Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 38

Grilovaný bůček na jehle

Grilovaný bůček na jehle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového boku bez kosti a kůže, 4 stroužky česneku, lžička římského kmínu, šťáva z 1 citronu, 4 lžíce olivového olej, 2 lžíce zázvorového piva, sůl, pepř, 3 snítky šalvěje, 3 snítky majoránky

V misce smícháme šťávu z citronu, olej, pivo, trochu pepře a mletý kmín na marinádu. Bylinky posekáme a promícháme s prolisovaným česnekem. Bůček odblaníme a ostrým nožem uděláme do masa i tuku několik zářezů. Potom maso z vnitřní strany lehce nak...

Aivar

Aivar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené papriky, 1 cibule, 1 palička česneku, 1 větší rajče, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octa, 1 lžíce soli, 2 lžíce olivového oleje, 1 feferonka

Očistenú cibuľu, papriku, cesnak a paradajku zomelieme na mlynčeku na mäso a dáme variť spolu s cukrom, soľou, octom a olejom. Pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať feferón. Varíme asi 1 až 1,5 hodiny. Horúcou zmesou plníme poháre, ktoré potom uzatv...

Grahamové bochníčky

Grahamové bochníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g celozrnné mouky, 2 lžíce oleje, 1 balení droždí (kvasnice), 1/2 lžičky cukru, lžička soli, 500 ml vody, hrst obilných klíčků, lžička sezamu, lžička lněného semínka, lžička slunečnicového semínka, vlašské ořechy

Z droždia, cukru, malého množstva vody zarobíme kvások a necháme vykysnúť. Z múky, oleja, kvásku a vody vymiesime vláčne cesto, podľa chuti môžeme pridať semienka. Bez vykysnutia tvoríme lyžicou malé bochníčky, kladieme na vymastený plech a dáme d...

Diabetické čokoládové tolary

Diabetické čokoládové tolary

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g měkkého másla, 60 g ovocného cukru (fruktóza), 60 g diabetického sypkého sladidla, 2 vejce, 120 g hladké mouky, 120 g celozrné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 70 g nasekané diabetické čokolády, 2 lžíce kakaa

Maslo vyšľaháme s ovocným cukrom, pridáme diabetické sladidlo, vajce a všetko spolu dobre vyšľaháme na hustý krém. Múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a nasekanou čokoládou vmiešame do krému. Dvomi lyžičkami ukladáme na plech malé kôpky. Peč...

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 400 ml mléka, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce hladké mouky, špetka provensálského koření, špetka soli, 1 česnek, 1 balení taveného sýru, 100 g strouhaného sýru

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem , přidáme sýry, koření, sůl, česnek. Povaříme. Podáváme s těstovinami.

Rýžový nákyp s ovocem

Rýžový nákyp s ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 sáčky dlouhozrnné rýže, 400 ml kravského mléka, 100 g cukru krupice, 100 g cukru moučka, 1 balení vanilky, 1 lžička hladká mouka, 1 sklenka ovoce, 2 vejce, 2 balení jemného tvarohu

Uvaříme do poloměkka rýži ve vodě, sáčky otevřeme a rýži vsypeme do mléka po vrch rýže a povaříme s cukrem. Stále mícháme. Do vymazaného a vysypaného pekáčku dáme 1/2 rýže, pak tvaroh smíchaný se žloutky, cukrem a vanilkou, ovoce a zbytek rýže, vr...

Nadívaná vepřová pečeně

Nadívaná vepřová pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vepřové pečeně s kostí, 200 g plátků tvrdého sýra Eidam 45%, 200 g plátků šunkového salámu , 200 g plátků anglické slaniny, 5 lžiček plnotučné hořčice, 5 lžiček kečupu, 3 ks cibule, 1 lžíce sádla, 250 ml masového vývaru, 1 lžička soli, 2 lžičky směsi koření gyros

Maso příčně nakrojíme ke kosti na plátky cca 1 cm široké a to tak, aby maso zůstalo vcelku. Potom ho ze všech stran osolíme a okořeníme. Dále každý plátek potřeme kečupem a hořčicí a dovnitř zasuneme několik koleček cibule, plátek sýra a šunky. Pa...

Drobení do polévky

Drobení do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 350 g hrubé mouky, lžička soli, 1/2 lžičky kurkumy

Na vál prosejeme mouku, sůl a kurkumu. Uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Základ zpracováváme nejprve nožem, pak rukama v pevné, tuhé těsto, které rozstrouháme na hrubém struhadle a necháme usušit. Zaschlé strouhání vaříme v osolen...

Brambory v alobalu se zakysanou smetanou

Brambory v alobalu se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic olivového oleje, 2 lžičky koření na americké brambory, 1 lžička soli, 2 špetky rozmarýnu (pokud možno čerstvého), 8 ks brambor, 1 kelímek zakysané smetany, 2 ks jarní cibulky

Ve čtyřech lžících olivového oleje rozmícháme dvě lžičky koření na americké brambory vrchovatou lžičku soli a rozmarýnu. Potom směsí potřeme brambory. Každou bramboru zabalíme do dvojitého obalu a dáme brambory do žhavých uhlíků do ohniště. Pečeme...

Pečená zmrzlina

Pečená zmrzlina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 ks slepičích vajec (bílky), 175 g cukru krystal, 200 g piškotů dětských, 1 špetka soli, 2 lžíce (kopečky) vanilkové zmrzliny

Troubu rozehřejeme na nejvyšší stupeň. Z bílků, cukru a soli ušleháme tuhý sníh. Piškoty rozdrtíme válečkem a nasypeme do žáruodolné misky. Navrch položíme kopečky zmrzliny a vše zakryjeme sněhem. Rychle vstčíme do trouby a hlídáme - jakmile jsou...

Domácí čokoládové cornflakes

Domácí čokoládové cornflakes

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g čokolády na vaření, 1 balení vanilkového cukru, 20 g kokosového tuku, 200 g cornflakes

Čokodádu, kokosový tuk a vanilkový cukr zvolna rozpustíme ve vodní lázni a mícháme dohladka. Přidáme cornflaky a důkladně je ve hmotě obalíme. Na plech prostřeme pečící papír a lžící na něj pokládáma malé kopečky čokoládové hmoty. Necháme ztuhnou.

Svíčková našich babiček

Svíčková našich babiček

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního masa (nejlepší je falešná svíčková), sáček mražené zeleniny pod svíčkovou, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 500 ml vývaru, 1 smetana, špetka soli, 4 kuličky jalovce, 10 dkg špeku, špetka cukru, citronová šťáva z 1/2 citronu, 250 ml vody, 250 ml octa(4%), 3 lžíce kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) nakrájené nadrobno, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, troška tymiánu, 3 bobkové listy, 1 cibule nakrájená na kolečka

Přísady na mořidlo(od vody dále) svaříme a necháme vychladnout. Mezitím si odblaníme maso a protkneme ho na klínky nakrájeným špekem. Takto upravené maso naložíme do vychladlého mořidla a necháme ho v chladu 2 a ž 3 dny. Denně maso obracíme. Pak m...

Banánový smoothie džus

Banánový smoothie džus

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks banán, 2 lžíce Cottage bez příchuti, 10 ml minerálky, 1 lžička včelího medu

Banán nakrájíme na kousky. Pak ho jen stačí spolu s cottage sýrem, medem a minerálkou dobře rozmixovat a podávat.

Rozmarýnové chipsy

Rozmarýnové chipsy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 velké brambory, 20 ml olivového oleje, 1 lžička rozmarýnu, špetka soli, špetka pepře

Brambory pod vodou dobře okartáčujeme a poté usušíme. Troubu nastavíme na střední stupeň a pečeme v ní brambory asi hodinu, nebo o trochu víc, když jsou vážně extra velké. Poté brambory vyjmeme a troubu rozpálíme na nejvyšší stupeň. Každou brambo...

Rajčatová omáčka "busecca" na těstoviny

Rajčatová omáčka "busecca" na těstoviny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 1 lžíce másla, špetka šalvěje, špetka soli, 100 g sendvičové šunky

Na másle osmažíme cibulku dosklovata a pak přisypeme rajčata. Mícháme asi 2 minuty, poté ochutíme šalvějí a solí a zase chvíli mícháme. Nakonec vhodíme na plátky nakrájenou šunku a necháme 8 minut povařit.

Parmazánová polévka pro nejmenší

Parmazánová polévka pro nejmenší

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml drůbežího vývaru, 1 ks slepičí vejce, 1 lžíce strouhaného parmazánu/parmezánu, 1 malá špetka muškátového ořechu, 1 špetka soli

Vývar přivedeme k varu. V hrnečku spolu rozšleháme vejce, parmazán a muškátový oříšek. Hrnec odstavíme ze sporáku a vlijeme do něj obsah hrnečku. Dobře vyšleháme. Dochutíme solí a hrnec ještě asi na dvě minuty postavíme na sporák a vaříme. Ihne...

Mufinky s kandovaným ovocem

Mufinky s kandovaným ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml mléka, 230 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 200 g kandovaného ovoce, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Nejprve rozšleháme tekuté ingredience, pak přidáme cukr, vanilkový cukr, moouku s práškem do pečiva a nakonec kandované ovoce a vše dobře promícháme. Touto hmotou pak plníme cukrářské košíčky 50x27 mm a to maximálně do 3/4 výšky košíčku. Pečeme v ...

Tuřínová polévka

Tuřínová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g tuřínu, 200 g mrkve, 150 g brambor, špetka muškátového ořechu, špetka soli, špetka pepře, 50 ml smetany

Mrkev, brambory a oloupaný tuřín nakrájíme na kostičky a vaříme asi 40 minut v osolené vodě. Okořeníme špetičkou muškátového oříšku, pepřem (nejlépe čerstvě namletým) a sundáme z plotny. Dochutíme smetanou a podáváme.

Dušený fenykl

Dušený fenykl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velký fenykl, 1 lžíce sezamu, 10 ml aceto balsamico, 4 lžíce másla

Fenykl rozpůlíme a srdíčko klínovitě vyřízneme tak, aby zbytek držel pohromadě. Poté se každá půlka překrojí napůl. Čtvrtky opečeme zvolna na másle a těsně před koncem úpravy zasypeme sezamem a podlijeme aceto balsamico. Můžeme podávat horké i stu...

Krupicovo - obilná kaše

Krupicovo - obilná kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 lžíce pšenice, 1/2 lžíce krupice, 50 ml kondenzovaného mléka, 50 ml pomerančové šťávy

Pšenici najemno umeleme a spolu s krupicí vložíme do hrnečku a zalijeme kondenzovaným mlékem. Zahříváme až k varu a poté vaříme dvě minuty. Odstavíme a do zpola vychladlé kaše vmícháme šťávu z pomeranče. Ihned podáváme.

Jelítka s jablky

Jelítka s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jelita, 3 jablka, 50 g másla, špetka soli, 2 lžíce sádla

Jelítka nakrájíme na silnější kolečka. Osmahneme je na pánvi - nejdříve na sádle a později na másle dokřupava. Pak přidáme na pánev na kostičky pokrájená oloupaná jablka, která s jelítky smažíme asi 5 minut. Podáváme s brambory nebo pečivem.

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Pomazánka z čerstvých žampiónů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g žampiónů, 1 lžička másla, 100 g taveného sýra, 2 žervé, 1 dcl mléka, 1 cibule, 1 okurka sladkokyselá, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli, 2 špetky pepře

Žampiony nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme trošku vody. Vsypeme žampiony a dusíme doměkka. V misce utřeme sýry s mlékem. Přidáme drobně krájenou cibulku a okurku. Dochutíme solí, pepřem a hořčicí. Nakonec vmícháme vychladlé ...

Růžová vejce

Růžová vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 slepičích vajec, 250 ml octa, 1 červená řepa, 1 červená cibule, 1 lžička cukru krupice, 1 list bobkového listu

Ocet, nakrájenou červenou řepu, nakrájenou cibuli, cukr a sůl vhoďte do 250 ml vroucí vody a vařte asi 20 minut. Mezitím uvařte vejce natvrdo, vychlaďte a oloupejte. Když je nálev hotový, naložte do něj vejce - stačí na dvacet minut. Rozkrojte a ...

Jahodové mušličky

Jahodové mušličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jahod, 2 lžíce cukru krupice

Jahody rozmixujeme a ochutíme cukrem podle potřeby. Rozmixované jahody nalijeme do nádobky na led a dáme zmrazit do ledničky. Jahodové mušličky podáváme podle chuti nebo použijeme na zdobení.

Datlové dortíčky

Datlové dortíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g datlí, 275 g hladké mouky, špetka soli, špetka kypřícího prášku do pečiva, 125 g margarinu na vaření

Datle vypeckujeme a rozemeleme na kaši. Z této kaše, mouky, soli a prášku do pečiva uhněteme hladké těsto. Jestliže je těsto moc suché, přidáme pár kapek vody. Těsto zabalíme do fólie a uložíme na 45 minut do chladničky. Připravíme si deset form...

stránka: