Kuře a lá bažant
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Kuře protkneme plátky slaniny a osolíme. Křidýlka zaklesneme nazad. Na zbytku pokrájené slaniny na kostičky osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme máslo - pokud je slanina méně libová, máslo vynecháme úplně. Do břišní dutiny dáme od každého koření pár kuliček a mírně prosolíme, nožky je možné svázat, ale není to vůbec nutné.
Na osmaženou cibulku vložíme do pekáče kuře, napřed prsíčky dolů a pak obrátíme. Mírně podlijeme horkou vodou a za častého obracení a podlévání upečeme do měkka. Šťávu buď necháme přírodní nebo je možné i zahustit oříškem másla smíchaného s hladkou moukou a krátce povařit.
Tip k receptu
Jelikož mám ráda na drůbeži křupavou kůrčičku, trochu ke konci kuře posypu cukrem či medem, pozor, ať se nespálí, to jde rychle! Pokud máme rychlovzdušnou troubu, udělá se sama i bez cukru. Nejlepší příloha se mi osvědčila vařené brambory a případně kompot.
Roxana10. 01. 2010