Jablečný koláč z oříškového těsta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Oříšky nasypeme na suchou pánev a krátce je za stálého míchání opražíme, dáváme pozor, abychom je nepřipálili. Pánev vypneme, oříšky přesypeme do čisté utěrky a dobře je promneme, aby se zbavily slupek. Oloupané oříšky nastrouháme.
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, strouhané oříšky, vejce, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do folie a dáme na 1 hodinu chladit.
Z těsta odkrojíme asi třetinu a odložíme ji stranou. Zbytek těsta vyválíme na placku a vložíme ji do koláčové formy tak, aby zakryla i boky formy.
Na těsto rovnoměrně rozetřeme džem.
Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubé slzy a rozprostřeme do formy. Posypeme je skořicovým cukrem a okořeníme špetkou muškátu.
Z odloženého těsta utvoříme na koláči mřížku nebo ho vyválíme a vykrájíme ozdobné tvary, ktaré dáme napovrch koláče.
Koláč pečeme asi 35 - 40 minut lehce dozlatova.
Hotový necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.
26. 04. 2012