Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Diabetická

Polévka z červené čočky

Polévka z červené čočky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g červené čočky, 2 ks mrkve, 2 ks brambor, 1 ks cibule, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce kari koření, 1 lžička kmínu, 7 g soli, 7 g pepře, 1-2 ks chilli papričky, 2 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce koriandru

Mrkev a brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli nakrájíme na co nejjemněji. Vše orestujeme na oleji, přidáme čočku, zázvor, kari koření a kmín. Zalijeme litrem vody. Přidáme najemno nasekané chilli papričky. Vaříme 10 minut domě...

Trošku sladký salát

Trošku sladký salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrst rukoly, 1/4 hlávka ledového salátu, 1/2 hrsti piniových ořechů, 1 ks hrušky, 5 ks jahod, 4 lžíce dýňového oleje, 100 g balkánského sýru, 1 lžíce sezamu, 1 lžíce slunečnicových semínek

Saláty natrháme na kousky, ovoce pokrájíme, balkánský sýr nakrájíme na kostičky. Vše promícháme, podáváme zakapané olejem a posypané oříšky.

Zmrzlina z kiwi

Zmrzlina z kiwi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kiwi, 4 lžíce sirupu z Agáve

Kiwi oloupeme a rozpůlíme. Z každé půlky odkrojíme jedno kolečko kiwi, které nám poslouží na ozdobu. Zbytek kiwi rozmixujeme s agávovým sirupem. Do formy na nanuk dáme do špičky rozmixované kiwi, poté z každé strany dáme kolečko kiwi tak, aby by...

Sladké a pálivé kari

Sladké a pálivé kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce kari pasty, 1 lžíce třtinového cukru, 1/2 ks citrónu, 2 ks cukety, 300 g květáku, 400 g cizrny, 250 g špenátu, 400 ml rajčatového pyré, 7 g soli, 7 g pepře

Na oleji restujeme po dobu jedné minuty kari pastu. Poté přidáme cukr a šťávu z poloviny citrónu a povaříme minutu. Přidáme cukety nakrájené na tenké plátky a květák nakrájený na růžičky. Po dvou minutách přidáme pyré a 100 ml vody a cizrnu (buď...

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Jehněčí špíz s pórkem a zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g jehněčí kotlety, 100 g pórku, 100 g chřestu, 50 g fazolků (zelené fazolové lusky), 1 lžička olivového oleje, 1 lžička javorového sirupu, 7 g soli, 7 g pepře

Jehněčí maso nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme. Pórek nakrájíme na kolečka a napíchneme je spolu s masem na jehlu. Pórek napíchneme tak, abychom propíchli všechny vrstvy pórku. Opečeme to dozlatova na olivovém oleji. Hotové přelijeme javor...

Ořechový nápoj

Ořechový nápoj

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vlašských ořechů, 3-4 lžíce sirupu z Agáve

Ořechy dáme do misky a zalijeme je vodou, aby dosahovala 2 cm nad okraj ořechů. Druhý den je slijeme a na jeden díl ořechů přidáme 3-4 díly vody a společně rozmixujeme dohladka. Přecedíme přes plátno do láhve. Dochutíme sirupem a uchováváme ...

Vepřová panenka s hráškovým pyré

Vepřová panenka s hráškovým pyré

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g vepřové panenky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 lžička řepkového oleje, 100 g brambor, 50 g hrášku, 2 ks jarní cibulky, 1 lžička másla

Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Mezitím si nakrájíme panenku na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme 3 minuty na řepkovém oleji dozlatova. Brambory rozmixujeme, smícháme je s hráškem a nasekanou jarní cibulkou, zjemníme máslem ...

Lososová roláda

Lososová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špenátu, 20 g celozrnné špaldové mouky, 100 g sýru ricotta, 100 g lososu, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 2 ks vejce, 7 g soli, 7 g pepře

Listový špenát očistíme od tvrdých stonků, spaříme ho horkou vodou, propláchneme ve studené a nasekáme najemno. Přidáme žloutek a mouku a hořčici a pořádně promícháme. Poté přidáme sníh z bílků a jemně ho vmícháme. Rozprostřeme na plechu a pečem...

Avokádový salát s chilli

Avokádový salát s chilli

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks avokáda, 1 ks limety, 1 ks chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje

Připravíme si dresink – z limetky nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Obojí smícháme s olivovým olejem a nasekanou chilli papričkou. Avokádo nakrájíme na plátky a smícháme se salátovými listy. Rozdělíme na čtyři talíře a zastříkneme dresinkem.

Raw čokoládové muffiny

Raw čokoládové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 hrnku vlašských ořechů, 3 lžíce raw kakaa, 1 hrst kakaových bobů v kokosovém cukru, 1/2 šálek moruše (sušené), 1 hrst datlí, 2 lžíce kakaových bobů, 6 lžíc kokosového tuku, 4 lžíce sirupu z Agáve, 3 lžíce karobu, 3 lžíce kakaa

Pohanku, vlašské ořechy a raw kakao dáme do mixéru a rozmixujeme na prach. Poté přidáme sušené moruše (pár si necháme na ozdobu) a kakaové boby v kokosovém cukru. Datle rozmixujeme bez pecky s trochou vody na kaši a smícháme je s připravenou smě...

Superzdravý coleslaw

Superzdravý coleslaw

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky bílého zelí, 1 ks jablka, 2 ks mrkve, 1/2 ks červené cibule, 1/2 ks citrónu, 100 g řeckého jogurtu, 7 g soli, 7 g pepře, 2 lžičky vinného octu, 2 lžičky dijonské hořčice

Zelí nakrouháme na proužky. Jablko nastrouháme nahrubo. Mrkev nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme zelí, jablka, mrkev a cibuli. Připravíme si zálivku: smícháme jogurt, citrónovou šťávu, ocet a hořčici. Osolíme a op...

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Salát z řeřichy, ředkviček a okurky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 1/4 lžičky kopru, 1 lžička dijonské hořčice, 200 g řeřichy, 300 g ředkviček, 6 lžíc bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, 1 lžíce vinného octu

Ředkvičky podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Kopr nasekáme, česnek utřeme. Obojí smícháme s hořčicí, jogurtem a vinným octem. Získáme tak dresink. Okurky oloupeme a zbavíme je semenatého vnitřku. Nakrájíme je na kostičky, smícháme s ř...

Salát z máty, limetky a okurky

Salát z máty, limetky a okurky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks okurky, 2 ks limety, 1 lžíce vinného octu, 1/2 lžíce třtinového cukru, 1 hrst máty peprné, 1 ks chilli papričky

Okurku nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přidáme limetkovou šťávu, ocet a cukr. Pořádně promícháme, přikryjeme a dáme do lednice. Těsně před podáváním přidáme mátu a chilli papričky. Podáváme s vinným octem na dochucení.

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Brokolice s parmazánem a bylinkovou krustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g másla, 50 g strouhanky, 25 g parmazánu, 700 g brokolice, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 1 ks citrónu, 7 g soli, 7 g pepře

Strouhanku opečeme na směsi z másla a olivového oleje dozlatova. Po vychlazení přidáme tymián a parmazán. Brokolici povaříme 4 minuty, zastříkneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Posypeme bylinkovou strouhankou. Podáváme se skrojky citrónu.

Jambalaya z mikrovlnky

Jambalaya z mikrovlnky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g sterilovaných rajčat, 140 g zakysané smetany, 1 ks papriky (kapie), 2 ks choriza, 2 hrsti kukuřice, 1 hrst petrželové natě

Rajčata dáme do mísy vhodné do mikrovlnky. Přidáme rýži , papriku nakrájenou na kostky, chorizo nakrájené na kolečka, kukuřici, osolíme a opepříme. Zamícháme. Přikryjeme a vaříme v mikrovlnce 10 minut na 750 W. Poté dobře zamícháme a ještě 10 m...

Hráškovo-mátová polévka

Hráškovo-mátová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 ks brambory, 1 stroužek česneku, 850 ml zeleninového vývaru, 900 g hrášku, 150 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 lžíce máty peprné, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/4 lžičky třtinového cukru

Jarní cibulku nakrájíme na kousky a dáme ji do hrnce s nakrájenou bramborou, česnekem a vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 15 minut. Poté přidáme hrášek a pět minut ho povaříme. Přidáme mátu, cukr a citrónovou šťávu a r...

