Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 39

Hrachová omáčka

Hrachová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malý pórek, 150 g hrášku, 150 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídoušky obecné)

Pórek nakrájíme na tenká kolečka a společně s hráškem podusíme 15 minut v zeleninovém vývaru. Dobře rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme pepřem, solí a tymiánem (u dětí můžeme pepř i sůl vynechat).

Smetanová bramborová kaše

Smetanová bramborová kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg moučných brambor, 400 ml polotučného mléka, 1 lžička soli, špetka muškátového oříšku, 20 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 2 lžíce másla

Brambory dobře omyjeme a pomalu vaříme v trošce vody asi 40 minut. Zchladíme, oloupeme a pomačkáme na kaši. Mléko přivedeme k varu, přidáme k bramborám a dobře promícháme, dokud nebude kaše pěkně krémová. Nakonec přidáme sůl, muškátový oříšek, šl...

Mrkvová chuťovka

Mrkvová chuťovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mrkev, 1 plátek Eidamu (Edamu)

Jednoduché ale nápadité. Mrkev dočista oškrábeme a odřízneme konce. Nařízneme ji tak, aby na jednom konci zůstala spojená. Plátek sýra přeložíme napůl a skřípneme do mrkve.

Vydatná špaldová snídaňová kaše

Vydatná špaldová snídaňová kaše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 g špaldy, 1/2 ks banánu, 6 ml citronové šťávay, 52 g bílého jogurtu

Špaldu najemno umeleme na mouku, tu potom krátce povaříme v 50 ml vody a necháme vychladnout. Zakryjeme poklicí a na noc odložíme do chladničky. Z oloupaného banánu, citrónové šťávy, jogurtu a pomletých vloček umícháme pyré. Přimícháme k obilné ...

Křenový dresing

Křenový dresing

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g smetany ke šlehání, 100 g majonézy, 4 - 5 lžic nastrouhaného křenu, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 lžičky cukru krupice, sůl, pepř

Smetanu ušleháme do tuha, potom lehce vmícháme majonézu s křenem. Omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.

Karamelizované ovoce na grilu

Karamelizované ovoce na grilu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks pomeranče, 2 banány, 4 plátky ananasu, 2 jablka, 2 hrušky, 4 lžíce cukru krupice

Pomeranče, banány, grapefruit a ananas nakrájíme na kousky a kolečka. Jablka a hrušky rozčtvrtíme, vyjmeme jádra a nakrájíme na malé kousky. Kousky ovoce napichujeme střídavě na špízy. Špízy položíme na alobal, posypeme cukrem a alobal dobře uzavř...

Salát Panzanela

Salát Panzanela

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky toastového chleba, 2-3 rajčata, 1 menší salátová okurka, 1 červená cibule, 2-3 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, 1 svazek čerstvé bazalky, 1 špetka sušeného oregana, 2-3 lžíce olivového oleje

Chléb nasucho opečeme, nebo připravíme v toustovači a nakrájíme na malé kostky. Rajčata a okurku nakrájíme na kostičky, cibuli na měsíčky. Všechno smícháme, dochutíme nasekanou bazalkou, špetkou oregana, solí a pepřem. Česnek prolisujeme a smíchám...

Křehký hruškový koláč

Křehký hruškový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 130 g cukru moučka, 2 vejce, 150 g hladké mouky, 400 g hruškového kompotu + 1 lžíce šťávy, 1 balení skořicového cukru, 20 g škrobové moučky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, trochu mandlových lupínků, trochu skořice

Z másla, mouky, cukru, hruškové šťávy, prášku do pečiva, vajec, škrobové moučky připravíme křehké těsto. Těsto vyválíme a přeneseme do vymazané dortové formy. Okapané a nakrájené hrušky rozložíme na těšto, posypeme je skořicí, mandlovými lupínky a...

Výborné koláčky na oslavy

Výborné koláčky na oslavy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg polohrubé mouky, 10 dkg cukru moučka, 10 dkg rozpuštěné Hery, 1 sáček vanilkového cukru, 1/4 l vlažného mléka, špetka soli, 2 + 2 žloutky, 1/2 balení sušeného droždí , 1,25 kg měkkého tvarohu, 15 dkg + 15 dkg cukru moučka, 1 vejce, 37,5 dkg + 10 dkg másla

V polohrubé mouce rozmícháme droždí, cukr moučku i vanilkový cukr, přidáme špetku soli, vlažné mléko, rozpuštěnou Heru, promícháme a dáme dva žloutky. Poté těsto propracujeme a dáme kynout. Než těsto vykyne, připravíme si náplň: Rozděláme 1,25 ...

Jahodové mufiny

Jahodové mufiny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 3 vejce, 3/4 hrnečku cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 30 ml rumu, 1 smetana ke šlehání , 250 g jahod

Připravíme si těsto, jahody nakrájíme na kousky a vezmeme si formičky na mufiny. Pokud používáme silikonové, nemusíme je vymazávat a vysypávat. Na dno každé formičky dáme trochu těsta, do kterého poklademe kousky jahod. Pak doplníme zbytkem těsta ...

Zmrzlina z čerstvých jahod

Zmrzlina z čerstvých jahod

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jahod, 200 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru

Jahody nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme ostatní ingredience a tyčovým mixérem rozmixujeme na jemnou kaši, kterou dáme mrazit. Servírujeme klasickým způsobem, lze ozdobit šlehačkou, čokoládovým sirupem a lístky máty.

Palačinky na jablkách

Palačinky na jablkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 vejce, 4 dkg cukru moučka, 10 dkg hladké mouky, špetka soli, troška citronové kůry, 4 jablka

Do mléka zašleháme vejce, cukr, sůl, přidáme mouku a citonovou kůru. Vznikne mám polohusté těsto, které necháme 15 minut odležet. Na suchou rozpálenou teflonovou nebo titanovou pánev poklademe oloupané a jádřince zbavené jablka, nakrájené na plátk...

Brokolicovo - bramborová polévka

Brokolicovo - bramborová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka brokolice, 1 větší brambor, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka nastrouhaného muškátového ořechu, 1/2 balení smetany ke šlehání

Brokolici a oloupaný brambor nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce s vodou a rozvaříme. Poté odstavíme z plotny, necháme chvíli zchladnout a ručním mixérem rozmixujeme. Podle chuti osolíme opepříme, přidáme muškátový oříšek a ochutíme smetanou.

Jednoduchá koprovka

Jednoduchá koprovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek kopru, 1 l mléka, 1 kostka masoxu, troška cukru moučka, troška octa, špetka soli, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla

Z mléka odebereme cca 1 dl na záklechtku a zbytek dáme vařit do hrnce s nepřilnavým povrchem společně s kostkou masoxu. Když se mléko začne vařit, přidáme najemno nakrájený kopr a záklechtku - rozšlehané mléko s moukou. Přivedeme opět k varu a vař...

Vepřový plátek se sardelovou pastou

Vepřový plátek se sardelovou pastou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové kýty, 2 lžičky sardelové pasty, 100 ml olivového oleje, 30 ml citronové šťávy

Maso nakrájíme na asi centimetrové plátky, které důkladně naklepeme a naložíme do marinády, vzniklé smícháním sardelové pasty, olivového oleje a citrónové šťávy. Necháme v lednici odležet alespoň dvě hodiny. Grilujeme na rozpáleném grilu, stačí 3 ...

Vepřové kotlety v alobalu s jablky

Vepřové kotlety v alobalu s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety, 20 ml olivového oleje, špetka soli, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 jablka, 4 plátky sendvičové šunky

Vepřové kotlety naklepeme, vetřeme do nich olej a necháme v lednici odležet. Připravíme si 4 čtverečky alobalu, na které položíme plátek masa, který potřeme hořčicí. Přidáme nakrájená vypeckovaná jablka a plátek šunky. Dobře zabalíme a grilujeme n...

Plněný bůček

Plněný bůček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bůčku, láhev černého piva, špetka soli, špetka mleté papriky , sklenka čalamády

Kůži na bůčku nakrájíme do mřížky, nasolíme a potřeme paprikou. Uprostřed masa vyřízneme kapsu a naplníme okapanou čalamádou. Důkladně sešijeme. Vložíme do pekáčku a podlijeme černým pivem. Pečeme alespoň 40 minut.

