pochoutka pro sportovce, rekonvalescenty a děti, které zpravidla mají rády sladší, posypané čokoládou, grankem...
Kdo si myslí, že je to dietní jídlo, tak to tedy není, je dost kalorické, ale zdravé, obsahuje minerály a vitamín B.
02. 03. 2010