Guacamole - tradiční mexická salsa
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Znáte tradiční mexický snack? Guacamole je zdravá, zábavná a výživná salza. Znají ji všichni milovníci kukuřičných chipsů - nachos, které jsou k ní tradičně podávány. Oceníte ho také namazaný na chleba jako vyváženou snídani, večeři či svačinku. Jeho máslová jemnost, rafinovaná pikantnost a dokonalá souhra chutí si vás získají.
Avokádo rozpůlíme a vyndáme pecku. Dužinu nakrájíme nahrubo společně s cibulkou, chilli papričkami (ty podávejte dle chuti), rajčátky a koriandrem nahrubo. Zalijeme šťávou ze dvou limetek a rozmixujeme nebo můžeme (pokud chceme hrubší texturu) klidně pouze rozmačkat vidličkou, v tom případě však krájejte najemno. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Tip k receptu
Dokonalé guacamole stojí a padá na perfektně zralém avokádu. Proto vybírejte tak, aby bylo na pohmat měkké nebo pokud koupíte tvrdé, nechte doma 2-3 dny dojít. Je to trošku alchymie, neb nesmí být zase zralé příliš.
Bára Uhýrková Černá10. 03. 2019