Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Česká - stránka 172

Hančina hrníčková buchta

Hančina hrníčková buchta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3/4 hrnečku cukru krystal, 1 hrneček mléka, 1/2 hrnečku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, citrónová kůra

Mouku smícháme s cukrem, citrónovou kůrou a práškem do pečiva. Řádně promícháme a přidáme mléko, olej a žloutky. Vypracujeme těsto, do něhož pomalu přimícháváme sníh ze dvou bílků. Těsto vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. V rozehř...

Jablečno-ořechová buchta

Jablečno-ořechová buchta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hrnečky nadrobno nakrájených nebo nasekaných jablek, 3 vejce, 1 hrneček cukru krupice, 1 hrneček nasekaných ořechů, 2 hrnečky hladké mouky, 1/2 hrnečku oleje, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 1 lžíce skořice

Všechny ingredience smícháme v míse a vypracujeme hustší těsto. Poté těsto vložíme na menší , vymazaný, ale ne vysypaný plech. Pečeme na 180°C cca 45 minut, dokud koláč nezrůžoví.

Banánové koblížky

Banánové koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 lžic polohrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 2 banány, citrónová šťáva, olej

Banány vidličkou dobře rozmačkáme a pokapeme citronovou šťávou. Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a rozmačkané banány. Umícháme hustší těsto. Z těsta vykrajujeme lžící malé kousky a postupně je vkládáme d...

Opilé kuličky

Opilé kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rozinek, 150 g mletých ořechů, 150 g cukru moučka, 1 lžíce mléka, 100 g čokolády na vaření, troška rumu

Rozinky namočíme na několik hodin do rumu nebo slivovice. Ořechy smícháme s cukrem, nastrouhanou čokoládou a mlékem. Přidáme rozinky a zpracujeme těsto. Tvoříme větší kuličky, které obalujeme ve zbytku oříšků.

Nakládání okurek

Nakládání okurek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg okurek na zavařování, 4 balení Pikanty - nálevu na okurky, 1 hrst čerstvého kopru, 2 mrkve, 1 větší cibule, 2 větší kořeny křenu, 0,4 l oceta na přípravu pikanty

Okurky řádně očistíme od chloupků kartáčkem a omyjeme pod tekoucí vodou. Pomocí octu a vody si připravíme nálev Pikanta dle návodu. Mezitím, co se bude nálev vařit, připravíme si 1l sklenice na zavařování i s víčky. Dbáme na to, aby byly sklenice ...

Kokosovník na půl plechu

Kokosovník na půl plechu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček polohrubé mouky, 0,5 balení prášku do pečiva, 3/4 hrnečku mletého kokosu, 1/2 hrníčku cukru krupice, 1/2 hrnečku mléka, 8 lžic oleje, 1 vejce, čokoládová poleva na potření

Mouku smícháme s práškem do pečiva, kokosem a cukrem. Přidáme mléko, olej a vejce a umícháme těsto. Nalijeme těsto na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme. Vychladlý kokosovník polijeme čokoládovou polevou, posypeme kokosem a po ztuhnutí nak...

Lišková omáčka s plátky roštěné

Lišková omáčka s plátky roštěné

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 4 hrsti nakrájených čerstvých lišek, 2 lžíce hořčice z celých semen a l´ancienne nebo jiné dle vlastního výběru, hladká mouka, smetana na vaření, sůl, pepř, 2 lžíce sádla

Roštěnky si omyjeme a zbavíme tučných částí a blanek. Z obou stran je nasolíme a opepříme, namažeme hořčicí (já používám pikantnější hořčici, buď dijonskou nebo à l´ancienne značky Maille, ale klidně můžeme použít i obyčejnou) a obalíme v hladké m...

Krůtí country kýta

Krůtí country kýta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 krůtí stehno, 20-30 dkg anglické slaniny, 2 cibule, 8 stroužků česneku, sůl, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 lžíce olivového oleje, Country gril - kořenící směs

Krůtí stehno omyjeme a spolu s očištěnou cibulí, česnekem, solí, pepřem a novým kořením povaříme (cca 1h). Vodu scedíme a zbytek vložíme do zapékací mísy s víkem. Dno mísy předtím vymažeme olivovým olejem a vyložíme kousky slaniny. Pak teprve vlož...

