Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 29

Rybí filé s rajčetem

Rybí filé s rajčetem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g rybího filé, 1 cibule, 1 rajče, 2 stroužky česneku, špetka soli, troška pepře, 200 ml slunečnicového oleje

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, podusíme na mírně rozehřátém oleji, přidáme na kousky nakrájené rajče, osolíme, opepříme a necháme ještě chvíli dusit. V pánvičce na oleji opečeme po obou stranách osolené kousky rybího filé. Potom je přidáme k ...

Obalované brambory

Obalované brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 400 g drůbežích jater, 2 lžíce sádla, 4 stroužky česneku, špetka soli, troška pepře, troška majoránky

Na sádle upečená drůbeží játra umeleme, přidáme prolisovaný česnek, koření, sůl a promícháme. Brambory uvaříme a ještě horké nakrájíme na silnější nudle. Nasypeme na připravenou směs a důkladně protřeseme, aby se stejnoměrně obalily. Podáváme se z...

 Drůbky v rýži

Drůbky v rýži

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g drůbežích drůbků, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g cibule, 400 g rýže, 200 g žampionů, lžíce petrželky, špetka soli, špetka pepře

Očištěné drůbky nasekáme na menší kousky, které osolíme a dusíme na osmažené nakrájené cibulce s kořením. Když jsou drůbky poloměkké, přidáme vypranou rýži, nakrájené žampiony, podlijeme a vše necháme ještě dusit. Rýže musí být vláčná, ne rozvaře...

Švýcarská sýrová polévka

Švýcarská sýrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g Ementálu, 1000 ml masového vývaru, 200 ml bílého vína, 2 lžíce pokrájené pažitky, 4 plátky uzené slaniny, 1 cibule, sůl podle potřeby, 250 g toastového chleba (sendvičového)

Starší sendvič a syr pokrájame na malé kocky. Vložíme do polievkovej misy, zalejeme horúcim vývarom a necháme chvíľu postáť. Potom prilejeme víno, pridáme jemne pokrájanú pažitku alebo zelenú petržlenovú vňať a podľa chuti posolíme. Slaninu opečie...

Šunkové nočky do polévky

Šunkové nočky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g šunky, 1 vejce, 100 g taveného sýra, 1 hrneček strouhanky /dle potřeby/, trochu čerstvé pažitky nebo řeřichy, trochu čerstvé petrželky, špetïčka soli, špetka pepře

Do pomleté šunky přimícháme všechny přísady a vypracujeme těstíčko, které rozdělíme na poloviny a vyválíme do tvaru nudle o průměru asi 1,5 cm. Nožem krájíme menší kousky, které vložíme do polévky a uvaříme.

Grófčin jablečný koláč

Grófčin jablečný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

470 g hladké mouky, 150 g másla, 5 žloutků, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 200 g cukru moučka, 2-3 lžíce mléka, 1 lžička citronové kůry, 7 středně velkých jablek, 5 bílků, 1 sáček vanilkového cukru, trochu cukru krystal, 100 g sekaných mandlí nebo oříšků, trošku mleté skořice, 1 sklenka džemu z lesních plodů

Z prosáté mouky, kypřícího prášku, moučkového cukru, másla, žloutků, mléka a citronové kůry vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím jablíčka oloupeme a nakrájíme na tenší plátky. Bílk...

Polský bigos

Polský bigos

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 500 g hlávkového zelí, 500 g vepřového masa z kosti, 250 g uzeného bůčku, 200 g měkkého salámu, 100 g sádla, 2 cibule, troška mletého pepře, 2 lžičky mleté sladké papriky, 2 bobkové listy, 1 lžička majoránky, sůl podle potreby

Osobitne varíme pokrájanú kyslú kapustu a osobitne hlávkovú kapustu v neprikrytej nádobe, až kým nezmäknú. Potom ich zmiešame. Bravčové mäso umyjeme, posolíme a udusíme na masti a cibuľke. Vložíme do kapusty, pridáme korenie a všetko ešte asi ...

Vejmrda

Vejmrda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce strouhaného křenu, 1/2 šálku vepřového vývaru, 1 kostka cukru, 1 lžíce octa, 1 strouhaná karotka, 1 strouhané jablko

Všechny ingredience se dobře smíchají a je dobré ji nechat vychladit před podáváním.

Kotleta na houbách

Kotleta na houbách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety bez kostí, sůl, pepř, 1 cibule, 2-3 hrsti hub, hladká mouka

Naklepané, osolené a opepřené kotlety obalíme v hladké mouce a orestujeme na zpěněné cibuli. Přidáme na kousky pokrájené houby, 1/3 masoxové kostky, mírně podlejeme vřelou vodou a dusíme do změknutí /kvůli houbám minimálně 15 minut/ buď pod poklič...

Kůzlečí kýta na paprice

Kůzlečí kýta na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g kůzleči kýty, 50 g máslo, 1 cibule, 1 lžíce mleté sladké papriky, 250 ml sladké smetany, 30 g hladké mouky, sůl podle potřeby, troška drceného kmínu

Na masle opražíme cibuľu, pridáme červenú sladkú papriku a očistené a na menšie kúsky pokrájané kozľacie mäso. Posolíme, posypeme rascou dobre prikryjeme a dusíme až kým mäso nezmäkne. K udusenému prilejeme smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múk...

Kuřecí měšec

Kuřecí měšec

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 2 natvrdo vařená vejce, 2 špetky soli, troška pepře, 4 lžíce másla

Kuřecí stehna zbavíme kůže a vykostíme, z masa upravíme plátky, které naklepeme, osolíme a opepříme. Doprostřed položíme půlku vajíčka, maso kolem uzavřeme do tvaru ranečku a zavážeme nití. Na povrchu mírně osolíme. Poklademe máslem a pečeme v...

Rýže s mletým masem

Rýže s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g Rýže , 100 g hrášku, 250 g vepřového mletého masa, 2 stroužky česneku, 1 cibule, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky kari koření, troška kmínu, 2 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šálek hovězího vývaru, špetka soli

Na oleji osmahneme kmín, přidáme utřený česnek, nakrájenou cibuli, kari koření, zázvor a mleté maso. Opečeme do zlatohněda, přidáme jogurt, vypranou rýži, sterilovaný hrášek a promícháme. Směs zalijeme hovězím vývarem, osolíme a přikryjeme poklič...

Kuřecí minutkový guláš

Kuřecí minutkový guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsíček, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 2 zelené papriky, 1 lžička hladké mouky, 1 dcl masového vývaru, 5 lžíc kečupu, špetka soli, 1/2 svazku feferonek

Na části oleje podusíme na plátky nakrájený česnek, hrubě nakrájenou cibuli a papriky. Kuřecí maso nakrájíme na tenké hranolky, opečeme na zbylém oleji, zaprášíme moukou, osmažíme, podlijeme trochou vývaru, osolíme a dusíme, až se tuk odděluje od ...

Kuře na zázvoru

Kuře na zázvoru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 cibule, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce zázvoru, 1 žloutek, 1 lžíce Solamylu, 1/2 lžičky soli, troška pepře

Kuře rozporcujeme a cibuli nakrájíme nadrobno. Rozporcované kuře potřeme směsí z cibule, vína, zázvoru, žloutku, solamylu, soli a pepře. Necháme uležet v chladu 24 hodin. Pak 10 minut smažíme na pánvi.

Kuře s brambory a česnekem

Kuře s brambory a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 500 g brambor, špetka soli, špetka kmínu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 1/8 kostky másla

Do vymazaného pekáče urovnáme silnou vrstvu na kolečka nakrájených brambor. Osolíme, okmínujeme, na ně položíme silně očesnekované kuře, které jsme rozporcovali na 4 porce, navrch poklademe plátky másla a upečeme doměkka.

Výborný houbový guláš bez mouky

Výborný houbový guláš bez mouky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g lesních hub, 1 cibule, asi 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžička mleté papriky , 1 červená paprika , 1 zelená paprika , 1 rajče, 1 kostka masoxu, 1 větší brambor, sůl, špetka pepře, lžička drceného kmínu, 2 lžičky majoránky

Houby dobře očistíme a nakrájíme na kousky. V hrnci na rozehřátém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nasekaný česnek, zasypeme paprikou, promícháme a ihned zalijeme vodou. Přidáme houby, rozdrobíme kostku masoxu, osolíme, opepří...

Broskvový kynutý koláč s mandlovými lupínky

Broskvový kynutý koláč s mandlovými lupínky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 15 g droždí (kvasnice), 150 ml mléka, 30 g másla, 25 g cukru krystal, 1 vejce, špetka soli, 1 konzerva broskví /nebo jiného ovoce/, 60 g mandlových lupínků, 3 lžíce cukru moučky, 3 lžíce hladké mouky a trochu másla na drobenku

Droždí rozmícháme do oslazeného mléka a necháme vykynout. Mouku prosijeme, smícháme s kváskem, vejcem, rozpuštěným máslem a špetkou soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 25-30 minut kynout. Na pomoučeném válu těsto vyválíme a přeneseme...

Maso na paprice a cuketách

Maso na paprice a cuketách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 1 šálek slunečnicového oleje, 4 papriky, 1 cuketa, 500 g hovězího mletého masa, 1 konzerva rajčatového protlaku, 2 lžíce kečupu, špetka soli, špetka Vegety, 100 g tvrdého sýra

Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nudličky paprik, osolené mleté maso a rajský protlak, podlijeme vodou a dusíme. Po 20 minutách přidáme plátky cukety a ještě dusíme asi 10 minut. Ochutíme vegetou, kečupem a promícháme. Na talíři posypem...

Zapečené těstoviny se sladkou krustičkou

Zapečené těstoviny se sladkou krustičkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin /nudle/, 5 vajec, 3 lžíce na drobenku + trochu do tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, 400 g jemného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička citronové kůry, 300-400 g malin nebo jahod, borůvek, ostružin..., 2 lžíce másla, 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce strouhaných oříšků, 1/2 balení skořicového cukru, trochu strouhanky a másla na formu, 140 g cukru krystal

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat a trochu vychladit. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem do tuhé pěny, postupně přišleháme žloutky a citronovou šťávu. Do směsi přidáme těstoviny a důkladně...

Kuřecí prsíčka s ananasem

Kuřecí prsíčka s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g kuřecích prsou, trochu citronové šťávy, trošku rostlinného oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterová) omáčky, 400 g ananasového kompotu, 1 lžíce včelího medu, 60 g vlašských ořechů, 8 cibulek ve sladkokyslém nálevu, 1 červená paprika, troška čerstvého zázvoru, 100 ml bílého vína, špetka soli, špetka pepře

Maso nakrájíme na tenčí plátky, potřeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Pak je nakrájíme na nudličky, zalijeme marinádou rozšlehanou z 2 lžic oleje, sójové omáčky a worcesterské omáčky. Dáme na 2 hodiny do lednice. Kompot scedíme. Na pánvičce...

Žampionové tagliatelle s ovčím sýrem

Žampionové tagliatelle s ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti nakrájených žampionů, 1 kousek taveného sýra, 100-120 g ovčího sýra, 400 g uvařených těstovin, špetka barevného pepře, 250 ml sladké trvanlivé smetany, trochu čerstvé bazalky na ozdobu

Nakrájené žampiony na troše oleje orestujeme, přidáme tavený sýr, ovčí sýr, já přidala i zbytek nivy a necháme rozpustit. Zalijeme smetanou a dochutíme rozdrceným kořením. Krátce povaříme. Když použijeme smetanu s nižším obsahem tuku, žampiony je ...

Fantastický broskvovo - borůvkový koláč

Fantastický broskvovo - borůvkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 1 vejce, 140 g cukru moučka, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 160 g másla, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 750 ml mléka, 1 a 1/2 sáčku pudinkového prášku /zlatý klas/, 2-3 lžíce cukru krystal, 1 větší konzerva broskvového kompotu, 1 sklenka zavařených borůvek, trochu rozdrcených dětských piškotů , 2 lžíce sladké smetany, 100 g sekaných mandlí

Hladkou mouku prosejeme s práškem do pečiva a smícháme s vanilkovým cukrem, se 70 g moučkového cukru, se 130 g másla a s vejcem. Rychle vypracujeme křehké těsto, které zabalíme do folie a odložíme na půl hodiny do lednice. Mezitím kompoty scedíme ...

Boženka - mleté maso

Boženka - mleté maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězího mletého masa, 1 vejce, 3 stroužky česneku, špetka soli, 1 balení zeleninového leča

Maso, vejce, prolisovaný česnek a sůl smícháme dohromady a tvoříme kuličky, velké asi jako ořech, které vložíme do zeleninového leča. Pečeme v předehřáté troubě asi 30-35 minut. Podáváme s brambory.

Karbanátky dušené na smetaně s květákem

Karbanátky dušené na smetaně s květákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového mletého masa, špetka soli, troška pepře, troška tymiánu, 2 vejce, 1 hrneček strouhanky, 1 šálek slunečnicového oleje, 1/8 l zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 květák, 1 hrneček vody

Mleté maso osolíme a promícháme s kořením, vejci a strouhankou. Z hmoty tvoříme karbanátky,které upečeme na oleji. Uchováme je v teple. Výpek zalijeme vodou, přidáme kysanou smetanu, ve které jsme rozkvedlali mouku a povaříme. Dochutíme a do omáčk...

Kuličky z mletého masa na jehle

Kuličky z mletého masa na jehle

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 2 lžíce strouhaného sýra, 250 g najemno rozsekaného celeru, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, špetka soli, troška pepře, 1 stroužek nadrobno nakrájeného česneku, 1 šálek slunečnicového oleje

Maso smícháme se sýrem, celerem, česnekem, vejci a moukou. Ochutíme solí a pepřem, uděláme malé kuličky a usmažíme je na oleji dohněda. Hotové kuličky po třech napíchneme na jehlu a podáváme s rýží a ředkvičkami.

stránka: