Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Chleba bez hnětení a bez pekárny

Obtížnost Čas přípravy
12h 25min
Čas vaření Celkový čas Porce
45min 13h 10min
Nutriční hodnoty
2590 kalorií 14.0g cukrů 14.0g tuků 80.0g bílkovin

Příprava

Smícháme ve velké míse mouku, sušené droždí, sůl a kmín. Do takto zamíchané směsi přilijeme vlažnou vodu a mícháme, až se vše spojí. Množství vody je třeba upravit podle toho, jak se daří suché směsi s ní spojit, takže jí může být méně, ale i o něco více. Těsto necháme v míse, můžeme (ale nemusíme) zasypat hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 8-12 hodin kynout. A v tom je ten fígl, proč chleba bez hnětení - dlouhé kynutí nahradí hnětení. Proto také těsto připravujeme buď večer a pečeme druhý den ráno, nebo si ho připravíme ráno před odchodem do práce a pečeme večer (příprava těsta zabere cca 5 minut práce. Po vykynutí vyndáme těsto na pomoučněný vál a vytáhneme ho na placku silnou cca 3-4 cm. Přikryjeme a necháme 15 minut odpočívat. Pak těsto překládáme, a to tak, že na třetiny - jak shora a zdola, tak z obou stran. Můžeme dále "vymodelovat" do žádaného tvaru (kulatý, veka) a opět necháme cca 20 minut odpočívat. To už ale zapneme troubu na 230°C a dáme do ní nádobu i s víkem, ve které budeme chleba péci. Když máme vše takto připraveno, tak přendáme těsto do této vyhřáté nádoby, potřeme slanou vodou, přiklopíme a cca 30 minut pečeme. Poté sundáme víko a chléb dopečeme cca 15 minut odkrytý. Dostaneme kvalitní, klasický kmínový chléb, který, pokud ho nesníme, je dobrý i 4. den, tedy i tehdy, kdy již kupované chleby musíme vyhodit.

Bulb Tip k receptu

Pokud jsme přidali vody více a těsto je řidší, nic se neděje. Po vykynutí vynecháte vyválení těsta na placku, která se pak skládá, ale těsto rovnou přelijete do vyhřátého pekáčku a pečete. Uvidíte, že chleba se i tak povede.

Do chleba lze přidat různá semína (já přidávám lněné a slunečnici), cibulku, škvarečky..., lze jej posypat... lze použít jinou mouku (pozor u špaldové či s vlákninou, že to bude chtít asi více vody).


Přidat na Pinterest
Ajaja

24. 09. 2012, Recept navštíven: 7126x


Přidat recenzi
Svetlana
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
vynikajuci chlebík

21. 09. 2015, 09:41

Pajunc
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Vynikající chlebík, peče se u nás pravidelně!

03. 11. 2015, 17:10

Přidat komentář
Thumb
Recept je mockrát vyzkoušený, opravdu to funguje. Pouze tento chleba není příliš vysoký, těsto bouřlivě nevykyne. Já však mám výhradu k části receptu, kde autor píše, že kupovaný chleba ... "musíme vyhodit"!!! Je to hanba, vyhazovat chleba. Dá se mnoha způsoby zužitkovat, v krajním případě pro zvířata. Autor zřejmě skutečně nepoznal nouzi!

Zdeněk 28. 09. 2012, 10:33

Ajaja
On ten kupovaný chleba je občas třetí den již plesnivý - s plísní bych ho nedala ani těm zvířátkům, na to je mám moc ráda. Jinak souhlas - také zužitkovávám i starší chléb (opečený obalený ve vajíčku, nasucho opečený jako kruton do polévky, k zahuštění gulášku...). Jinak s kvalitou vykynutí jsem problém neměla. Pokud jsem zvolila sušší variantu, pak je na mě, do jakého tvaru (a výšky) chléb vytvaruji, takže může mít i klasické rozměry. U mokřejší varianty jsem pekla v srnčím hřbetu, takže tím jsou rozměry dány.

Ajaja 28. 09. 2012, 11:03

Facebook komentáře