Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Dušená mrkev s hráškem

Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 30min , Čas vaření: 30min
Celkový čas: 1h 0min , porce

438 kalorií, 15.0g cukrů, 24.0g tuků, 5.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

Načístíme si mrkev, omyjeme ji a nakrájíme na kolečka nebo ji nahrubo nastrouháme na struhadle. Hrášek přecedíme a necháme odkapat od nálevu. V hrnci rozehřejeme máslo, vhodíme mrkev a restujeme cca 5 minut. Pak vhodíme hrášek, okořeníme a zalijeme vodou s citrónovou šťávou. Vše dusíme, dokud není zelenina měkká. Poté zeleninu umačkáme , aby nám omáčka zhoustla a popřípadě ještě dochutíme (proděti moc neduchocovat - Vegetu nepoužívame vůbec). Můžeme ještě zahustit hotovou instantní jíškou a nechat ještě cca 5 minut za stálého míchání vařit nebo nechat vodu vyvařit a omáčka zhoustne bez toho, abychom museli jíšku nebo jinou zahusťovadlo použít (vhodné pro bezlepkovou dietu).

Bulb Tip k receptu

Já moc nepoužívám do dušené mrkve vegetu, ani sůl, ale kořeněnou chuť nahrazuji hovězím bujónem, který přidávám k mrkvičce místo obyčejné vody.
Pro nejmenší děti ale doporučuji vyhnout se koření, dochucování i instantní jíšce nebo bujónu. Mrkev je po rozmačkání i tak dost hustá, takže stačí jen nechat vyvařit vodu.

Petra

08. 08. 2009, Recept navštíven: 21560x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Dušená mrkev s hráškem

Dušená mrkev s hráškem

Načístíme si mrkev, omyjeme ji a nakrájíme na kolečka nebo ji nahrubo nastrouháme na struhadle. Hrášek přec...

Dušená mrkev se smetanou a křenem

Dušená mrkev se smetanou a křenem

Mrkev omyjeme, oškrábeme a nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme máslo a mrkev na něm chvíli o...

Dušená mrkev - jinak

Dušená mrkev - jinak

Mrkev očistíme a škrabkou na brambory naškrábeme na nudličky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Pot...

Dušená mrkev karamelizovaná

Dušená mrkev karamelizovaná

Mrkev nakrájíme na větší kousky a dusíme ve vodě do měkka. Přidáme máslo, cukr,sůl a dusíme na mírném ohni ...

Dušená mrkev s kedlubnou na smetaně

Dušená mrkev s kedlubnou na smetaně

Nejdříve si připravíme zeleninu - mrkve i kedlubny očistíme, mrkve nakrájíme na kolečka a kedlubny nastrouh...

Zobrazit všechny podobné recepty k Dušená mrkev s hráškem Link-arrow
Thumb

Vařené brambory

Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a opláchneme ve studené vodě. Pak je vložíme do osolené vody, se ...


Přidat recenzi
Přidat komentář
vall
Dušená mrkev patří mezi má oblíbená jídla. V kombinace s hráškem jsem ji však ještě nepřipravovala. Určitě vyzkouším. Děkuji za inspiraci.

vall 02. 11. 2009, 07:46

veerac
Také mám ráda dušenou mrkev, ale připravuji ji v tlakovém hrnci rovnou s mašíčkem. Hrášek mám nejraději syrový.

veerac 29. 11. 2009, 19:29

Facebook komentáře