Linecký koláč s hrozny
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Žloutky utřeme s cukrem a tukem do pěny, přisypeme strouhané ořechy i mouku a vypracujeme, nejlépe rukama, hladké těsto. Zabalíme do potravinové fólie a uložíme alespoň na hodinku do lednice. Po vyjmutí z lednice těsto vyválíme na placku silnou asi 2-3 mm a vyložíme jím vymazanou dortovou formu. Dno propícháme vidličkou, aby se nám nezvedalo a vložíme celou formu zpět do lednice. Troubu si rozehřejeme na 160°C a těsto do ní vložíme asi tak na 18-20 minut, dokud nezrůžoví. Vyjmeme a necháme vychladnout. Z pudinkového prášku uvaříme dle návodu na obalu hustý pudink, necháme jej zchladnout a naplníme jím korpus. Hroznové víno omyjeme a necháme okapat, kuličky otrháme a rozpůlíme. Ozdobně navrstvíme na koláč. Koláč dáme asi na 2 hodiny do chladničky. Smetanu ušleháme s trochou moučkového cukru a ztužovačem a před podáváním zdobíme tuhou a vychlazenou šlehačkou.
Tip k receptu
Hrozno můžeme klidně vrstvit i do pudinku v koláči.
Ellis28. 03. 2013