Špíz s dunajskou klobásou

Špíz s dunajskou klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězí svíčkové, 1 lžička grilovacího koření, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce sojové omáčky, 100 ml rostlinného oleje, 120 g domácí ostřejší klobásy

Maso pokrájíme na menší kostky. Vyrobíme marinádu smícháním grilovacího koření, hořčice a sójové omáčky. Do této směsi přidáme olej a vše dobře rozmícháme. Do marinády vsypeme maso a pečlivě ho v marinádě ze všech stran otáčíme. Necháme odležet (...

Dvoubarevná placka s rybízem

Dvoubarevná placka s rybízem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g polohrubé mouky, 1+1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 300 g cukru krystal, 2 vejce, 160 g rostlinného oleje, 3 lžíce kakaa, 450 ml mléka, 1/2 lžičky skořice, rybíz

V jedné misce připravíme tmavé těsto z 300 g polohrubé mouky, 1 prášku do pečiva, 150 g krystalového cukru, 3 lžic kakaového prášku, 0,5 lžičky skořice, 1 vejce, 80 g oleje a 250 ml mléka. Ve druhé misce uděláme světlé těsto z 300 g polohrubé mou...

Krkonošská kerblíkovka

Krkonošská kerblíkovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, kostka bylinkového bujónu, 150 ml sladké smetany, špetka soli, špetka pepře, svazek kerblíku

Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, prošleháme metličkou, přidáme bujónovou kostku a chvilku povaříme. Polévku přisolíme, opepříme, vmícháme smetanu a nakonec vsypeme kerblík, nasekaný najemno. Polévku už nevaříme, jen ji pr...

Dokonalé steaky

Dokonalé steaky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí svíčkové, 2 lžičky Dijonské hořčice, 2 lžičky koření Texas steak

V tomto receptu nejde ani tak o množství ingrediencí, jako o pečlivý postup. Všechny plátky svíčkové lehce naklepeme. Ručně do každého zvlášt z obou stran vetřeme koření. Poté to samé provedeme z hořčicí - jemně, nesmíme maso příliš pomačkat. Stea...

Nivový krém

Nivový krém

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g Nivy, 50 g másla, 50 g tučného tvarohu, 5 listů bazalky, 1 lžíce mandlí

Mandle velmi jemně nastrouháme. Rozdrobíme tvaroh a smícháme se změklým máslem a rozdrobenou nivou. Bazalku posekáme najemno a přidáme k dipu. Nakonec vmícháme jemně nasekané mandle. Před podáváním necháme alespoň hodinu odležet v lednici.

Hořčičný dip

Hořčičný dip

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 stroužy česneku, 1 šalotka, 1 lžíce petrželky, 40 ml olivového oleje

Olivový olej důkladně rozmícháme s hořčicí. Přidáme nadrobno posekané stroužky česneku, šalotku a petrželku. Dobře promícháme. Můžeme i osolit.

Křehký steak v olivovém oleji

Křehký steak v olivovém oleji

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hovězí svíčkové steaky, 250 ml olivového oleje, 30 g parmazánu/parmezánu

Steaky mírně naklepeme, naložíme do olivového oleje a necháme marinovat min. 24 hodin. Maso se tak krásně zjemní. Poté rozpálíme gril nebo litinovou pánev a maso na ní zprudka opečeme z obou stran. Když je maso hotové, posypeme vrchní stranu parme...

Hamburský vepřový kotlet

Hamburský vepřový kotlet

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 1 petržel, 1 kyselá okurka, 100 g vepřové šunky, 2-3 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1/2 citrónu, 3-4 lžíce zakysané smetany, 1-2 lžičky cukru krupice, 2-3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, špetka pepře, špetka soli, 50 ml bílého vína, 2 lžičky plnotučné hořčice

Kotlety naklepeme, lehce osolíme, opepříme a opečeme je na rozehřátém oleji. Opečené maso odložíme stranou a ve výpeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu, nakrájenou na kousky, orestujeme, zasypeme moukou, osmahneme, přidáme hořč...

stránka: