Křehké meruňkové rohlíčky (croisanty)
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Meruňky vyjmeme ze šťávy a dáme okapat, pak si je podle potřeby přepůlíme, až máme celkem 16 kousků. Utřeme si máslo s cukrem, přidáme citronovou šťávu a vmícháme do tvarohu (cukr i citronovou šťávu co do množství můžeme upravit dle vlastní chuti). Pak rozbalíme těsto, které nejprve podélně přepůlíme (stačí tupou stranou nože). Každou půlku pak rovněž přepůlíme svisle, čímž získáme 8 obdélníčků, které přepůlíme napříč, aby vzniklo 16 trojůhelníčků. Vezmeme jednotlivý trojúhelníček a upravíme si ho podle potřeby - tj. roztahneme trochu horní, širší, část do šířky a protáhneme dolní část. Pak na širší konec dáme moka lžičku tvarohu, kousek meruňky a zavineme, takže úzký konec budoucího rohlíčku máme navinutý nahoře. Volné konce zkroutíme podle své osy a ohneme do tvaru rohlíčku. Dáme na plech a upečeme do zlatova - já peču v mikrovlnce v programu crisp, tedy cca 6-7 minut. Pečeme-li v klasické troubě, přistupujeme k tomu jako kdybychom pekli štrůdl z listového těsta.
Ajaja24. 05. 2010