Citronový dort s jahodami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky – nejprve si z bílků s trochou soli vyšleháme tuhý sníh a poté vyšleháme žloutky s cukrem do téměř bílé pěny. Do této žloutkové směsi vmícháme mouku a poté lehce vmícháme ušlehané bílky.
Těsto nalijeme do vymazané dortové formy a pečeme 25 minut na 180 °C.
Připravíme si velkou mísu se studenou vodou a dáme do ní kostky ledu.
Citronovou šťávu svaříme s cukrem a škrobem a tuto směs pak přelijeme do misky a postavíme do ledové vody, kterou jsme si připravili.
Ze smetany ušleháme šlehačku. Do šlehačky vmícháme citronový sirup a citronovou kůru.
Korpus rozpůlíme a pomažeme většinou šlehačky, nasypeme polovinu jahod a malin a přiklopíme druhým korpusem. Pomažeme zbylou šlehačkou a ozdobíme zbylým ovocem.
Po vychlazení podáváme.
Tip k receptu
Potřebné množství citronové šťávy získáme ze 4-5 kusů citronů.
sonizna19. 02. 2016