Bavorské vdolečky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Přípravu těsta začneme vymícháním kvásku. Droždí rozdrobíme, přidáme trochu cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka a přidáme trochu prosáté polohrubé mouky. Zamícháme na řídké těsto a necháme na teplém místě vykynout.
Do zbytku prosáté mouky přidáme vejce, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, rozpuštěný vlažný tuk a zbytek vlažného mléka. Nakonec přidáme i vykynutý kvásek a promíchané těsto necháme dobře vykynout.
Těsto na vdolky vyválíme na hrubší plát (asi 15 mm) a kulatou formičkou vypichujeme vdolky (asi 5 ks na 1 porci). Vykrájené vdolky poklademe na pomoučenou pracovní desku a necháme je znovu nakynout. Do nakynutých vdolků uděláme ručkou hrubší vařečky jamku.
Připravené vdolky házíme do rozehřátého oleje vymáčknutou stranou, po osmažení jedné strany je obrátíme a opět smažíme až jsou zlatavé. Usmažené bavorské vdolky natřeme povidly a dozdobíme dle vlastní fantazie a chuti (např. šlehačkou či strouhaným tvarohem). Vdolky podáváme i studené.
Tip k receptu
Pokud budeme připravovat vdolky v domácí pekárně, stačí všechny ingredience vložit do nádoby a zapnout program.
Dominika Schelle27. 10. 2010