Pražský koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do nádoby pekárny vlijeme 150 ml mléka, přidáme 1 vejce, majonézu, špetku soli, polohrubou a hladkou mouku, 3 lžíce cukru krupice a droždí a zapneme program těsto.
Hotové vykynuté těsto rozdělíme na třetiny, z každé třetiny vytvarujeme kulatý koláč, dáme ho na plech, vyložený papírem na pečení, potřeme ho vejcem a štědře posypeme drobenkou, kterou uděláme tak, že smícháme 60 g změklého másla, 60 g cukru krupice, 100 g hrubé mouky a 2 lžičky skořice.
Koláče vložíme do trouby, vyhřáté na 180-200°C a pečeme dozlatova asi 20-25 minut.
Mezitím si v kastrolku smícháme 200 ml mléka (3 lžíce si odložíme stranou), cukr moučku, vanilkový cukr a máslo. Směs začneme ohřívat, až se nám vše spojí. Přimícháme Solamyl, rozmíchaný ve 3 lžících mléka, které jsme si oddělili a za stálého míchání přivedeme k varu, až směs zhoustne.
Uvařený krém necháme vychladnout.
Smetanu vyšleháme dotuha a opatrně ji vmícháme do studeného krému.
Pečené koláče necháme vystydnout, pak je rozřízneme a naplníme připraveným krémem. Před podáváním je necháme chvíli vychladit.
15. 08. 2010
Ingredience
- 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření
- 250 g majonézy
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 60 g másla na drobenku + 100 g do krému
- 100 g hrubé mouky
- 150 ml mléka do těsta + 200 ml do krému
- 500 ml smetany ke šlehání (šlehačka)
- 3 lžíce cukru krupice do těsta + 60 g na drobenku
- 1 lžíce Solamylu
- 3 lžíce cukru moučka
- 2 lžičky skořice
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru