Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty - stránka 239

Salát z červeného zelí

Salát z červeného zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g červeného sterilovaného zelí, 3 sterilované okurky, 1 velká cibule, 100 ml bílého jogurtu, 2 lžíce octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli

Jogurt smícháme se solí, octem a hořčicí a přelijeme smíchaným červeným zelím s nadrobno nakrájenou cibulí a okurkami.

Rýže s rajským protlakem

Rýže s rajským protlakem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g krátkozrnné rýže, 1 sklenka rajčatového protlaku, 1 hrst cibulové natě

Rýži vsypeme do hrnce a zalijeme 700 ml vody smíchanými s rajským protlakem. Rýže se obarví. Po uvaření promícháme s cibulovou natí.

Sladká rýže s malinami

Sladká rýže s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 300 g krátkozrnné rýže, 200 g malin, 1 balení skořicového cukru

Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.

Sýrové pletýnky z domácí pekárny

Sýrové pletýnky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vody, 50 ml olivového oleje, 150 g strouhaného sýra, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru krupice, 2 lžičky mletého kmínu, 500 g hladké mouky, 1 balení sušeného droždí , 1 vejce

Do nádoby pekárny dáme vodu, olej, 100 g strouhaného sýra, sůl, kmín, mouku, cukr a droždí. Zapneme program těsto a po ukončení těsto rozdělíme na 12 dílků. Každý dílek vyválíme na váleček, dlouhý asi 40 cm, přeložíme ho v půlce, smotáme a nakonec...

Ovocná omáčka k palačinkám a lívancům

Ovocná omáčka k palačinkám a lívancům

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti mražených jahod, 2 hrsti mražených malin, 2 hrsti mražených borůvek, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce cukru krupice, špetka skořice, špetka mletého hřebíčku, 1-2 lžičky Solamylu, 2 lžíce rumu

Ovoce dáme do kastrůlku, podlijeme asi 100-150 ml vody, přidáme oba cukry, koření a pod pokličkou krátce povaříme. Solamyl rozmícháme v 1 lžíci vody a změklé ovoce zahustíme do hustoty medu. Nakonec přidáme rum a omáčku ihned vypneme. Komu vadí s...

Ananasový dort

Ananasový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 1,5 hrnečku polohrubé mouky, 1,5 hrnečku cukru krystal, 2 ks vajec, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 větší ananasový kompot (asi 600g), mleté mandle, oříšky nebo čokoládu, asi 4 lžíce ovocné marmelády, Krém: 2 balení pomazánkového másla, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 1 sáček vanilkového cukru do pudinku, 3 lžíce vaječného likéru

Nejprve si rozmixujeme ananasový kompot i se šťávou (pár kousků si necháme na ozdobu), vlijeme jej do mísy, přidáme ostatní suroviny a řádně zamícháme. Dortovou formu si vymažeme dobře máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a dá...

Salámová růžička

Salámová růžička

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-8 koleček trvanlivého salámu (Herkules, Vysočina)

Kolečka salámu seřadíme za sebou tak, aby se zčásti překrývala. Pak spodní okraj ohneme tak, aby dosahoval krajem asi do poloviny koleček. Celé to otočíme kolem sebe a jednotlivá kolečka můžeme trochu od sebe odtáhnout. V případě potřeby lze zpevn...

Steak texas

Steak texas

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřového masa, olej, máslo, koření Texas steak

Maso naklepeme, okořeníme kořením Rossk - Texas steak. Nejprve maso zprudka opečeme na oleji - asi tak 2 minuty z každé strany, pak zvolna dohotovíme - asi 8 minut, těsně před dohotovením přidáme lžičku másla na zjemnění šťávy. Servírujeme s opeče...

Zázvorový nálev

Zázvorový nálev

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kořen zázvoru o velikosti vlašského ořechu, voda, 2 lžičky medu, citronová šťáva z 1/2 citrónu

Zázvor oloupeme a nastrouháme do půllitrové konvičky, zalijeme horkou vodou, osladíme medem a dochutíme citronovou šťávou.

Kuřecí kung-pao II.

