Jednoduchý celozrnný chléb
Obtížnost
Čas přípravy
2h 0min
Čas vaření
40min
Celkový čas
2h 40min
Porce
Nutriční hodnoty
2892
kalorií
0.0g
cukrů
35.0g
tuků
80.0g
bílkovin
Příprava
Připravíme si kvásek: droždí rozdrobíme do 150 ml vlažné až teplé vody, posypeme cukrem, dáme do tepla a necháme vzejít.
Do mísy vsypeme polovinu mouky, zapracujeme kvásek a takto vytvořené těsto necháme asi půl hodiny v teple kynout. Pak do těsta zapracujeme druhý díl mouky se zbytkem vody, solí a olejem, pořádně rukama prohněteme na hladké těsto, zakryjeme a necháme v teple kynout minimálně hodinu.
Z těsta vytvarujeme bochníky (1-2), položíme je na plech, nejlépe vyložený pečícím papírem a dáme takto cca na 20 minut dokynout. Pečeme v předehřáté troubě 220°C asi půl hodiny do zlatova. Během pečení potíráme olejem.
Tip k receptu
Povrch bochníků můžeme libovolně posypat semínky např. slunečnice či dýně, příp. sezamem nebo kmínem.
Zuzana Mellenová11. 06. 2009
Další recepty
© 2024, Railsformers s.r.o.