Doublenské vdolky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z rozdrobeného droždí, trošky teplého mléka, lžičky cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek.
Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a promícháme. Přidáme vzešlý kvásek, opět promícháme, přilijeme zbytek mléka, změklý tuk a vejce. Nejdříve v míse, pak na vále vypracujeme hladké a husté těsto. Posypeme moukou, zakryjeme utěrkou necháme 3/4 hodiny vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme silnější plát.
Troubu předehřejeme na 180°C
Kulatým tvořítkem nebo skleničkou vykrájíme vdolky, rozložíme je na vymazaný plech a necháme ještě chvilku kynout.
Pak dáme vdolky do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut dozlatova.
Tip k receptu
Vdolky můžeme udělat nasladko namazané marmeládou a posypané strouhaným tvarohem, nebo naslano jako přílohu k masu s omáčkou.
10. 02. 2014