Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 35

Kakaové řezy s bramborami

Kakaové řezy s bramborami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sádla, 150 g cukru moučky, 150 g krupicové nebo hladké mouky, 130 g vařených brambor, 1 vejce, 20 g kakaa, 4 lžíce rumu, 100 g ovocné marmelády, 50 g vlašských ořechů, 1 lžička Sody bikarbóny

Masť vymiešame s práškovým cukrom a vajcom. Pridáme kakao, sódu bikarbónu, rozpustenú v rume, pretlačené uvarené zemiaky a krupicovú múku. Všetko dobre premiešame a rozotrieme na vymastaný plech vysypaný múkou. Pečieme v stredne teplej rúre cca 40...

Sedmihradská kapusta

Sedmihradská kapusta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kyselého zelí, 1 cibule, 300 g vepřové plece, 150 g domácí klobásy, 100 g anglické slaniny, 50 g sádla, 2 lžíce mleté papriky, 100 g dlouhozrnné rýže, 200 ml sladké smetany, 3 lžíce strouhanky

Údenú slaninu pokrájame na drobno a opražíme. Škvarky vyberieme a v masti ktorá sa vyškvarila , udusíme kapustu. Na masti zapeníme cibuľu, pridáme červenú papriku a mäso pokrájané na kocky opražíme, podlejeme vodou a udusíme ho do mäkka. Do zapeka...

Postní zelná polévka

Postní zelná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kyselého zelí, 250 g brambor, 150 ml zakysané smetany, 30 g sušených hub, 20 g hladké mouky, 2 vejce, troška kmínu, troška pepře bílého, 1 lžička soli

Sušené huby namočíme do vody, povaríme asi 30 minút a pridáme očistené zemiaky, pokrájané na kocky, soľ, rascu a mleté korenie. Uvaríme do mäkka. Kyslú kapustu uvaríme osobitne. Mäkkú primiešame do zemiakov s hubami, zalejeme vodou a zahustíme sve...

Králík na balkánský způsob

Králík na balkánský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g stehen z králíka, 1 cibule, 100 g čerstvých rajčat, 100 g papriky (kapie), 1 lžíce mleté papriky , 150 ml sladké smetany, 40 g hladké mouky, 50 g sádla, 1 lžička soli, troška pepře bílého

Na masti opražíme cibuľu, pridáme červenú sladkú papriku a zajačie mäso nakrájame na menšie kúsky. Posolíme, okoreníme mletým korením, podlejeme a dusíme. Počas dusenia pridáme pokrájanú zelenú papriku a rajčiaky. V smotane rozhabarkujeme múku, vl...

Jogurto - čokoládové mufinky

Jogurto - čokoládové mufinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 100 g čokolády na vaření, 125 g cukru krystal, 1 vejce, 100 ml slunečnicového oleje, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 250 ml čokoládového jogurtu

Vyšleháme vejce, cukr, olej a jogurt, přidáme mouku s kypřím práškem a nakonec zamícháme čokoládu na vaření, kterou jsme rozsekali na malé kousky /čokoládu nestrouhejte, jelikož se v mufinkách rozpustí/.Touto směsí naplňte do poloviny až třech čtv...

Husí krev na cibulce

Husí krev na cibulce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g husi krve, 50 g sádla, 1 cibule, špetka kmínu, špetka majoránky, 2 kuličky pepře, špetka soli

Na panvici na tuku speníme cibuľu pokrájanú na drobno, pridáme koreniny a dobre rozmiešanú krv. Za stáleho miešania pražíme, kým nestmavie. Osolíme a hneď podávame.

Screwdriver - šroubovák

Screwdriver - šroubovák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 cl vodky, pomerančový džus, sklenka ledu

Do skleničky s ledem nalijeme vodku a dolijeme pomerančovým džusem.

Chryzantémy

Chryzantémy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka mléka, 200 g Hery, špetka soli, 11/2 sklenky hladké mouky, 2 sklenky polohrubé mouky, 3 lžíce cukru krupice, 20 g droždí , hrst rozinek, 2 lžíce mléka a lžíce cukru na posyp, 2 lžíce rumu

Do pekárny nalijeme mléko, rum, přidáme rozpuštěnou Heru, sůl, obě mouky, cukr, droždí a nakonec rozinky. Zapneme program na těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků, z každého vytvoříme asi 30 cm dlouhý váleček, který stočíme do šneka a nůžka...

Nizozemský sýrový salát

Nizozemský sýrový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g Eidamu (Edam), 150 g goudy, 200 g měkkého salámu, 100 g jablka, 100 g sterilovaných okurek, 150 ml bílého jogurtu, 100 ml majonézy, 1 lžička mleté papriky , 1 lžička pažitky, 1 lžička soli, 1 lžička pepře bílého

Do misy dáme na pásiky pokrájané syry, salámu, jablka a uhorky, posolíme a okoreníme. Všetko zľahka premiešame s majonézou a jogurtom. Necháme odležať v chladničke a nakoniec posypeme pažítkou.

Dvojknedlíčková králičí polévka

Dvojknedlíčková králičí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

králičí hlava, srdce, játra, ledvinky z králíka, 2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel, 1 malá cibule, česnek, hrst mraženého hrášku, 2 hrsti strouhanky, 3 vejce, 100 g játrové paštiky, sůl, pepř, muškátový květ, 100 g strouhaného sýra, hrst hrubé mouky, Vegeta

Hlavu a vnitřnosti z králíka uvaříme spolu s kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem v osolené vodě. Po uvaření maso obereme a spolu s vnitřnostmi nakrájíme na kousky, kořenovou zeleninu vidličkou rozmačkáme najemno a přidáme hrášek, podle chuti do...

Květákové placičky podle babičky

Květákové placičky podle babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg květáku, 4 vejce, 150 g polohrubé mouky, lžička soli, špetka pepře, špetka strouhaného muškátového ořechu, 2-3 lžíce sekané petrželky, olej na smažení

Květák uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme ho a nakrájíme na malé kousky. Přidáme k němu žloutky, sůl, koření, mouku, jemně sekanou petrželku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Lžící klademe kousky těsta do rozehřátého oleje, rozmáčkn...

Skořičáci

Skořičáci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 1 vejce, troška skořice, cukr krupice, 1 sáček vanilkového cukru

Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. Těsto vyválíme na co nejtenčí pláty. Na ten pak rovnoměrně nasypeme cukr, vanilkový cukr a skořici. Poté opatrně těsto zamotáváme, dobře utahujeme. Takto smotanou roládu opatrně krájíme na tenká kolečka - ...

Hovězí roštěná na houbách

Hovězí roštěná na houbách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 1 cibule, 250 g Suchohřibů, 100 ml rostlinného oleje, 30 g hladké mouky, 4 lžíce kečupu, 300 ml zeleninového vývaru, lžička soli, troška kmínu, troška pepře bílého

Naklepané a osolené plátky roštenky rýchlo opečieme na polovičke oleja. Na zvyšnom oleji opražíme posekanú cibuľu, pridáme pokrájane huby a trochu podusíme. Huby preložíme k mäsu, porášime múkou, trocha opečieme, zalejeme zeleninovým vývarom, osol...

Smažené žampiony

Smažené žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600-700 g žampionů, špetka soli, špetka pepře, 3 vejce, 2 šálky hladké mouky, 2 hrnečky strouhanky, olej na vysmažení, trochu mléka

Žampiony rychle opláchneme, osušíme na obrousku a posypeme solí a pepřem. Vejce smícháme s trochou mléka, soli a hladké mouky. Žampiony obalíme v mouce, ve vejcích a strouhance. Vysmažíme ve fritovacím hrnci a na papírovém obrousku necháme okapat...

Zemplínské zelí s uzeninou a brambory

Zemplínské zelí s uzeninou a brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 2 cibule, 500 g kyselého zelí, 300 g vepřové uzené kýty, 60 g sádla, 40 g hladké mouky, 100 ml rajčatového protlaku, 50 g anglické slaniny, 100 ml sladké smetany, 1 lžička soli

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na časti tuku, pridáme kyslú kapustu, rajčiakový pretlak, údené bravčové stehno, nakrájané na kúsky, rozškvarenú slaninu a varíme, až je všetko skoro mäkké. Potom pridáme zemiaky, nakrájané na kocky, osolíme, zahu...

Med z květů černého bezu

Med z květů černého bezu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 25 velkých květů bezu černého, 1 kg cukru krupice, 1 velký citrón

V těchto dnech rozkvétá černý bez. Někde už je možná v plném květu, ale tady u nás v Krkonoších teprve začíná. Doufám, že tenhle bezva med stihnete zkusit všichni! Rozhodně si udělejte alespoň jednu dávku na zimu, protože je k nezaplacení!!! Když ...

Vepřový nebo telecí jazyk se sardelovou omáčkou

Vepřový nebo telecí jazyk se sardelovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového jazyka, 100 g másla, 50 g hladké mouky, 1 cibule, 100 ml zeleninového vývaru, 150 ml zakysané smetany, 3 sardelky (ančovička), 10 g cukru krystal, 6 kuliček pepře, 5 ml citronové šťávy, 3 hřebíčky, troška skořice, 1 lžička soli

Umytý očistený jazyk dáme variť do osolenéj vody. Z masla a múky pripravíme červenú zápražku s postrúhanou cibuľou, zalejeme zeleninovým vývarom a necháme povariť. Pridáme rozotreté sardelky, smotanu, podľa chuti osladíme a okoreníme celým korením...

Přílohové bagety

Přílohové bagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bagety, 1/2 másla, bazalka, saturejka, petrželka, 3 stroužky česneku, sůl

Bagety mohou být i celozrnné, nakrájíme na kolečka. Máslo necháme změknout, očistíme česnek a rozkrojíme na menší kousky. Bylinky, ( u nás je to nejčastěji bazalka s petrželkou) natrháme do hmoždíře a utřeme, přidáme kousky česneku a opět utřeme. ...

Fazolové karbanátky

Fazolové karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g suchých fazolí, houska, 1+1 vejce, 2 cibule, 2 stroužky česneku, mléko, majoránka, petrželka, hladká mouka, strouhanka

Fazole namočíme den předem, pak uvaříme doměkka, scedíme a dvě třetiny umeleme. Žemli nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Oloupanou cibuli nadrobno nakrájíme, osmažíme dozlatova a s vymačkanou žemlí přidáme k umletým fazolím, přidáme rozšleh...

Francouzský dresing

Francouzský dresing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky slunečnicového oleje, lžíčka octa, lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

V misce promícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Po promíchání vložíme hořčici a opět promícháme. Nakonec dochutíme a přeléváme na různé druhy pokrmů.

Slané sýrové tyčky

Slané sýrové tyčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 60 g Hery, 60 g goudy, 1 vejce, 15 g droždí , 50 ml mléka, 1 žloutek, 1 špetka kmínu, 1 lžíce másla na vymazání

Na doske zmiesime múku, heru, postrúhaný syr, vajce a vo vlažnom mlieku vykysnuté droždie. Cesto vyvaľkáme, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme rascou, radielkom pokrájame na tyčinky a na vymastenom plechu upečieme do ružova.

Křehké škvarkové pagáčky

Křehké škvarkové pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 180 g polohrubé mouky, 250 g škvarků, 20 g droždí , 100 ml sladkého mléka, 2 žloutky, 2 lžíce smetany, špetka soli, 1 vejce na potření

Do múky dáme zomleté škvarky, v mlieku nakysnuté droždie, žĺtky, smotanu, soľ a dobre vypracujeme. cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, poskladáme na štvoro a necháme stať 30 minút. Potom cesto rozvaľkáme, znovu poskladáme a necháme odpočívať. Nakoniec c...

Svíčková z králíka

Svíčková z králíka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 600 ml vody, 2 lžíce másla, 2 lžíce cukru, 1 lžička tymiánu, 3 petržele, 3 cibule, 2 lžíce oleje, 1 celer, sůl, 5 kuliček nového koření, 4 mrkve, 400 ml octa, 120 g slaniny, 8 kuliček pepře, 5 kuliček jalovce, 400 ml smetany, 3 bobkové listy

Nejdříve naporcujeme králíka, prošpikujeme a dáme stranou. Zeleninu očistíme. Na mořidlo nebo-li lák nakrájíme kořenovou zeleninu a cibuli. Dáme do hrnce, zalijeme octem smíchaným s vodou a přidáme koření. 8 minut vaříme a necháme vychladnout. ...

Barevná sýrová roláda

Barevná sýrová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g tvrdého sýra /45% t.v.s./, 400 g kvalitní šunky, hrst listového salátu, 200 g taveného sýra, 100 g másla, špetka soli, špetka pepře, špetka Vegety, svazek pažitky, 5 vajec uvařených natvrdo, 2 jarní cibulky

Máslo, tavený sýr a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme nastrouhané bílky, drobně nasekanou jarní cibulku, pažitku, sůl, vegetu a pepř. Všechno promícháme a odložíme do lednice. Sýr rozdělíme na 2 části, každou zabalíme do 2 sáčků a vložíme do tém...

Tvarohovo - kokosová bábovka s kakaem

Tvarohovo - kokosová bábovka s kakaem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 2 lžíce hnědého třtinového cukru, 1/2 sklenky cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, 75 g Hery, 200 g jemného tvarohu, 30 g kokosové moučky, 1,5 sklenky polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3 lžíce sladké smetany, 2 vrchovaté lžíce kakaa

Do mísy dáme vejce, smetanu, všechen cukr, rum a Heru a vše prošleháme. Přidáme tvaroh a ještě chvíli šleháme dohromady. Do směsi vmícháme kokos, mouku, prosátou s práškem do pečiva a nakonec přidáme kakao. Těsto vlijeme do tukem vymazané a hrub...

stránka: