Domácí chléb bez hnětení
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do větší mísy nasypeme všechny 4 hrnky mouky, instantní droždí, lžičku kmínu drceného a 1,5 lžičky soli. Promícháme a přidáme ocet a studenou vodu. Všechno promícháme, až vznikne řidší těsto, posypeme moukou a necháme kynout při pokojové teplotě asi tak 12 hodin. Ideální je zadělat těsto večer a ráno upéct. Po 12 hodinách těsto prohněteme vařečkou a necháme ještě 30 minut odpočinout. Zatím rozpálíme troubu na 230°C a vložíme do ní prázdný pekáč - ideální je z varného skla s poklicí, a necháme rozpálit 30 minut. Do horkého pekáčku vyklopíme těsto a posypeme trochou kmínu nebo nějakými semínky. Pekáč nevymazáváme ani nevysypáváme. Přikryjeme poklicí a pečeme 30 minut. Pak poklici sundáme a dopékáme ho 20 minut.
Tip k receptu
Je třeba pořádně rozpálit ten pekáč, potom se chleba krásně vyklopí a nepřichytí, netřeba vymazávat ani vysypávat.
Evík18. 03. 2013