Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 34

Kuře na francouzský způsob

Kuře na francouzský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g kuřete, 4 vejce, 100 ml olivového oleje, 50 g hladké mouky, špetka soli, 4 stroužky roztřeného česneku

Kurča rozporcujeme, dobre omyjeme a stiahneme s neho kožu. Osolíme, potrieme cesnakom, obalíme v múke, v rozšľahaných žĺtkoch a v tuhom snehu, ktorý sme vyšľahali z 4 bielkov. Vyprážame na rozpálenom olivovom oleji do zlatista. Ako prílohu podávam...

Borůvkový koláč  / těsto pekárna/

Borůvkový koláč / těsto pekárna/

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 žloutky, 200 ml rostlinného oleje, 450 g hladké mouky, 3 lžíce cukru krystal, 1 lžička soli, 1 balení suchého droždí / určené pro půl kila mouky /

V uvedeném pořadí vložíme ingredience do pekárny a zvolíme program těsto. Po vykynutí dáme těsto na vymazaný plech / těsto je řidší, než na koláče / a posypeme borůvkami. Na ně potom nasypeme " dobenku " / 80 g másla, 80 g cukr moučka, 160 g hr...

Borůvkovo - rybízový koláč s tvarohem

Borůvkovo - rybízový koláč s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g polohrubé mouky, 1 malé vejce, 2 lžičky cukru krystal, špetka soli, trocha mléka, 15 g droždí (kvasnice), 150 g borůvek, 150 g rybízu, 250 g tvrdého tvarohu , 1 sáček vanilkového cukru, troška citronové kůry, troška másla, cukru moučky a hrubé mouky na drobenku, 25 ml rostlinného oleje

Z droždí, mléka a trošky cukru připravíme kvásek, vykynutý přimícháme do mouky, přidáme špetku soli, vejce, olej, zbylý cukr a vypracujeme hladké, vláčné těsto, které přikryjeme a necháme vykynout. 26 cm dortovou formu vymažeme máslem. Rybíz i bor...

Řecká musaka s jehněčím masem

Řecká musaka s jehněčím masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jehněčích kotlet, 80 ml olivového oleje, 100 g ostrého kečupu, 1 hrst sušených rajčat, 100 g čerstvých hřibů, 400 g brambor, 200 g dlouhozrnné rýže, 1 lžička soli, 1 lžička strouhaného křenu, 2 stroužky česneku

Jahňacie mäso umyjeme, pokrájame na malé kúsky, opražíme na rozpálenom oleji, posolíme a na miernom ohni opečieme. Opečené mäso zalejeme kečupom, pridáme opečené, na plátky pokrájané zemiaky, uvarenú ryžu, rajčiaky, na kocky pokrájané udusené hríb...

Bliny - Ruské palačinky

Bliny - Ruské palačinky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 1000 ml mléka, 30 g droždí (kvasnice), 4 vejce, troška cukru , špetka soli, 120 g másla, 100 ml husté smetany, 50 g kaviáru, 150 g tučného tvarohu, 150 g sledě, 100 ml mléka na namočeni sledě

Do 250 ML teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a trošku múky, aby vznikla hustá kaša, ktorú necháme v teple stáť asi 2 hodiny, až kým nevykysne. Do vykysnutej masy pridáme zvyšok mlieka, múku, žľtky a soľ a vypracujeme palacinkové cest...

Kuřecí prsa s broskví, nivou a praženými mandlemi

Kuřecí prsa s broskví, nivou a praženými mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 kuřecích prsou, 6 poloviček zavařených broskví, 100 g Nivy, špetka soli, špetka pepře, 200 g mandlí, 6 plátků goudy

Maso opláchneme, osušíme, nařežeme a vyklepeme na větší plátek. Osolíme, opepříme a na troše oleje prudce opečeme z obou stran. Poté maso přeložíme do zapékací mísy, na každý plátek položíme polovinu broskve, kterou jsme naplnili nivou. Na broskev...

Guláš z hovězí oháňky z Andalusie

Guláš z hovězí oháňky z Andalusie

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg hovězí nebo býčí oháňky (přibližně 2 kusy), 4 zralá rajčata, není-li sezona sklizně, rajčata skvěle nahradí 80 g Heinz rajčatového protlaku, 750 g mrkve, 1 kg cibule, 4 stroužky česneku, 1 kg brambor, 0,5 l bílého vína, olej, šafrán, černý mletý pepř, sůl

Oháňky očistíme a nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce. Očistíme cibuli a osmahneme ji v hojném množství oleje, scedíme a přidáme k oháňce. Dále přidáme drobně posekaný česnek, zlehka posekaná oloupaná rajčata nebo Heinz rajčatový protla...

Gazpacho z Andalusie

Gazpacho z Andalusie

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g kvalitních oloupaných rajčat nebo Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem, 1 salátová okurka (oloupaná), 1 čerstvá kapie, dodá krásnou barvu a 1 zelená paprika, 4 plátky bílé veky, 1-2 stroužky česneku, 100 kvalitního olivového oleje, vinný ocet (o něco méně, než olivového oleje), sůl

Rajčata na špičce nakrojíme do kříže a spaříme pár vteřin ve vařící vodě, ihned zchladíme ve studené. Rajčata oloupeme a pokrájíme, stejně jako ostatní zeleninu. Nemáme-li po ruce čerstvá rajčata, nahradíme je Heinz rajčatovým pyré. Všechny ing...

Lentejas de Espaňa

Lentejas de Espaňa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g čočky, 1 zralé rajče nebo 80g Heinz TOMATO FRITO - rajčatové pyré s rostlinným olejem, ochuceným osmahnutou cibulkou a česnekem, 1 mrkev, 1/2 červené a 1/2 zelené papriky, 1 cibule, 4 stroužky česneku i se slupkou, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 nožička klobásy chorizo, 1špetka mletého římského kmínu, sůl, 2 střední brambory

Do hrnce vložíme čočku, celé rajče nebo rajčatové pyré, celou mrkev, cibuli, česnek, chorizo, zalijeme vodou, přidáme mletou papriku, sůl a vaříme 20 minut, poté vyjmeme zeleninu a rozmixujeme ji. Vrátíme ji do polévky spolu s nakrájenými bram...

Staročeský kapustový prejt

Staročeský kapustový prejt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední kapusta, 500 g vepřového mletého masa, 2 housky z předešlého dne, hrneček mléka, 30 g másla, 2 vejce, 50 g libovější anglické slaniny, špetka soli, špetka pepře, 2-3 stroužky česneku, troška sekané petrželky, lžíce sádla ne vymazání pekáčku

Očištěnou rozčtvrcenou kapustu povaříme v osolené vodě do poloměkka, necháme okapat a prochladlou ji umeleme na masovém strojku. Mletou kapustu smícháme s masem. Žloutky utřeme s máslem, přidáme maso s kapustou, v mléce rozmáčené kousky housek, n...

Guláš z pekla

Guláš z pekla

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g oloupaných brambor, 200 g cibule, 100 g sádla, mletá paprika , kmín, 40 g hladké mouky, česnek, sůl, pepř, majoránka, kostka masoxu

Pokrájenou cibuli osmažíme, vmícháme mletou papriku a kmín, zalijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přidáme brambory, pokrájené na kostky, sůl, pepř a dusíme pod pokličkou. Připravíme si světlou jíšku (sádlo,hl.mouka), přidáme ji k bramborám, ro...

Polské bonbóny

Polské bonbóny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g ovesných vloček, 150 g cukru moučky, 1 lžíce kakaa, 150 g másla, 30 ml rumu, 2 žloutky, 60 g mandli, troška kakaa na posypani

Ovsené vločky zomelieme a preosejeme, pridáme cukor, kakao, roztopené maslo, rum a žĺtky. Všetko spolu vypracujeme na hmotu, ktorou obaľujeme mandle. Obalené mandle sformujeme do tvaru čerešne, poprášime kakaom a necháme uschnúť.

Jogurtový koláč s letním ovocem

Jogurtový koláč s letním ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 150 g másla nebo Hery, 500 ml bílého jogurtu, 300 g letního ovoce (rybíz, maliny, jahody apod.), 3 lžíce cukru krystalu

Změklé máslo utřeme s krupicovým cukrem. Přidáme vejce, jogurt a šleháme ručním mixerem. Pozvolna přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Vznikne hladká hmota, kterou nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Na takto připravené těsto klademe čer...

Pizza se 3 druhy sýra, šunkou a rajčetem

Pizza se 3 druhy sýra, šunkou a rajčetem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml vody, 1 lžička rozmrveného droždí (kvasnice), trocha soli, 2 lžíce olivový olej, hladká mouka dle potřeby, 4 lžíce kečupu, 100 g Eidamu (Edam), 6-7 plátků sendvičové šunky, 1 Mozzarella, 1 větší rajče, 80 g Nivy, troška koření na pizzu

Ve vodě rozpustíme droždí, přidáme sůl, olej a tolik mouky, aby jsme vypracovali jemné, hladké těsto. Těsto přikryté necháme chvíli kynout. Formu na pizzu vymažeme tukem, mozzarellu necháme okapat, rajče nakrájíme. Těsto ve formě roztáhneme, vytvo...

Jahodová dřeň

Jahodová dřeň

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

čerstvé jahody, cukr krupice dle potřeby

Jahody důkladně opláchneme, osušíme, očistíme a rozmixujeme s cukrem na hladký krém. Dřeň rozdělíme do menších misek nebo kelímků a uložíme do mrazáku. Podáváme ozdobené zeleným lístkem.

Srnčí kýta na víně se žampióny

Srnčí kýta na víně se žampióny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g srnčí kýty, 1 lžíce jalovčinek, 2 lžíce sádla nebo másla, 150 g celeru nadrobno, 1 velká cibule (najemno), 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička mletého zázvoru, 150 g slaniny na plátky, 150 g malých žampiónů, 250 ml zeleninového vývaru, 250 ml červeného vína, 4 lžíce višňové nebo rybízové zavařeniny

Odblaněnou srnčí kýtu bez kosti osolíme a do masa vetřeme podrcené jalovčinky, necháme odležet alespoň do druhého dne. V pekáči rozpálíme tuk, vsypeme celer a cibuli a osmahneme. Maso poprášíme zázvorem a moukou a vložíme do základu, opečeme ze vš...

Čokoládové kostky

Čokoládové kostky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g bílé čokolády, 150 g Hery, 320 g hořké čokolády nebo čokolády na vaření (100g čokolády na polevu), 160 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 zakysaná smetana

Hořkou čokoládu (220 g), heru a cukr rozpustíme ve vodní lázni. Sundáme z kamen, vmícháme vejce, mouku s práškem do pečiva a bílou čokoládu. Pečeme 30 minut při 180 °C. Čokoládu (zbývajících 100 g) rozpustíme, vmícháme zakysanou smetanu a natřeme ...

Housky s mákem

Housky s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky (výběrové), 1 majolka (440 ml), 2 vejce (jedno na potření), 10 g sušeného droždí, mléko na zadělání těsta, hrst cukru, mák na posypání

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které necháme 1 - 1,5 hodinu vykynout na teplém místě. Poté z těsta vypracujeme vždy tři stejně dlouhé válečky, které spojíme do copu, tím vytvoříme pletenou houstičku. Pak housky naskládáme na pečící papír, pot...

Čekankové puky s nivou

Čekankové puky s nivou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 ks čekanky obecné, kousek limety, 40 ml smetany, 80 g Nivy, 100 g vlašských ořechů, špetka pepře

Čekankové puky rozkrojíme napůl a vybereme z nich srdíčka. Ta pokapeme šťávou z limetky a odložíme. V míse smícháme smetanu s rozdrobenou nivou a dochutíme pepřem. Čekanky rozložíme na talíř, naplníme sýrovým krémem a ozdobíme ořechy a vyjmutými ...

Špagety s houbami

Špagety s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 200 ml zeleninového bujónu, 2 stroužky česneku, 1 svazek jarní cibulky, 400 g žampionů, 200 g sýra, 4 snítky tymiánu, 2 lžíce másla, pepř, sůl

Oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek, na kroužky nakrájíme čerstvou cibulku i žampiony. Těstoviny uvaříme na skus. Zahřejeme máslo a česnek a cibuli na něm opečeme, přidáme žampióny a opékáme asi 2 min. Zalijeme vývarem a smícháme s čerstvým sýrem...

Harula - bramborová baba

Harula - bramborová baba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 100 g hladké mouky, 100 g slaniny, 2 vejce, 1 lžička pepře mletého, 1 balení kypřícího prášeku do pečiva, 1 lžička soli, 50 g sádla na vymazání pekáče

Zemiaky očistíme, postrúhame, posolíme, pridáme múku. Pokrájanú slaninu spražime s cibuľou. Do postrúhaných zemiakov postupne vmiešame korenie, rozotretý cesnak a vajcia. Všetko dobre vymiešame a rozotrieme na vymastený pekáč. Pečieme vo vyhriatej...

Brambory  nakyselo

Brambory nakyselo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 1 cibule, 500 ml mléka, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, špetka mletého pepře, špetka majoránky, 2 bobkového listy, 2 lžíce octa, špetka soli

V šupke uvarené zemiaky olúpeme a po vychladnutí pokrájame na kocky. Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme posekanú cibuľu a opražíme. Zalejeme vodou a mliekom, pridáme mleté korenie, majorán, bobkový list, soľ a trochu povaríme. Do o...

Dresing 1000 + jeden ostrov

Dresing 1000 + jeden ostrov

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 lžíce kečupu, lžíce plnotučné hořčice, 6 lžíc zakysané smetany, svazek pažitky, špetka soli, špetka pepře

V misce promícháme zakysanou smetanu, kečup a hořčici. Do takto zhotoveného dresingu nasypeme najemno nasekanou pažitku. Dochutime a podáváme.

Jogurtový  dresing

Jogurtový dresing

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, lžička octa, lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

V misce smícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Po té přidáme hořčici, opět promícháme a nakonec přimícháme jogurt, drezing dochutíme a přeléváme.

Švýcarská specialita se sýrem

Švýcarská specialita se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 plátků šunky, 60 g másla, 200 g uzeného sýru, 1/2 balení ananasového kompotu, 2 hlávky hlávkového salátu, 4 lžíce majonézy, špetka kari koření, 1 lžička mleté papriky , 6 plátků toastového chleba

Krajčeky sendviče natrieme maslom, obložíme šunkou, kolieskami ananásu a prikryjeme plátkom syra. Dáme do rúry nakrátko zapiecť, až kým sa syr nezačne topiť. Vyberieme, posypeme paprikou a podávame s hlavkovým šalátom, okoreneným kari a poliatým m...

stránka: