Vanilková roláda Jessy
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáme 150 g moučkového cukru a šleháme do tuha. Do tuhého sněhu vmícháme žloutky a nakonec prosátou mouku s kypřicím práškem. Těsto nalijeme na plech, vyložený pečícím papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby při teplotě asi 180°C po dobu asi 20-25 minut.
Upečený piškot ihned vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, navlhčíme pečící papír a sundáme ho. Ještě teplý plát těsta stočíme do rolády.
Náplň: Puding uvaříme s 1 lžící cukru krupice a mlékem na hustý krém, který necháme za občasného míchání vychladnout. Máslo vymícháme s 2 lžícemi moučkového cukru do pěny. Do máslové hmoty postupně přidáme pudingový krém a vše spolu dobře vyšleháme.
Vychladlý piškot opatrně rozvineme. Piškot potřeme vanilkovým krémem a zase ho stočíme do rolády.
Polevu rozehřejeme podle návodu na obalu a polijeme jí roládu. Polevu rovnoměrně rozetřeme štětečkem po celém povrchu rolády.
Aby roláda s vanilkovým krémem při krájení nepraskala, nahřejeme nůž nad sporákem (přímo na plotýnce).
27. 04. 2010