Kuřecí kung-pao II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích prsou, 1 velká cibule, olej, sůl, pepř, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžička sojové omáčky, 1 hrst arašídů

Kuřecí řízky nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme cibuli rozkrájenou na půlkolečka a restujeme dále. Přidáme worchesterovou omáčku a sojovou omáčku, také buráky a prohřejeme. Podáváme s rýží.

Cukeťák

Cukeťák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 menší cukety, 2 najemno nakrájené cibule, 300 g anglické slaniny nakrájené na kostičky, 150 g strouhaného tvrdého sýra, 200 g hrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 vejce - bílky a žloutky zvlášť, 8 lžic oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce majoránky, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, máslo na vymazání

Cukety i se slupkou nastrouháme najemno, v míse promícháme se všemi ingrediencemi kromě bílků a okořeníme podle chuti. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který postupně vmícháme do směsi. Směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané zapékací misky. Zapékám...

Zelí v rajčatové omáčce

Zelí v rajčatové omáčce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml rajčatového protlaku, pár listů červeného zelí, 1 jarní cibulka

Zelí i cibulku si nakrájíme na drobné kousky, dáme orestovat na pánev, okořeníme dle chuti(klidně postačí jen pepř,) zalijeme protlakem, počkáme, až zhoustne a rychlá teplá večeře je hotová:)

Žraločí steak vodníka Česílka

Žraločí steak vodníka Česílka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kousky žraloka, 1 citrón, špetka citronového pepře, špetka soli, 1 jarní cibulka, trocha sezamu

Žraločí maso si necháme rozmrazit a poté dáme do misky citronové šťávy na chvíli odležet, aby maso získalo delikátní citronovou chuť. Steaky popepříme a dáme péci na rozpálenou pánev. Pečeme, dokud steak není zlatavý za občasného polévání citronov...

Česká mortadela

Česká mortadela

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřového bůčku, 10 stroužků česneku, 6 vajec, 2 lžičky Vegety, 1 lžička soli, 0,5 lžičky bílého pepře - může být i černý, 2 lžíce mleté papriky

Bůček 2x umeleme na masovém strojku a hnětačem ho dobře promícháme se syrovými vajíčky, česnekem a kořením. Hmotu necháme v chladničce uležet do dalšího dne. Z hmoty vytvoříme bochánek, který dáme do mikrotenového sáčku, zavážeme a vaříme asi 1 ho...

Sušenky s ovocem a ořechy

Sušenky s ovocem a ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček hladké mouky, 1/2 hrnečku celozrnné špaldové mouky, 1 vejce, 1/2 hrnečku hnědého cukru, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce rumu, 1/2 hrnečku slunečnicového oleje, 1/4 hrnečku mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 hrst rozinek, 1 hrst sušených brusinek, 10 sušených meruňek, 1 hrst vlašských ořechů

V misce chvíli šleháme vejce s cukrem a rumem, přišleháme olej, javorový sirup, přimícháme mléko, obě mouky s práškem do pečiva, skořici, hřebíček a nakonec vmícháme ovoce (nakrájené na menší kousky) a nasekané ořechy. Zdá-li se nám těsto moc tuhé...

Tvarohový koláč kamarádky Katky

Tvarohový koláč kamarádky Katky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 450 g polohrubé mouky, 300 g Hery, 3 lžíce cukru moučka, 3 žloutky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce rumu, Náplň: 500 g tučného tvarohu, 5 lžic cukru moučka, 2 žloutky, 1 sáček pudinkového prášku, 50 g Hery, 5 bílků - na sníh

Všetky ingrediencie na cesto spolu zmiešame, rozdelíme na dve časti. Obidve časti vyvalkame. Medzi ne urobíme tvarohovú náplň: 500g tvarohu, 5PL cukru, 2 žĺtky, 1 vanilkový puding, 50g hery, sneh z 5 bielkov. Na plech dáme prvú časť cesta, n...

Papriky zapečené s balkánskou směsí

Papriky zapečené s balkánskou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 červené masité papriky (kapie), 1/2 žluté papriky (kapie), 200 g balkánského sýra, 100 g anglické slaniny, 2 jarní cibulky, 1 balení zakysané smetany, 1-2 lžičky pepře, 1 lžíce rostlinného oleje, 2-3 lžičky koření Texas steak

Nejdříve připravíme balkánskou směs: balkánský sýr, anglickou slaninu a půlku žluté papriky nakrájíme na malé kostičky, jarní cibulky nasekáme nadrobno i s natí. Vše dáme do misky, opepříme, přidáme koření Texas steak a nakonec spojíme se zakysano...

Domácí sušená rajčata

Domácí sušená rajčata

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g rajčat (cca na 1 plech), cibule dle chuti, česnek dle chuti, olej dle potřeby

Rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich semínka. Plech vytřeme vydatně olejem a rozložíme na něj půlky rajčat. Pečeme velmi zvolna jen při 15OºC v troubě, asi hodinu. Mezitím si cibuli i česnek nakrájíme na půlkolečka, česnek na plátky a rajčata jim...

Smetanová polévka

Smetanová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 bobkové listy, 1/4 l zakysané smetany, 0,5 l mléka, 30 g hladké mouky, 2 ks vajec, 1 lžíce octa, špetka soli

Do vody dáme bobkové listy a necháme povařit. Mezitím smícháme smetanu, mouku, mléko a následně přilijeme do vody, osolíme, povaříme. Dále přidáme vejce, dle chuti přidáme ocet a povaříme.

Mléčná polévka

Mléčná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 0,5 l vody, 50 g rýže, 1 lžička cukru, špetka soli

Mléko vlijeme do hrnce, přilijeme vodu, osolíme, přidáme cukr a necháme přejít varem. Když polévka vře, přidáme uvařenou rýži, kterou jsme uvařili dle návodu na obalu, krátce povaříme a podáváme.

Polévka šči

Polévka šči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vývaru z kostí, 300 g hlávkového zelí, 100 g hub, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 2 dcl zakysané smetany

Vývar z kostí přivedeme k varu, dáme do něj omyté zelí, které jsme nakrájeli na nudličky, dále přidáme omyté a na menší kousky nakrájené houby, osolíme a vaříme, dokud není zelí měkké. Mezitím si rozpustíme tuk, přidáme mouku a vytvoříme světlou j...

Tykvová polévka

Tykvová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tykve, 1 cibule, 50 g tuku, 1,5 l vody, 1 hrst kopru, 1/4 l zakysané smetany, 40 g hladké mouky, 2 lžičky cukru, 2 lžíce octa, špetka pepře, špetka soli

Rozpustíme v hrnci tuk, cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, zpěníme na tuku. Když je cibule zpěněná, přidáme omytou a na menší kousky nakrájenou tykev a dusíme chvilku, po chvilce přilijeme vodu, přidáme kopr, opepříme, osolíme a necháme vařit. Me...

Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kedlubny, 40 g másla, 2 lžička červené mleté sladké papriky , 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 20 g rýže, 1 dcl vývaru z kostí, špetka pepře, špetka soli

Kedlubny omyjeme, nakrájíme na kostičky. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme na kostičky nakrájené kedlubny, opepříme, přidáme papriku, propláchnutou rýži pod tekoucí vodou a necháme dusit. Podle potřeby podléváme vývarem, dusíme, dokud není vše měk...

Petrželová polévka

Petrželová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 40 g petržele, 1 lžička červené mleté papriky, 10 g droždí, 1,5 l vody, 40 g rýže, 1 cibule, špetka soli

Máslo rozpustíme v hrnci, cibuli oloupeme, omyjeme, nadrobno nakrájíme a osmažíme na rozpuštěném másle. Když je cibule osmažená, přidáme nadrobno nasekanou petržel a dusíme do poloměkka. Poté přidáme mletou papriku, droždí, přilijeme vodu, osolíme...

Segedínská rybí polévka

Segedínská rybí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg ryb, 1,5 l vody, 1 ks cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 100 g sterilovaného zelí, 2 ks zelených paprik

Rybu omyjeme, očistíme, vykucháme, obereme kosti, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Kousky masa dáme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu. Když se polévka vaří, přidáme rozpůlenou cibuli, mletou sladkou papriku, sterilované zelí, na nudli...

stránka: