Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Citrónový koláč I.

Obtížnost: Rating Rating Rating Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 1h 30min , Čas vaření: 1h 0min
Celkový čas: 2h 30min , porce

1672 kalorií, 4.0g cukrů, 114.0g tuků, 48.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Korpus uděláme z 150 g hl. mouky, 100 g másla, 80 g cukru, 2 žloutků a soli. V mixéru necháme promísit mouku, špetku soli a vychlazené máslo nakrájené na kostičky, dokud neutvoří žmolky. Pak přidáme cukr a po něm i žloutky. Je-li směs stále sypká, přikápneme 1-2 lžíce ledové vody. Jakmile se vytvoří těsto, zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu uležet do lednice. Mezitím necháme rozehřát troubu na 190°C.
Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku. Nejsnadnější cesta je nesundávat folii, pouze ji narovnat a vyválet placku mezi dvěma foliemi, aby se těsto nelepilo na váleček. Placku pak umístíme do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23 cm a dotvarujeme ji prsty (nejlépe mokrými). Okraje vytáhneme co nejvíce do výšky. Takto připravené těsto dáme znovu na 30 minut do lednice. Pak ho překryjeme pečícím papírem a dno vyložíme suchými luštěninami na slepé pečení. Pečeme 10 minut, potom odstraníme papír s luštěninami, snižíme teplotu na 170°C a korpus dopečeme (8-10 minut)
Náplň: Mezitím, co se peče korpus, si připravíme náplň. 1 vejce, bílky a 120 g cukru našleháme metlou najemno. Přidáme vymačkanou citr. šťávu, strouhanou kůru z 1 citronu (pouze žlutou část) a smetanu. Promícheáme a necháme 5 minut odstát.
Nejdříve vlijeme 3/4 citr. náplně na korpus a necháme ji v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce přilijeme zbytek a pečeme, dokud náplň neztuhne úplně (asi 25-30 minut). Necháme asi 15 minut zchladnout, ale podáváme nejlépe teplé.

Bulb Tip k receptu

Tento koláč je krásně vláčný a korpus je křupavý, rozplývající se na jazyku. Rozhodně se hodí pro různé zvláštní příležitosti, můžeme ke koláči přidat kopeček zmrliny, nebo šlehačku....klidně i obojí :-)

Sonia005

28. 09. 2010, Recept navštíven: 2896x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Citrónový koláč

Citrónový koláč

Vejce ušleháme s 225 g cukru do pěny. Přidáme rozpuštěný pokrmový tuk, mouku smíchanou s kypřícím práškem d...

Citrónový korpus

Citrónový korpus

Máslo, 3 lžičky cukru zpracujeme s moukou a kypřící práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, které necháme odp...

Citrónový koláč I.

Citrónový koláč I.

Korpus uděláme z 150 g hl. mouky, 100 g másla, 80 g cukru, 2 žloutků a soli. V mixéru necháme promísit mouk...

Citronový koláč

Citronový koláč

Na těsto potřebujeme: Mouku, cukr moučka, špetku soli, mandle, 125 g másla (změklého), 1 žloutek a 4 lžíce ...

Citronový koláč s peřinkou

Citronový koláč s peřinkou

V robotu, nebo rukou dobře promícháme suché suroviny na korpus. Poté přidáme máslo a vypracujeme hladké těs...

Zobrazit všechny podobné recepty k Citrónový koláč I. Link-arrow

Přidat recenzi
majka
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
koláč je velmi dobrý

18. 09. 2016, 18:48

Přidat komentář

Facebook komentáře