Marinovaný cuketový salát

Marinovaný cuketový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks cukety, 1 citrón, 4 lžíce olivového oleje, 7 g soli, 7 g pepře

Cukety pomocí loupací škrabky nastrouháme na dlouhé plátky. Zastříkneme olivovým olejem a citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Necháme stát 15 minut před podáváním.

Špenátovo-řeřichový salát

Špenátovo-řeřichový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 hrst řeřichy, 100 g špenátu, 1 ks červené cibule, 7 g soli, 7 g pepře

Cibuli nakrájíme na tenké proužky. Smícháme ji s řeřichou a špenátem. Olivový olej vyšleháme s citrónovou šťávou, solí a pepřem. Salát podáváme zastříknutý zálivkou.

Pomalu pečená letní směs

Pomalu pečená letní směs

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15 ks paprik (kapie), 2 stroužky česneku, 6 lžíc olivového oleje, 1 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce vinného octu, 3 lžíce tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 hrsti bazalky, 7 g soli, 7 g pepře

Vše kromě bazalky opečeme na pánvi. Poté dáme zeleninu do trouby a pečeme dvě hodiny na 160 °C. Poté necháme vychladnout. Podáváme posypané bazalkou.

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Čekankový salát s pomeranči a červenou čočkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g červené čočky, 7 g soli, 7 g pepře, 4 mrkve, 2 citróny, 2 cibule, 4 ks čekanky obecné, 2 ks pomeranče, 2 balení sýru ricotta, 3 lžíce slunečnicových semínek, 1 lžíce petrželové natě, 3 lžíce olivového oleje

Čočku uvaříme podle návodu (do vody přidáme citrónovou šťávu). Mrkev nakrájíme na kostičky, cibuli na plátky. Obojí restujeme na oleji spolu se slitou čočkou. Na talíře rozdělíme čekanku, tu ozdobíme skrojky pomeranče, přidáme čočkovou směs, s...

Salát z dušených žampiónů

Salát z dušených žampiónů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g žampionů, máslo, sůl, pepř, drcený kmín, křen, bílý jogurt, citronová šťáva

Žampióny nasucho očistíme, ale neloupeme. Nakrájíme na středně silné plátky. Propláchneme je studenou vodou a necháme okapat. Na pánvi si rozehřejeme máslo nebo olej, přidáme žampióny, osolíme, opepříme a okmínujeme drceným kmínem. Dusíme 5 minut ...

Jablka krouhaná ve vlastní šťávě pro diabetiky

Jablka krouhaná ve vlastní šťávě pro diabetiky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg jablek

Omytá a oloupaná jablka nakrouháme a hned plníme do zavařovacích sklenic, aby nám nezhnědla. Jablka do sklenic dobře napěchujeme a jsou-li šťavnatá, můžeme přebytečnou šťávu slít. Krouhaná jablka naplníme až po okraj, sklenici dobře uzavřeme víčke...

Zapečené grilované cuketky

Zapečené grilované cuketky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 mladé cukety, 1 cibule, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 nastrouhaného muškátového oříšku, špetka soli, špetka mletého pepře, 5 vajec, 1/2 šálku plnotučného mléka či smetany, 20 dkg strouhaného eidamu, kousek másla

Cukety oloupeme (pokud jsou hodně mladé není potřeba) a nakrájíme na plátky. Osolíme a necháme potit asi 20 minut. Opláchneme je a osušíme. Rozpálíme gril. V hlubší zapékací míse rozehřejeme máslo, přidáme cibuli nakrájenou na kroužky a...

Kvalitní domácí jogurt

Kvalitní domácí jogurt

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150-200 g bílého jogurtu, 1000 ml kravského mléka

Mléko ( musí být čerstvé, tzn. z chlaďáku, ne krabicové, polotučné nebo plnotučné) zahřejeme na plotně v kastrůlku na 40 stupňů(správná teplota je velmi důležitá, při vyšší teplotě se jogurtové bakterie usmrtí, při nižší se dostatečně nepomnoží). ...

Domácí pomazánka jako Lučina

Domácí pomazánka jako Lučina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g bílého jogurtu, 3 špetky soli

Postup přípravy je velice jednoduchý. Vezmu kastrůlek, do něj dám cedník, do cedníku utěrku, a do utěrky vyklopím bílý jogurt. Přikryji pokličkou, a dám na 24 hodin do lednice (někdo nechává těch 24 hodin v teple, ale v lednici mi to přijde bezpeč...

stránka: