Koláč s karamelovými hruškami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Mouku smícháme s cukrem, uděláme důlek, vklepneme vejce a přidáme nakrájené kousky másla. Vše zpracujeme na hladké těsto. Těsto rozválíme na placku, vyložíme s ní koláčovou formu tak, aby nám okraje těsta trochu převyšovaly dno a propícháme ho vidličkou. Na těsto položíme pečící papír a na papír nasypeme suchý hrách nebo fazole. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 10 minut. Po 10 minutách formu vyndáme, papír i s luštěninou odstraníme a těsto vrátíme zpět do trouby. Předpékáme dalších 8 minut.
Zatím si připravíme náplň:
Hrušky oloupeme, odstraníme jádřince a hrušky nakrájíme na klínky. Na pánvi rozehřejeme máslo a hnědý cukr, vsypeme hrušky a na mírném ohni opatrně mícháme asi 6 minut, hrušky by měly začít měknout. Pak zastříkneme rumem a vypneme. Smetanu ke šlehání vyšleháme s vejcem a přimícháme skořici.
Předpečené těsto vyjmeme z trouby, zalijeme smetanovou směsí a poklademe podušenými hruškami. Povrch pokapeme vydušenou hruškovou šťávou a ještě můžeme jemně zacukrovat hnědým cukrem. Koláč vrátíme do trouby a asi 20 minut dopékáme, až hrušky lehce zhnědnou.
30. 08. 2012