Brambůrky se slaninou

Brambůrky se slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 30 dkg anglické slaniny v celku, 1 ml olivového oleje, 2 lžíce másla, sůl, Vegeta, kmín

Brambory si oškrábeme a omyjeme. Vložíme do hrnce s vodou a osolíme. Můžeme přidat i trochu kmínu. Až jsou brambory napůl uvařeny, scedíme je a necháme vychladnout (můžeme je nechat v lednici klidně i přes noc, jsou pak lepší). Vychladlé si je nak...

Hovězí rolády (španělští ptáčci)

Hovězí rolády (španělští ptáčci)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky hovězí roštěnky, 2 lžíce hořčice dle vlastního výběru, 2 vejce, 5 dkg Vysočiny v celku, sůl, pepř, 1 lžíce instantní tmavé jíšky, hladká mouka na obalení, 1 hovězího bujónu

Dáme si uvařit vejce natvrdo. Roštěnky si omyjeme, osušíme a rozklepeme na tenké plátky. Osolíme je a opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Uvařená vejce rozpůlíme a vložíme mezi ně cca centimetrový plátek vysočiny. Pak vejce se salámem zamot...

Zmražení hříbků

Zmražení hříbků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrstí čerstvých hub, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Čerstvě nasbírané houby si načistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. V hrnci si zahřejeme sádlo a hříbky osmažíme. Pak přidáme vodu a dusíme cca 30 minut, dokud se voda z větší části nevypaří. Následně je necháme vyhladnout a rozdělíme do k...

Zlatčina "Ořechová buchta"

Zlatčina "Ořechová buchta"

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 hrnečky cukru krupice, 2 hrnečky mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnečku rostlinného oleje, 3 hrnečky kyselého mléka, 3 lžíce kakaa

Všechny ingredience promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, tak dlouho až se těsto při píchnutí špejlí nebude lepit. Pečeme v předehřáté troubě a cca 180 stupnů po dobu a...

Dušená mrkev s hráškem

Dušená mrkev s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvé mrkve, 1 konzerva sterilovaného hrášku, 2 lžičky citrónové šťávy, 2 lžíce másla, 1 lžíce instantní tmavé jíšky (ne pro děti), sůl, Vegeta (ne pro děti)

Načístíme si mrkev, omyjeme ji a nakrájíme na kolečka nebo ji nahrubo nastrouháme na struhadle. Hrášek přecedíme a necháme odkapat od nálevu. V hrnci rozehřejeme máslo, vhodíme mrkev a restujeme cca 5 minut. Pak vhodíme hrášek, okořeníme a zalijem...

Hovězí pro děti a dietaře

Hovězí pro děti a dietaře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g libového hovězího , sůl, pepř (nemusí být), 1 kostka hovězího bujónu (nemusí být), 2 lžíce rostlinného oleje

Hovězí maso omyjeme, odblaníme a odstraníme tučné části. Nakrájíme je na menší kousky, aby bylo dříve měkké a vložíme do tlakového hrnce společně cca 2l vody, kostkou bujónu, troškou soli a pepřem (moc to ale se solením a pepřením nepřeháním, prot...

Kyselé zelí se slaninkou

Kyselé zelí se slaninkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček kyselého zelí, 1 cibule, 2 brambory, 2 bobkové listy, 3-5 semínek pepře, sůl, 150-200 g anglické slaniny, 3 lžíce hladké mouky

Zelí propereme pod vodou (chceme-li ho mít kyselejší, stačí ho proprat jen jednou a pokud ho chceme méně kyselé, opláchneme ho důkladněji). Zelí vložíme do hrnce spolu s kořením a zalijeme troškou vody. Vše vaříme na mírném plameni cca 1h. Mezitím...

Klobásečky v listovém těstíčku

Klobásečky v listovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 10 ks koktejlových párků nebo jiných dle vlastního výběru, Vegeta, 1 vejce

Rozválíme si listové těsto a nařežeme jej na obdélníčky velikostně podle toho, jaké párky nebo klobásky jsme se rozhodli použít. Jednotlivé obdélníčky posypeme vegetou a uzeniny do nich zabalíme. Konce těsta k sobě musíme řádně přilepit, aby se ná...

Vařená čokoládová buchta

Vařená čokoládová buchta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 Hera, 1 sklenka vody, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 2 sklenky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, kokosová moučka nebo drcené ořechy nebo mandle, 2 sklenky moučkového cukru

V hrnci si rozpustíme heru, přidáme sklenici vody, 2 sklenice cukru a kakao. Za stálého míchání vaříme 5 minut. Z vychladlé uvařené hmoty odebereme 1 sklenici a do zbytku přidáme vanilkový cukr, vejce, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Vše nali...

Jednoduchý tolstolobik

Jednoduchý tolstolobik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g tolstolobika, 2-3 ml citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce soli, 0,5 lžičky pepře, 2 dcl olivového oleje

Naporcované kousky tolstolobika omyjeme a osušíme. Pokapeme je citrónkou nebo citrónovou šťávou z jednoho citrónu a hodně posolíme (více než jakékoli jiné maso), posypeme tymiánem a opepříme. Maso podlijeme olivovým olejem a necháme minimálně 2h o...

Znojemská omáčka trochu jinak

Znojemská omáčka trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího podplečí, 1 větší cibule, 100 g šunky, 1 dcl oleje, 3 větší sterilované okurky, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Ty pak osolíme a opepříme. Očistíme si cibuli a nakrájíme ji na malé kousky nebo nasekáme. Jednu a půl okurky si nakrájíme na kousky. Šunku si rovnež nakrájíme na malé kousíčky. Ze dvou kostek hovězího ...

Králičí kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce

Králičí kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg králičí kýty nebo prsou, 2 menší cibule, 2 větší stroužky česneku, 2 lžíce plnotučná hořčice, 1 lžíce sušené petrželky, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml sladké smetany, 200 ml drůbežího bujónu, kousek másla na smažení, sůl, pepř

Načistíme si cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme nebo nasekáme na drobné kousíčky. Mouku smícháme rovnoměrně s pepřem. Králičí kýtu nebo prsa omyjeme, vysušíme a nakrájíme na kousky. Poté je obalíme v mouce s pepřem....

Pečená králičí stehna na česneku a slanině

Pečená králičí stehna na česneku a slanině

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 králičí kýty, 5 dkg anglické slaniny, 3-4 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 0,5 lžičky tymiánu, 0,5 lžičky mletého nového koření, sůl, pepř, 0,5 bobkového listu, 2 lžíce plnotučné hořčice, voda

Stehna omyjeme a odblaníme. Prošpikujeme je slaninou, osolíme, nakmínujeme, opepříme a namažeme hořčicí. Na zbytku slaniny si orestujeme načištěný a nakrájený česnek. Poté tuto směs vložíme spolu s ostatním kořením do zapékací mísy a zalijeme vodo...

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vaječných těstovin (nejlépe kolínka), 5 vajec, sůl, 4 ostravské klobásy nebo jiné uzeniny, 1 lžíce Vegety, 200 g Eidamu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce oregana, 3 lžíce oleje

Těstoviny dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut do měkka. Mezitím si na trošce oleje necháme zezlátnout nadrobno nakrájenou cibulku a k ní přidáme na kousíčky nakrájené klobásky nebo jinou uzeninu, která nám zrovna doma nadbývá. Vše res...

Sekaná v bramborovém těstíčku

Sekaná v bramborovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení hovězího mletého masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, troška Vegety, 1 lžička soli, 0,5 lžičky pepře, 2 lžičky kmínu, 3 vejce, 1 lžička adžiky, 1 balení bramborového těsta v prášku

Načistíme si cibule a česnek a vše najemno nasekáme. Vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, koření (kromě kmínu a Vegety) a mleté maso. Vše řádně promícháme a necháme chvíli odležet, ať se ingredience dobře spojí. Mezitím si dle návodu připravíme bram...

Pečené masové kuličky

Pečené masové kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení hovězího mletého masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, 1-2 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 5 lžic strouhanky, 2 vejce, 1 lžička adžiky, troška Vegety

Načistíme si cibuli a česnek a vše nadrobno nasekáme a vložíme do větší mísy. Přidáme rozšlehaná vejce, a koření (kromě Vegety). Vše řádně promícháme a přidáme mleté maso. Rukou pak směs promícháme, aby se koření dostalo rovnoměrně do masa. Poté z...

Mamčin guláš

Mamčin guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hovězí klížky, 2 cibule, 0,5 lžičky chilli koření, 7 lžiček sladké papriky, 1-2 lžičky pálivé papriky, 3 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 větší kapka sladkého kečupu, 3 kostky hovězího bujónu, 1-2 lžičky soli, 2 l vody, 3-5 lžic instantní tmavé jíšky

Maso omyjeme a zbavíme tučných částí a blanek a nakrájíme ho na menší části. Cibuli si očistíme a nadrobno nasekáme. Poté ji osmahneme na zahřátém oleji. Až je cibule pěkně zlatavá, přidáme maso a restujeme, dokud není po všech stranách opečené. P...

stránka: