Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 40

Smrže v mléce

Smrže v mléce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub (smržů), 50 ml kravského mléka, 2 lžíce másla, 30 g hladké mouky, špetka soli

Smrže nakrájíme na malé kousky a asi 10 minut dusíme ve vlastní štávě. Poté přilijeme mléko, rozpustíme máslo, trochu osolíme a zahustíme moukou. Zahříváme do zhoustnutí.

Houbový rýžový nákyp

Houbový rýžový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hub, 250 g dlouhozrnné rýže, 40 ml rostlinného oleje, 1 lžíce petržele, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Houby nakrájíme nadrobno a podusíme na oleji doměkka. Mezitím uvaříme v osolené vodě rýži. Houby scedíme, smícháme s uvařenou rýží, nasekanou petrželí a kořením. Rozložíme na pekáček a vložíme asi na 7 minut do vyhřáté trouby. Ihned podáváme.

Fazolová houbová polévka

Fazolová houbová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 250 g hovězích kostí, 2 cibule, 100 g bílých fazolí, 100 ml smetany, 50 g kořenové zeleniny, špetka soli

Kosti povaříme v 1 l horké vody, asi po hodině přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu. Předem namočené bílé fazole uvaříme, prolisujeme a přidáme do vývaru. Přidáme na plátky pokrájené houby a dobře povaříme. Podle chuti osolíme a zjemníme smetanou.

Kávový krém šlehaný v páře

Kávový krém šlehaný v páře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vajíčka, 20 dkg cukru krupice, 25 dkg másla, 1 lžíce mleté kávy

Do kastrolku nalejeme asi 3 cm vody a dáme vařit. Než začne voda vařit, rozklepneme dvě vajíčka do menšího hrnce. Jakmile voda vaří ztlumíne sporák na nejmíň, tak aby šla z vody jen pára a postavíme nad páru hrnec s vajíčky, do kterých jsme přisy...

Zapečená cuketa

Zapečená cuketa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší cuketa, 4 slepičí vajíčka, 10 dkg anglické slaniny, 30 dkg uzeného masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 balení těstovin, špetka soli, špetka chilli koření, 1 hermelín

1. vrstva Dno pečící mísy (plechu) potřeme olejem a poklademe plátky ang. slaniny. Cuketu nakrájíme na 1 cm silné plátky a rozložíme po celém dně. Posolíme a posypeme chilli kořením. 2. vrstva: Nakrájíme cibuli, česnek a vajíčka (uvařená natvrd...

Domácí Kinder mléčný řez

Domácí Kinder mléčný řez

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 200 g cukru krupice, 6 lžic teplé vody, 80 g rozehřátého másla, 300 g hladké mouky, 40 g kakaa, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička kypřícího prášku do perníku, 8 lžic cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 375 ml polotučného mléka, 1,5 sáčku dortové želatiny, 800 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 250 g čokolády na vaření, 100 g másla

PŘÍPRAVA PIŠKOTU: Ze žloutků a cukru vyšleháme hustou pěnu a po malých dávkách přidáváme vodu. Dále opatrně zašleháme tekuté zchladlé máslo. Do pěny opět po malých dávkách vysypeme směs mouky, kakaa, kypřícího prášku a prášku do perníku. Těsto p...

Česnečka od Irči

Česnečka od Irči

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 300 g oloupaných brambor, špetka soli, 4 stroužky česneku, 50 g sádla, špetka drceného kmínu, 100 g chleba

Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme se solí a kmínem doměkka. Pak přidáme se špetkou soli utřený česnek a sádlo. Polévku podáváme s opečeným chlebem.

Žloutkové cukroví

Žloutkové cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků ze slepičích vajec, 50 dkg cukru moučkového, 1 lžička amonia(cukrářské droždí)- (kvasnice), 3 lžíce polohrubé mouky

Do mísy dáme 5 žloutků, 25 dkg cukru a lžičku amonia a třeme, až je směs hladká. Přidáme 3 lžíce mouky a znovu třeme dohladka. Na vál dáme 25 dkg cukru a utřenou směs a zpracujeme v hladké těsto, které vyválíme na O,5cm silnou placku a vykrajujem...

Vanilkové stříkané cukroví

Vanilkové stříkané cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g másla, 125 g Hery, 80 g cukru moučka, 1/2 lžičky citronové kůry, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 300 g hladké mouky, 1 sáček čokoládové polevy

Máslo, tuk, vejce, vanilkový cukr a moučkový cukr vyšleháme do pěny. Přidáme citronovou kůru a prosátou mouku. Těsto důkladně vymícháme. Připraveným těstem naplníme cukrářský sáček a na plech s pečícím papírem stříkáme různé tvary, třeba podkovu, ...

Polévka s noky (slepičí)

Polévka s noky (slepičí)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kostky slepičího bujónu, 1 velká mrkev, 2 vejce, polohrubá mouka, petrželka

Kostky necháme povařit v 1 l vody, potom přidáme nakrájenou mrkev na půlměsíčky a vaříme do změknutí. V misce smícháme vejce s trochou vody a takovým množstvím mouky, aby vzniklo hustší tekuté těstíčko a osolíme. Když je mrkev měkká, protlačujeme ...

Moje punčové řezy

Moje punčové řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 10 lžic cukru krystal, 10 lžic polohrubé mouky, troška červeného potravinářského barviva, 1 sklenka meruňkové zavařeniny, 1/4 l vody, 350 g cukru moučka + 5-6 lžic na polevu, trochu rumu, troška citronové šťávy

Bílky z 5 vajec vyšleháme na tuhý sníh s 5 lžícemi krystalového cukru, postupně přidáváme po jednom 5 žloutků, nakonec vmícháme 5 lžic prosáté mouky. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a upečeme. Rovnako upečeme i druhou piškotu, akorát při...

Vločkové dietní rohlíčky

Vločkové dietní rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg ovesných vloček, 10 dkg polohrubé mouky, 4 dkg pudinkového vanilkového prášku, 10 dkg másla, 1 lžíce umělého sladidla, na obalení moučkový cukr

Ovesné vločky pomeleme nebo rozmixujeme, přisypeme cukr, mouku a pudink. Vše spojíme rozpuštěným máslem. Vytvarujeme stejně velké rohlíčky, které pečeme na lehce vymazaném plechu nebo pečícím papíře dorůžova. Horké obalujeme v cukru (nemusíme).

Domácí tortilla se salámem

Domácí tortilla se salámem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg točeného salámu, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 rajčata, 1 paprika (kapie), 1 lžíce olivového oleje, 1 balíček Mexických tortil, podle potřeby sůl, podle potřeby plnotučná hořčice, podle potřeby kečup

Na kostičky nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na pánvičce na oleji. Přidáme na půlměsíčky nakrájený točený salám a osmahneme. Papriku a rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme na pánev. Z prudka necháme asi 5 minut osmahnout (tak aby nebyla zelen...

Neplněné vdolky z tvarohu

Neplněné vdolky z tvarohu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky polohrubé mouky, 3 slepičí vajíčka, 250 g tvarohu, 5 g kypřícího prášku do pečiva, 1 dcl kravského mléka, 2 lžíce rumu, podle potřeby rostlinný olej, podle potřeby libovolnou ovocnou marmeládu, 1 balení zakysané smetany

Tvaroh smícháme s mlékem, vejci a rumem. Přidáme mouku s kypřícím práškem. Vzniklé těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrajujeme kolečka buď sklenicí nebo formičkou na koblihy. Rozpálíme větší množství oleje a kolečka (vdolky) smažíme (můž...

Slovenská zelňačka z čerstvého zelí

Slovenská zelňačka z čerstvého zelí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřového masa, 200 g uzeného masa, 150 g domácí klobásy, 1 hlávka bílého zelí /asi 1 kg/, 1/2 lžičky kmínu, 12 kuliček pepře, 1 kostka masoxu, 2 cibule, 3 bobkové listy, trocha soli, 4 lžíce hladké mouky, trocha rostlinného oleje, 2 lžičky mleté papriky, 4-5 brambor, 1/4 l rajčatové šťávy, asi 2 l vody, trochu cukru krystal

Maso nakrájíme na kostky, klobásu na půlkolečka, uzené na malé kostičky, zelí na nudličky, brambory na kostky. Vepřové maso dáme vařit do 2 litrů vody s kostkou masoxu, s 1 celou cibulí, s bobkovým listem, kořením a nasekaným zelím. Všechno uvařím...

Libečková houbová polévka

Libečková houbová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 50 g vlasových nudlí, 30 g másla, 1 špetka kmínu, 1 špetka soli

Houby očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Povaříme v 1,5 l osolené vody spolu s kmínem a libečkem. Když jsou houby měkké, zavaříme nudle a nakonec rozpustíme máslo a tím polévku zjemníme.

Žampiónové jednohubky

Žampiónové jednohubky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g menších žampionů, 1 špetka kmínu, 1 špetka pepře, 1 špetka soli, 50 g másla, 1 balení anglické slaniny

Žampiony dobře omyjeme, je-li třeba, překrojíme napůl. Podusíme asi 7 minut na másle, do kterého jsme přidali pepř a kmín. Žampiony vyjmeme a necháme okapat. Osolíme, obalíme plátky slaniny a propíchneme párátkem. Grilujeme dokřupava.

Chlebíčky v houbovém těstíčku

Chlebíčky v houbovém těstíčku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hub, 60 g polohrubé mouky, 1 vejce, 150 ml mléka, 1 špetka soli, 1 balení veky

Houby nadrobno nakrájíme a podusíme na lžičce vody. Z mouky, vejce, mléka a soli umícháme řídké palačinkové těsto, vmícháme houby a ve vzniklém těstíčku namáčíme na plátky nakrájenou veku. Smažíme v horkém oleji.

Šunkové kornoutky s houbami

Šunkové kornoutky s houbami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hub (nejlépe směs), 50 g slaniny, 1 ks cibule, 200 g sendvičové šunky, 1 špetka pepře, 1 špetka soli

Houby nakrájíme nadrobno a podusíme na 1 lžíci vody asi 10 minut. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a slaninu, zpěníme a přidáme houby, ze kterých slijeme přebytečnou tekutinu. Dusíme asi 5 minut. Necháme vychladnout a plníme du šunky, kterou stáč...

Houbová pomazánka z bedel

Houbová pomazánka z bedel

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bedel, 100 g Nivy, 2 ks cibule, 50 g másla, 1 sterilovaná okurka

Na másle zpěníme cibulku a přidáme nadrobno nakrájené houby. Podlijeme dvěma lžícemi vody a podusíme ve vlastní šťávě. Přidáme strouhaný sýr a nadrobno nakrájenou okurku. Mažeme nejlépe na topinky.

Langoše

Langoše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 40 g droždí , špetka soli, kostka cukru, 180 ml mléka, 6 lžic kečupu, 100 g strouhaného sýru

Do prosáté mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něho droždí, přidáme kostku cukru, zalijeme asi 1 dl mléka a necháme vzejít kvásek. Pak znovu zalijeme mlékem, osolíme a těsto hněteme tak dlouho, až začne dělat bubliny a jde od vařečky. Povrch poráší...

Ořechové řezy s krémem

Ořechové řezy s krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g listového těsta, 5 vajec, 180 g cukru moučky, 80 g mletých ořechů, 4 lžíce polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 500 ml mléka, 100 g cukru krupice, 250 g másla, 1 vanilkový cukr, 2 balení vanilkového pudinku

Listové těsto: Rozdělíme těsto na dvě poloviny a každý díl vyválíme na velikost plechu. Potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme vidličkou. Pečeme na 200 stupňů asi 20 min. Ořechové těsto: Vyšleháme žloutky s polovinou cukru do husté pěny. Z b...

Vepřové medailonky v sýrové omáčce

Vepřové medailonky v sýrové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového masa, 250 g hub, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 balení rajčatového protlaku, 125 ml šlehačky, špetka soli, špetka pepře, 3 žloutky, 80 g másla, 100 g Eidamu (Edam), 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce citronové šťávy, 250 ml kravského mléka

Maso nakrájíme na medailonky, naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme na oleji a dáme do mísy. Podusíme žampiony, přidáme protlak, smetanu a necháme projít varem. Přelijeme medailonky. Ve vodní lázni ušleháme mléko, žloutky, máslo, wortschester, mou...

Kuličky z pudinkového prášku

Kuličky z pudinkového prášku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sáčky pudinkového prášku, 10 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 1 lžíce rumu, 1 hrst sekaných vlašských ořechů, 2 lžíce rozinek namočených v rumu, 3 dkg kandovaného ovoce, 2 hrsti kokosové moučky

Pudinkové prášky (libovolné chuti) smícháme s mletým cukrem. Přidáme rum a změklé máslo. Dobře prohněteme. Podle chuti přidáme rozinky namočené v rumu nebo sekané oříšky či kandované ovoce (nemusí se přidávat nic). Z takto připravené hmoty děláme ...

Sedmikráskový med

Sedmikráskový med

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 květů sedmikrásky, 1 citrón, nejlépe bio, 750 g cukru krupice, 750 ml vody

Sedmikrásky natrháme za slunečného dne, aby byly květy pěkně rozvinuté. Dobře je opereme, abychom je zbavili nečistot a případných broučků. Omyté je dáme do mísy, přelijeme vodou a přidáme citrón, nakrájený na tenší kolečka i s kůrou. Mísu dáme do...

stránka: