Jemný chřestový předkrm

Obtížnost

Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení

Čas přípravy

35min
Čas vaření
10min

Celkový čas

45min

Porce


Nutriční hodnoty

500 kalorií
0.0g cukrů
49.0g tuků
0.0g bílkovin


Příprava

Čerstvý chřest zbavíme dřevnaté spodní části. Odřízneme ostrým nožem asi tak v místě, kde se chřest při ohnutí začne lámat, nikoliv ohýbat! Pak jemně oloupeme poslední třetinu výhonků od tuhých vláken. Rozdělíme na 4 stejné hromádky a pomocí režné nitě či kuchyňského provázku svážeme do svazečků. Vzhledem k tomu, že u chřestu je odlišná doba vaření spodní části a hlaviček, je lepší, když se spodek vaří ve vodě a vršky v páře, aby neztratily svou křehkost. Použijeme proto velkou pánev s vyššími stěnami. Svazky chřestu podložíme varnou miskou tak, aby byla spodní část byla ponořena ve vodě, ale pánev šla přiklopit víkem. Na spodní část chřestu dáme 2 kolečka citronu, 1 malou lžičku cukru a 2 špetky soli a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme poklicí. Na středním plameni vaříme asi 10 minut, až bude změklý, ale pořád křupavý.
Mezitím si v kastrolku rozehřejte máslo.
Vařený chřest necháme okapat, přendáme na talíř, polijeme máslem a ihned podáváme.

Tip k receptu

Pokud jej nechcete podávat jako předkrm, ale jako hlavní lehčí pokrm, je možno jej doplnit bramborovými plackami, či brambory, ale pozor! Ne klasické bramboráčky či příliš výrazné chutě, aby vynikla jemná chuť chřestu.

přidejte na:
Roxana

14. 08. 2012

Podobné recepty


Přidat recenzi
Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
recept vyskúšam

palino 10. 01. 2016, 17:19

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
je to celkom dobre a chutné

majka 02. 02. 2016, 11:51

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
dobre, chutnalo to

dušanka 01. 05. 2016, 18:15

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení
velmi chutne

Svetlana 23. 08. 2016, 19:43

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
predkrm je velmi chutný

katka16031 16. 10. 2016, 17:25

Chybějící obrázek
Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Plná hvězdička u hodnocení Prázdná hvězdička u hodnocení
osvedčilo sa

hanka 19. 10. 2016, 20:13

Přidat komentář
Roxana
Zapomněla jsem dodat, že výborně chutná i z Mozarellou, nahřátou i studenou, ale on si své oblíbéné variace určitě najde každý sám...

Roxana 14. 08. 2012, 10:39