Dušená mrkev s hráškem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Načístíme si mrkev, omyjeme ji a nakrájíme na kolečka nebo ji nahrubo nastrouháme na struhadle. Hrášek přecedíme a necháme odkapat od nálevu. V hrnci rozehřejeme máslo, vhodíme mrkev a restujeme cca 5 minut. Pak vhodíme hrášek, okořeníme a zalijeme vodou s citrónovou šťávou. Vše dusíme, dokud není zelenina měkká. Poté zeleninu umačkáme , aby nám omáčka zhoustla a popřípadě ještě dochutíme (proděti moc neduchocovat - Vegetu nepoužívame vůbec). Můžeme ještě zahustit hotovou instantní jíškou a nechat ještě cca 5 minut za stálého míchání vařit nebo nechat vodu vyvařit a omáčka zhoustne bez toho, abychom museli jíšku nebo jinou zahusťovadlo použít (vhodné pro bezlepkovou dietu).
Tip k receptu
Já moc nepoužívám do dušené mrkve vegetu, ani sůl, ale kořeněnou chuť nahrazuji hovězím bujónem, který přidávám k mrkvičce místo obyčejné vody.
Pro nejmenší děti ale doporučuji vyhnout se koření, dochucování i instantní jíšce nebo bujónu. Mrkev je po rozmačkání i tak dost hustá, takže stačí jen nechat vyvařit vodu.
08. 08. 2009