Karamelový dort s jahodami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Karamel si připravíme den předem.
Cukr (100 g) utavíme na karamel, vlijeme do něj horkou smetanu. Krátce povaříme a necháme vychladnout.
Korpus:
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky. Nakonec vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180°C asi 12 min. Po vychladnutí sejmeme papír a pláty rozpůlíme a zarovnáme.
Náplň:
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém, který mícháme do vychladnutí. Přidáme máslo a ½ karamelu a vyšleháme. Tři korpusy potřeme ¾ krému a poklademe jahody. Korpusy sesadíme na sebe, nahoru položíme suchý plát a uložíme do chladničky. Poté natřeme vrch i strany částí zbylého krému.
Poleva:
Z cukru, 2 lžic horké vody, rumu a zbylého karamelu utřeme hladkou polevu, kterou rozetřeme na povrch dortu.
Strany obalíme mandlemi. Zbytek krému nastříkáme pomocí cukrářského sáčku po obvodu dortu. Dozdobíme celými jahodami.
Tip k receptu
Můžeme použít i jiné měkké ovoce.
Karamel si připravíme dopředu tak, aby stačil vychladnout.
25. 06. 2012