Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 30

Vepřové ledvinky narychlo

Vepřové ledvinky narychlo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g ledvinek, 50 g sádla, troška kmínu, troška pepře, lžička soli, 1 sklenka hladké mouky, 1 šálek masového vývaru

Ledvinky po celé délce rozkrojíme, tuk vyřízneme, dobře je vypereme, necháme okapat a vysušíme. Na pánvi rozpálíme sádlo, vložíme na ně na tenké plátky nakrájené ledvinky, opepříme, okmínujeme a opékáme za občasného zamíchání asi 5 minut, do prope...

Rajčatový salát s majonézou a vejci

Rajčatový salát s majonézou a vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg rajčat, 4 vejce, 1 malé balení majonézy (lze nahradit bílým jogurtem), 1 malá cibule, sůl, pepř

Rajčata nakrájíme na menší kousky, cibulku nakrájíme najemno a v míse smícháme. Přidáme majonézu nebo jogurt (případně zkombinujeme - majonézu vždy první) a opět promícháme. Následně osolíme a opepříme dle chuti, nakonec přidáme nakrájená vejce a ...

Piškotový koláč pro diabetiky

Piškotový koláč pro diabetiky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžička nízkoenergetického sladidla, 4 vejce, 1 sáček pudinkového prášku vanilkového, 2-3 jablka, 2 lžíce skořice

Oddělíme bílky od žloutků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Přidáme žlouky a umělé sladidlo a vše ušleháme. Přisypeme pudinkový prášek (celé balení), dále kypřící prášek a 70 g polohrubé mouky. Vyšleháme a vznikne nám vláčné těsto, které nalijeme do ...

Barevná olejová bábovka

Barevná olejová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 sklenka cukru krupice, 1/2 sklenka mléka, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 sklenka polohrubé mouky, 1/2 sklenka rostlinného oleje, 1 sáček pudinkového prášku jahodového, 3 lžičky mléka, 2 lžičky kokosové moučky

Smícháme cukr s vejci, přidáme olej a umícháme dohladka. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a promícháme. Část těsta nalijeme do olejem vymazané a polohrubou moukou vysypané formy. Smícháme jahodový puding s kokosem a směs nasypeme...

Hovězí na kyselých okurkách

Hovězí na kyselých okurkách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 1 cibule, 5 sterilovaných okurek, 1 balení bílého jogurtu, 1 lžíce hladké mouky, 2 dcl červeného vína, 4 lžíce slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na nudličky cca 2 cm a podusíme na oleji a cibulce. Když je maso téměř měkké, přidáme nadrobno nakrájené okurky a dodusíme doměkka. Zalijeme jogurtem rozkvedlaným s hladkou moukou, povaříme, zalijeme červeným vínem a prohřejeme.

Vepřová játra na slanině

Vepřová játra na slanině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřových jater, 50 g slaniny, 2-3 špetky soli, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce sádla, troška pepře, 10 lžic masového vývaru

Odblaněná a na proužky pokrájená játra protáhneme proužky slaniny, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Na pánvi rozpálíme sádlo, játra na něm po každé straně asi 3 minuty opékáme a přendáme je na teplou misku. Zbylou šťávu zaprášíme moukou, zasma...

Polévka z kotrče skoro držťková

Polévka z kotrče skoro držťková

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 2 stroužky česneku, 1/2 lžíce sladké papriky, lžíce majoránky, lžička drceného kmínu, petrželka, lžička pepře, sůl, 1 větší kotrč nebo více menších

Kotrč dobře očistíme od hlíny a jehličí, vykoupeme v několika vodách a rozkrájíme na menší kousky. Já ho ještě v cedníku proliju vařící vodou a nechám okapat. V hrnci rozehřejeme sádlo a zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Dozlatova osmaženou ci...

Broskvový koláč s drobenkou

Broskvový koláč s drobenkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 300 g cukru moučka, 130 ml vody, 1 kypřící prášek do pečiva, 350 g hrubé mouky, čerstvé broskve, trochu másla, hladké mouky a cukru moučky na drobenku, trochu hladké mouky na obalení broskví

Žloutky a moučkový cukr vyšleháme do pěny, přidáme vodu, prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vylijeme na jemně vymazaný plech. Měsíčky broskví lehce obalíme v mouce a uložíme na těsto a posypeme je drobenkou....

Houbový guláš s uzeninou

Houbový guláš s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 g slaniny, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky , 500 g hub, 150 g uzeniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky

Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme sádlo a drobně nakrájenou cibuli a usmažíme dozlatova. Vmícháme mletou papriku, přidáme nakrájené houby a dusíme. Na kostky nakrájenou uzeninu osmahneme na teflonové pánvičce, přidáme rajčatový p...

Tvarohový nákyp se šunkou

Tvarohový nákyp se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g měkkého tvarohu, 1,5 dcl sladké smetany, 4 vejce, špetka soli, 1 lžička škrobové moučky, 150 g šunky, 1 lžíce tuku, 2-3 lžíce hladké mouky, hrst strouhaného sýra

V míse promícháme měkký tvaroh, smetanu a žloutky. Osolíme, přidáme škrobovou moučku a ještě dobře prošleháme. Šunku nakrájíme na proužky a vmícháme do tvarohu. Přidáme sníh z bílků a hmotu rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Zvol...

Párky v těstíčku

Párky v těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 debrecinských párků, 4 plátky tvrdého sýra, 2-3 vejce, 1 šálek hladké mouky, slunečnicový olej

Párky podélně rozpůlíme. Každou polovinu podélně prokrojíme, ale nedořízneme. Do vzniklého otvoru vložíme silnější proužek tvrdého sýra a na každém konci spíchneme párátkem. Poté obalíme v těstíčku z rozkvedlaných vajec a mouky. Smažíme na rozpále...

Brambory s houbami

Brambory s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g brambor uvařených ve slupce, 400 g nakrájených hub, 3 lžíce oleje, sůl, pepř, drcený kmín, špetka kari koření, kousek libečku, 50 g slaniny, 1 cibule

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi roztopíme olej nebo máslo a necháme zesklovatět cibuli, přidáme houby, lehce osolíme, okmínujeme a opepříme. Přiklopíme a c...

Špekáčky se sázenými vejci

Špekáčky se sázenými vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 120 g špekáčků, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce ztuženého pokrmového tuku

V pánvi rozehřejeme tuk, do něho vložíme oloupané a na silnější plátky nakrájené špekáčky a trochu je opečeme. Pak plátky špekáčků obrátíme, trochu opepříme, rozklepneme na ně vejce vedle sebe, osolíme a ve středně vyhřáté troubě pečeme tak dlouho...

Polévka z tykve

Polévka z tykve

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 2 hrnečky zeleninového bujónu, 1,5 hrnečku rozvařené, propasírované tykve, 0,5 lžičky oregana, Tabasco

Cibuľu nadrobno pokrájame, tekvicové jadierka trocha opražíme na panvici. Cibuľu vložíme do polievkového hrnca a podusíme v 2 lyžice zeleninového vývaru. Pridáme zvyšné prísady okrem jadierok a 15 minút mierne povaríme.

Jelítková polévka

Jelítková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 jelítka, 4 plátky anglické slaniny, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 2 stroužky česneku, troška pepře, 2 špetky soli, 1 lžíce majoránky, 3 lžíce krup

V hrnci dorůžova vyškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, zpěníme na ní nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Do hrnce vymačkáme obsah jelítek, krátce osmažíme a zalijeme vroucí vodou. Přidáme kostku masoxu, utřený česnek, pepř, sůl...

Pajšlová polévka

Pajšlová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg plící, 3 l vody, 2 mrkve, 1 celer, 1 cibule, 1 lžička pepře, 1 lžička nového koření, 4 bobkové listy, 1 lžička soli, 100 ml acidofilního mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce

Dobře omyté plíce dáme vařit do studené osolené vody spolu s očištěnoou celou zeleninou a kořením. Zvolna vaříme. Když je vše měkké, necháme vychladnout. Vývar scedíme a zavaříme do něho acidofilní mléko rozšlehané s moukou a alespoň 10 minut vaří...

Pivní polévka Gramatika

Pivní polévka Gramatika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g suchého chleba, špetka soli, 1 l světlého piva, špetka kmínu, 2 žloutky, 0,25 l smetany, 1 lžíce másla, 1 lžíce petržele

Tvrdý chléb rozdrcený na menší kousky zalijeme pivem, přidáme kmín a máslo a vaříme tak dlouho, až se chleba rozvaří. Prolisujeme cedníkem, ochutíme petrželkou a nakonec vmícháme žloutky, rozmíchané ve smetaně. Pak už nevaříme.

Polské zrazy

Polské zrazy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hovězího masa , 250 g vepřového masa, 2 housky, 2 vejce, 100 g uzené slaniny, 1 cibule, 50 g sádla, 30 g hladké mouky, troška mletého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, sůl podle potřeby

K pomletému hovädziemu a bravčovému mäsu pridáme vo vode namočenú a vyžmýkanú žemľu, mleté čierne korenie, vajcia, soľ a polovicu postrúhanej cibule, všetko dobre premiešame a na navlhčenej doske rozdelíme na rovnaké diely. Do každého zabalíme pok...

Středomořská kuřecí kapsa

Středomořská kuřecí kapsa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, růžičky brokolice, pár plátků tvrdého sýra , špetka soli, špetka pepře, 2 vejce

Maso opláchneme, osušíme, rozřežeme a vyklepeme na tenký plátek. Osolíme, opepříme a obložíme sýrem a brokolicí. Plátek zavineme, obalíme v mouce, ve vejcích a ve strouhance. Maso vypražíme a na ubrousku necháme okapat. Podáváme s mrkvovým salátem...

Spaghetti alla carbonara

Spaghetti alla carbonara

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 4 plátky uzené slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 100 ml bílého vína, 2 jemně rozšlehané vejce, 100 g strouhaného parmazánu, 100 g strouhaného tvrdého sýra, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Vo väčšom množstve slanej vody uvaríme špagety, čo nám potrvá asi 7-10 minút. Medzitým na panvicu nalejeme olej, vložíme slaninu a pražíme, až kým sa nestane chrumkavou. Potom pridáme víno a varíme skoro do jeho odparenia na stredne silnom ohni. S...

Nivový dresink

Nivový dresink

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bílý jogurt, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce mléka, Vegeta, 1 stroužek česneku, kousek Nivy

Česnek prolisujeme, nivu najemno nastrouháme, jogurt, smetanu a mléko smícháme, přidáme česnek, nivu a okořeníme vegetou.

Dresink tisíce ostrovů

Dresink tisíce ostrovů

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenka majonézy, 1/2 sklenky kečupu, 1 nakrájená cibule, 1 lžička Tabasca, 5 kyselých nastrouhaných okurek, sůl, pepř bílý

Všechny suroviny dobře smícháme a můžeme podávat k masům.

Kapr s bramborem

Kapr s bramborem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 1 menší kapr, sůl, 4 stroužky česneku, 3 sušená rajčata naložená v oleji, 150 g másla, 150 ml červeného vína, petrželka

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Troubu rozehřejeme na 190°C. Vykuchaného kapra očistíme a osušíme. Utřeme česnek a kapra zvenčí i zevnitř osolíme a potřeme utřeným česnekem. Do vnitřku ryby vložíme sušená rajča...

Výborný perník se švestkami

Výborný perník se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 velké vejce, 90 g rozpuštěné Hery, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 100 g hnědého cukru, 11/2 hrnku hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky perníkového koření, asi 400 g švestek, 1 sáček dortového želé

V misce krátce prošleháme mléko s vejcem, rumem, Herou, medem a hnědým cukrem. Po chvíli přidáme mouku s práškem do perníku, koření a kakao. Těsto nalijeme na menší plech, vyložený pečícím papírem a poklademe půlkami švestek, řeznou plochou nahor...

Rizoto z husích drobů

Rizoto z husích drobů

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g husích drobů (mohou být i kuřecí), 200 g dlouhozrnné rýže, 1 větší cibule, 150 g kořenové zeleniny, 50 g sádla, troška mletého pepře, sůl podle potřeby, 1 lžíce petrželové ňati

Očistené pokrájané husacie droby dáme na opraženú cibuľu. Trochu ich popražíme, podlejeme vodou a udusíme nie celkom do mäkka. Pridáme očistenú koreňovú zeleninu, pokrájanú na kocky. Podusíme s drobami asi 15 minút, posolíme, pridáme prebratú a um...

stránka: