Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 33

Borůvkovo - banánový moučník

Borůvkovo - banánový moučník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení BEBE světlých sušenek, 2 balení BEBE tmavých sušenek, 750 g jemného tvarohu, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 1 balení vanilkového cukru, 5 lžíc cukru moučky, 1 balení borůvkového kompotu, 4 větší banány

Do obdélníkového pekáče na pečení si rozložíme do jedné vrstvy sušenky, nejlépe do tvaru šachovnice. Smícháme tvaroh, tuk, vanilkový cukr a moučkový cukr a utřeme do hladkého krému. Rozložené sušenky lehce potřeme krémem a následně narovnáme dal...

Jednoduchá šlehačková bábovka

Jednoduchá šlehačková bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení smetany ke šlehání (šlehačka), 250 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 3/4 balení kypřícího prášku do pečiva

Bílky oddělíme od žloutků, žloutky vymícháme s cukrem do pěny, přisypeme mouku a prášek do pečiva, dobře zamícháme a vmícháme šlehačku. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a pečeme nejprve 10 minut na 20...

Kyselá polévka s houbami a ztracenými vejci

Kyselá polévka s houbami a ztracenými vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g brambor, hrst sušených hřibů, 250 ml zakysané smetany, 300 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkového listy, troška muškátového ořechu, sůl podle potřeby, troška cukru, 1 lžíce octa, 6 vajec, 1 lžíce zeleného kopru

Ošúpané a pokrájané zemiaky uvaríme v mierne osolenej vode spolu s koreninami. Huby opláchneme a sparime v horúcej vode, zvlášť uvaríme do mäkka, zlejeme a pridáme k zemiakom. Zo smotany a múky si pripravíme zátrepku, ktorú zriedime mliekom, pridá...

Pouťový trdelník

Pouťový trdelník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 droždí (kvasnice), 3 lžíce cukru moučka, 80 g tuku, skořicový cukr na obalení

Ze surovin a vzešlého kvásku vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut vykynout. Poté vyválíme tenkou placku, nařežeme na pásky a obtáčíme jimi kremrolové trubičky či zavařovací sklenice. Trdelník pomažeme vejcem či olejem a obalíme ve s...

Ovesné flameri

Ovesné flameri

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g ovesných vloček, 500 ml mléka, 2 lžíce včelího medu, 1 lžička skořice, 1 hrst rozinek, 1 hrst vlašských ořechů, 3 jablka

Mléko dáme vařit, když ještě teplé (předtím, než se začne zvedat), přidáme med, cukr, skořici, sůl a přivedeme k varu. Poté přisypeme vločky a vaříme asi 10 minut. Necháme vychladnout a mezitím si nasekáme oříšky a nastrouháme oloupaná jablka. Roz...

Šólet - tradiční židovské jídlo na sobotní oběd

Šólet - tradiční židovské jídlo na sobotní oběd

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g fazole, 400 g uzeného skopového masa, 400 g uzeného hovězího masa, 200 g krup, 1 cibule, 100 g husího sádla, 4 stroužky rozetřeného česneku, troška mletého pepře, troška majoránky, soli podle potřeby

Deň vopred namočíme do väčšieho množstva vody prebratú a umytú fazuľu. Na druhý deň ju uvaríme do mäkka. V druhom hrnci zas uvaríme krúpy. Osobitne uvaríme mäso skoro do mäkka. Na masti opražíme jemne posekanú cibuľu, cesnak utretý so soľou, pridá...

Borůvkovo - ananasový linecký koláč

Borůvkovo - ananasový linecký koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 140 g másla, 60 g cukru moučka, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 2 žloutky, 1 bílek, 250 g čerstvých borůvek, 1/2 konzervy ananasu, 300 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 50 g tmavé čokolády

Z mouky, másla, žloutků, cukru a vanilky rychle vypracujeme linecké těsto, které necháme chvíli odpočinout v lednici. 30 cm koláčovou formu vymastíme máslem a těsto do ní roztlačíme. Potřeme bílkem a pečeme asi 10 minut při 190°C. Borůvky opláchne...

Bramborové kyselo s rajčaty

Bramborové kyselo s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 brambor, 1 l mléka, 1 kostka masoxu, 3-4 lžíce hladké mouky, 300 ml rajčatového pyré, špetka soli, špetka pepře, 250 ml sladké smetany

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, zalijeme vodou, přidáme bujon a dáme vařit. Smetanu, hladkou mouku a sůl vymícháme na hladkou kaši, přilijeme mléko a když jsou brambory uvařené do poloměkka, mléko se smetanou nalijeme do polévky. Za ...

Dortík srdíčko

Dortík srdíčko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení másla, 500 ml mléka, 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku, 4 lžíce cukru krupice, 1-2 lžičky rumové esence (rumové aroma), 250 g cukr krupice, 7 vajec, 100 ml slunečnicového oleje, 70 g kakaa, 180 g polohrubé mouky

Žloutky ušleháme s cukrem (250g) do "pěny", přidáme mouku(180g), kakao(70g), kůru(pomerančovou), skořici a promícháme. Nakonec přidáme ušlehané bílky. Těsto vlijeme do vymaštěné a vysypané formy a upečeme. Z pudinku, mléka a 4 lžic cukru uvaříme ...

Cuketové smaženky

Cuketové smaženky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší cuketa, trochu hladké mouky, trochu strouhanky, 2 vejce, špetka soli, špetka pepře

Cuketu oloupeme, nakrájíme na kolečka, vnitřek vykrojíme nebo vydlabeme a rozložíme na papírový ubrousek. Poté cuketová kolečka osolíme, obalíme v hladké mouce, v rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažíme na oleji a na ubrousku necháme okapat ...

Sýrové karé

Sýrové karé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžička soli, 2 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžička mleté papriky , 3 lžíce rostlinného oleje, 150 ml masového vývaru, 100 g strouhaného sýra, 600 g vepřové kotlety bez kosti

Karé vykostíme a nakrájame na rezne. Naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý plátok mäsa dáme koliesko cibule a nastrúhaný syr. Pridáme maslo a posypeme paprikou. Mäso podlejeme vývarom a dáme piecť.

Srbská kyselá polévka (Kisela Čorba)

Srbská kyselá polévka (Kisela Čorba)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepiči stehno (300g), 300 g jehněčí kýty, 300 g kořenové zeleniny, 6 kuliček pepře, špetka pálivé mleté červené papriky, 2 lžíce dlouhozrnné rýže, 150 ml zakysané smetany, 2 lžíce octa, sůl podle potřeby

Mäso uvaríme v osolenej vode so zeleninou a čiernym korením. Ku koncu zavaríme ryžu, mäso vyberieme, pokrájame a dáme naspäť. Prichutíme octom alebo citrónovou šťavou a vmiešame kyslú smotanu. Okoreníme mletou pálivou paprikou.

Chundelka

Chundelka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 brambory, hrubá mouka (polovina hmotnosti brambor), 2 vejce, 1 kostka drůbežího bujónu, 1 cibule, 1 lžíce másla, sůl, pepř, 250 ml mléka, petrželka

Do hrnce dáme vařit asi litr osolené vody s bujónem. Z nastrouhaných syrových brambor, mouky a jednoho vejce umícháme těstíčko. Lžičkou vykrajujeme malé kousky a zavařujeme je do vařící vody. Pak vmícháme rozšlehané druhé vejce, špetku pepře, cibu...

Báječná sekaná

Báječná sekaná

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g mletého masa, 2 větší pórky, 2 cibule, 125 g odtučněného tvarohu, sůl, pepř, mletá sladká paprika , muškátový ořech, majoránka, 1 lžička hořčice, 1 lžíce kečupu, 100 g oravské slaniny

Pórek nakrájíme na kolečka a chvíli povaříme v osolené vodě, necháme okapat. Z masa, jemně nakrájené cibule, tvarohu, koření a pórku vypracujeme směs, ze které vytvarujeme jednu podlouhlou šišku. Vložíme ji do vymazaného pekáče, podlejeme trošičko...

Těftěly v rajčatové omáčce

Těftěly v rajčatové omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hovězího mletého masa, 250 g vepřového mletého masa, 2 cibule, 1 lžička tymiánu, 100 g másla, 30 g hladké mouky, 80 ml olivového oleje, 250 ml masového vývaru, 100 ml rajčatového protlaku, 20 g cukru , troška citronové šťávy, sůl podle potřeby, troška mletého pepře

Do zomletého mäsa pridáme nakrájanú cibuľu, soľ, mleté korenie, zvlhčíme vodou a dobre premiešame. Mäsovú masu rozdelíme na menšie kúsky (tri na jednu porciu) a formujeme guľky, ktoré obalíme v múke a opečieme na oleji. Zvyšný tuk zaprašíme zvyško...

Tekvicová polévka

Tekvicová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1300 g očištěné tykve, 2 lžičky zázvoru, 1500 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 velký brambor, 200 ml sladké smetany, sůl podle potřeby, troška mletého pepře

Na oleji popražíme cibuľu pokrájanú na drobno, pridáme zázvor, očistenú, na kocky pokrájanú tekvicu a zemiak. Za stáleho miešania pražíme spolu asi 5 minút. Prilejeme vývar a prikryté necháme variť až do zmäknutia. Rozmixujeme, posolíme, okoreníme...

Jahodové knedlíky

Jahodové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

na těsto: 250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, hrubá mouka, dětská krupice (hrubou mouku i krupici přidáváme ve stejném množství tak dlouho, dokud není těsto dobře spracovatelné), špetka soli, na posypání: cukr moučka, nastrouhaný tvaroh

Z těsta vytvoříme váleček, ze kterého odkrajujeme stejné kousky a plníme jahodami. Vkládáme do vroucí vody a vaříme cca 3 minuty, obrátíme, a opět 3 minuty. Poté jeden knedlík vyndáme, rozkrojíme a přesvědčíme se, jestli jsou provařené. Po vyndání...

Meduňkový čaj z čerstvé meduňky

Meduňkový čaj z čerstvé meduňky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

listy (květy) ze tří větviček čerstvé meduňky, 2 zarovnané lžičky třtinového cukru, 1 citrón, 1,3 l vody

Zavaříme vodu a zalijeme s ní natrhané lístky meduňky (můžeme je ponechat i na stonku). Necháme pod pokličkou 10 minut louhovat a pak scedíme. Do čaje vymačkáme jeden citrón (předtím si ale vyřízneme kolečko a dáme jej do čaje). Přidáme cukr a řád...

Linecký koláč s jablky

Linecký koláč s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cukrářská Lukana, 40 dkg hladké mouky, 1 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce octa, 7 lžic studené vody, Náplň: 10-15 jablek, 6 lžic cukru krupice, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 sáček vanilkového cukru, skořice

Všechny suroviny na těsto smícháme a rozdělíme na dvě poloviny. 1 vyválenou polovinu těsta dáme na plech a na ni postupně dáme jablka nakrájená na plátky, 2 lžíce cukru, posypeme troškou pudingu a skořící, opakujeme - zase jablíčka, puding, cukr, ...

Piškotová roláda s džemem - rychle a jednoduše

Piškotová roláda s džemem - rychle a jednoduše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 80 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 5 bílků, 100 g polohrubé mouky, lžička rumu, sklenka meruňkového džemu

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s oběma cukry do světlé pěny, vmícháme do nich rum a mouku a nakonec lehce vmícháme připravený sníh. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a v troubě, rozehřáté na 200 stupňů, pečeme 10...

Ovocné kuličky z tvarohového těsta

Ovocné kuličky z tvarohového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tvarohu, 150 g krupice, 2 vejce, 2 lžíce másla do těsta, troška citronové kůry, špetka soli, 50 g cukru moučka, 50 g strouhanky, 150 g másla, 150 g vypeckovaných višni

Z krupice, tvarohu, 2PL masla, vajec, citrónovej kôry, soli vypracujeme cesto. Necháme postať 60 minút. Cesto spracujeme do válčeka, pokrájame na menšie kúsky a naplníme višňami. Urobíme guľky a dáme variť do vriacej osolenej vody. Uvarené preplác...

Česnekový dresing

Česnekový dresing

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení zakysané smetany, 1 lžíce tatarské omáčky, 3 stroužky česneku, špetka soli, špetka barevného pepře, špetka Vegety

Zakysanou smetanu smícháme s tatarskou omáčkou, prolisovaným česnekem a ochutíme solí, pepřem a Vegetou. Podáváme ke grilovanému masu nebo s obědovým listovým salátem s kuřecím masem.

Hovězí pečeně s omáčkou z červeného vína

Hovězí pečeně s omáčkou z červeného vína

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg libové hovězí kýty, 2 lžíce Nahrin marinády na pečené maso, 3 lžíce olivového oleje, 5 lžic vody, 2 dcl červeného vína

Z olivového oleje, vody a marinády vytvoříme směs, kterou potřeme hovězí maso. Dáme do lednice odležet cca na 24h (může být i více), přičemž občas otočíme. Další den dáme maso i s marinádou do zapékací mísy, překryjeme alobalem nebo poklicí a peče...

Slepičí prsa na cibuli

Slepičí prsa na cibuli

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g slepičích prsou, 4 lžíce hladké mouky, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 250 ml sladké smetany, 120 g strouhaného sýra, 2 lžíce másla, 2 lžičky mleté sladké papriky , 1 lžička majoránky, 1 lžička pepře mletého, 1 lžička soli

Mäso umyjeme, osušíme, pokrájame na väčšie kúsky. Múku zmiešame s paprikou, majoránom, korením a posekaným cesnakom. Kúsky mäsa posolíme, obalíme v múkovej zmesi, vložíme do pekáča vymasteného maslom. Cibuľu očistíme, pokrájame na kolieska, dáme n...

Rybízová šťáva

Rybízová šťáva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rybízu, 1 kg cukru krystal, 1 citrón, 1 l převařené vody

Vodu přivedeme k varu a necháme vychladnout. Do třílitrové zavařovací sklenice si dáme omytý rybíz (může být i se stopkami, nemusí se otrhávat) přidáme na plátky nakrájený citron a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Přes sklenici dáme utěrku a ...

stránka: