Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 36

Fantastická zeleninová polévka

Fantastická zeleninová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek jarní cibulky, 1 menší květák, 1 konzerva kukuřice, špetka soli, špetka pepře, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 kostka drůbežího bujónu, 200 g taveného sýra, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 300 g žampionů, 250 ml sladké smetany, 250 ml mléka, 2 lžíce nasekané petrželky, 3-4 mrkve, hrst čerstvého hrášku, asi 1 l vody

Cibulky nakrájíme nadrobno. Květák rozebereme na malé růžičky a opláchneme, kukuřici scedíme, žampiony očistíme a nakrájíme na čtvrtiny nebo plátky, mrkev nakrájíme na tenké nudličky. Cibulku zpěníme na troše oleje, přidáme žampiony a květák a po...

Papriky plněné fetou

Papriky plněné fetou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 paprik (kapií), 12 listů bazalky, 3 stroužky česneku, 30 g piniových ořechů, 200 g fety, 30 ml olivového oleje

Troubu předehřejeme na 200 °C. Papriky rozpůlíme a zbavíme jadérek. Do každé papriky vložíme list bazalky, posypeme nasekaným česnekem a piniovými oříšky. Poklademe na plátky nakrájenou fetou a zakapeme olejem. Pečeme asi 25 minut, aby byly pari...

Kuřecí tortilly s meruňkovou marmeládou

Kuřecí tortilly s meruňkovou marmeládou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 tortily (tortilly), 4 lžíce meruňkové marmelády, 200 g kuřecích prsou (pečených nebo grilovaných), 2 jarní cibulky

Kuřecí maso a jarní cibulku pokrájíme na kousky. Každou tortillu vždy potřeme lžící marmelády a poklademe kuřecím masem a jarní cibulkou. Stočíme nebo poskládáme a zapékáme 5-6 minut pod rozpáleným grilem. Ihned podáváme.

Plněné husí krky

Plněné husí krky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 husí krky, 200 g vepřového masa z plecka, 1 cibule, 30 g rýže, 100 g hub, 1 vejce, špetka pepře, špetka soli, 40 g sádla, voda

Bravčové mäso aj s cibuľou zomelieme, huby pokrájame, pridáme podusenú vychladnutú ryžu, soľ, korenie, vajce a pomiešame. Čisté husacie krky(len kožky), na jednom konci zviažeme niťou, naplníme hmotou a koniec tiež zviažeme. Naplnené krky osolíme,...

Kuřecí paličky v pomerančové marinádě

Kuřecí paličky v pomerančové marinádě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích dolních stehen (paliček), 20 ml Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 20 ml pomerančové šťávy, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce včelího medu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Smícháme worchesterskou omáčku, pomerančovou šťávu, hořčici a med a ve vzniklé marinádě důkladně obalíme paličky. Přesuneme na pekáč pokrytý alobalem a pečeme 35 minut. Během pečení je několikrát obrátíme a potíráme ...

Smažené palačinkové nudličky do polévky

Smažené palačinkové nudličky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepičí vejce, 250 ml kravského mléka, 80 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička rostlinného oleje

Vejce rozšleháme s mlékem, moukou, solí a olejem. Z těsta upečeme po obou stranách tenké palačinky. Po vychladnutí je nakrájíme na nudličky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme nejlépe ihned.

Květákové nočky do polévky

Květákové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g květáku, 50 g mladých květákových lístků, 1 slepičí vejce, 2 lžíce hrubé mouky, špetka soli

Květák rozebereme na růžičky a spolu s opranými listy ho spaříme vodou. Nakrájíme nahrubo a vložíme do misky. Přidáme vejce, mouku a sůl a dobře promícháme. Necháme 10 minut odležet. Z těsta lžičkou vykrajujeme nočky, které vaříme v horké vodě n...

Mrkvová vložka do polévky

Mrkvová vložka do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kořen mrkve, 2 ks slepičích vajec, 70 g polohrubé mouky, 1 špetka soli

Mrkev nakrájíme na kolečka a dáme vařit do osolené vody. Menší plech vymažeme a vysypeme moukou. Žloutky oddělíme od bílků a vložíme do mixéru. Přidáme uvařenou mrkev, osolíme a rozmixujeme. Přidáme tuhý sníh z bílků. Hotové těsto vlijeme do pe...

Liptovská houbovka s bramborem

Liptovská houbovka s bramborem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g očištěných brambor, 250 g hřibů, 150 g párků, 50 g tuku, 500 ml mléka, 1,5 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce octa, 2 bobkové listy, troška polévkového koření , špetka soli, špetka pepře

Zápražku z múky a masti zalejeme mliekom a vodou, osolíme, rozmiešame a po zovretí pridáme nakrájané huby, kocky zemiakov a bobkový list. Do uvarenej polievky pridáme opečené kolieska párkov, polievkové korenie a ocot.

Brokolicová zavářka do polévky

Brokolicová zavářka do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g brokolice, 1 vejce, 40 ml smetany, 10 ml olivového oleje, 1 špetka pepře bílého, 1 špetka soli

Brokolici uvaříme v osolené vodě a pokrájíme na kousky. Menší misku vymažeme olejem a pokryjeme fólií. V mixéru rozmixujeme vejce, smetanu, brokolici, sůl a pepř. Dobře rozmixujeme a nalijeme do připravené misky. Vaříme ve vodní lázni asi 20 min...

Barevné knedlíčky do polévky

Barevné knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g jarní cibulky, 60 g krůtích prsou, 40 ml smetany, 1/2 ks rohlíku, 1 špetka pepře bílého, 1 špetka soli

Z rohlíku vydlabeme střídku, pokrájíme ho na kostky a zalijeme smetanou. Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, jarní cibulku na kolečka. Do mixéru vložíme maso a navlhčený rohlík a vše rozmixujemë. Osolíme a opepříme. Smícháme se zeleninou a smícháme...

Polévkové knedlíčky z ricotty

Polévkové knedlíčky z ricotty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sýru ricotta, 3 dkg sušených rajčat, 2 listy bazalky, 2 lžíce krupice, 1 ks malého slepičího vejce, 1 dkg soli

V misce rozmícháme ricottu, vejce a krupici. Pokud máme čas, necháme v této fázi knedlíčky chvíli uležet. Rajčata nakrájíme na malé kousky, bazalku nadrobno a přimícháme k sýrové směsi. Osolíme. Z hotové hmoty tvaruheme menší kuličky a vaříme j...

Čočková polévka s houbami a kyselým zelím

Čočková polévka s houbami a kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g čočky, 15 g sušených hřibů, 250 g kyselého zelí, 25 g hladké mouky, 250 ml zakysané smetany, 1 bobkový list, špetka soli, 1 domácí uzená klobása

Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme na 24 hodín do studenej vody. Varíme ju v tej istej vode, pridáme huby, bobkový list a kyslú kapustu. Keď je už mäkká v smotane rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme do uvarenej šošovice a na konie...

Koláč lenivé ženy

Koláč lenivé ženy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček máku, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček mléka, 1 hrneček rostlinného oleje, 2 hrnečky cukru krystal, 3 vejce

Suroviny spolu dobře vyšleháme. Připravené těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Hotový moučník potřeme jahodovým džemem. Ozdobíme šlehačkou anebo bílkovou polevu.

Jahodový zákusek

Jahodový zákusek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krystal, 1 dcl slunečnicového oleje, 1 dcl vody, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 vejce, 20 g polohrubé mouky, 3 sáčky vanilkového pudinku, 12 dkg kompotovaných jahod, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 lžíce cukru krystal na náplň, 2 dcl smetany ke šlehání (šlehačka), 1 sáček ztužovače šlehačky

Celá vejce vyšleháme s krystalovým cukrem. Přidáme olej, vodu, mouku a kypřící prášek. Promícháme, těsto dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a ve vyhřáté troubě upečeme. Necháme vychladnout. Polejeme náplní, kterou necháme ztuhnout. Potom na ...

Kapr na černém pivě

Kapr na černém pivě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kapra, sůl, 1 cibule, 2 ks hřebíčku, 2 bobkové listy, 8 kuliček pepře, 250 ml černého piva, 30 g hladké mouky

Kapra rozporcujeme a osolíme. Vložíme do kastróla, pridáme pokrájanu cibuľu, klinčeky, bobkové listy a čierne korenie. Podlejeme pivom, v ktorom sme rozmiešali hladkú múku. Prikryté udusíme do mäkka. Ako prílohu podávame varené zemiaky.

Karbanátky z uzeného masa

Karbanátky z uzeného masa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vařeného uzeného masa, 400 g brambor vařených ve slupce, 2 vejce, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, strouhanka, olej

Mäso a očistené zemiaky spolu zomelieme, cibuľu a cesnak nakrájame na jemno.Osolíme, okoreníme, pridáme žĺtky a vymiešame. Zo zmesi vyformujeme faširky, obalíme rozšľahanými bielkami, strúhankou a vypražíme v rozohriatej masti z oboch strán do čer...

Obložené houby v aspiku

Obložené houby v aspiku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hub naložených v octě, 200 g šunky, 3 vejce na tvrdo, 3 malé kyselé okurky, 1-2 kapie, petrželka, sůl, 1,5 l vody, 100 g želatiny, lžíce cukru, lžíce octa, lžíce soli

Opláchnuté huby rozložíme na dno hranatej nádoby, obložíme plátkami šunky, vajec, uhoriek a kapii. Trocha osolíme, posýpeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a zalejeme čiastočne vychladnutým aspikom. ASPIK: Vodu s octom, cukrom a so soľou pre...

Višně v brandy

Višně v brandy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g višní, 100 ml Brandy, 200 g cukru krupice

Višně dobře omyjeme a jejich stopky zkrátímce asi na půl cm. Všechny višně vložíme do větší sklenice, zasypeme cukrem a zalijeme brandy. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě uležet asi 4-6 týdnů.

Domácí angreštový kompot

Domácí angreštový kompot

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g angreštu, 1000 ml vody, 600 g cukru krupice

Očištěný, omytý angrešt vložíme do sklenic a zalijeme horkým nálevem připraveným svařením vody a cukru. Uzavřeme víčky a sterilujeme asi 20 minut při 85°C.

Ostružinový džem s jablky

Ostružinový džem s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g ostružin, 500 g jablek, 500 g cukru krupice, 40 ml vody

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na kostičky. Poté je podusíme na 4 lžících vody. Přidáme k nim celé ostružiny a cukr a povaříme do zhoustnutí. Horkým džemem naplníme skleničky, dobře zavíčkujeme a otočíme dnem nahoru. Sterilujeme 15 ...

Kuře se zázvorem a saturejkou

Kuře se zázvorem a saturejkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 2 lžíce nakrájené saturejky, 1 lžička soli, 1 lžička zázvoru, ¨3 lžíce másla

Očištěné kuře zvenku i zevnitř potřeme saturejkou, lehce solíme, posypeme zázvorem a pokapeme rozehřátým máslem. Troubu rozpálíme na 180°C a asi hodinu (podle velikosti) v ní kuře pečeme dozlatova.

Vanilkové mléko s lískovými oříšky

Vanilkové mléko s lískovými oříšky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 500 g lískových ořechů, 1 ks vanilky, 50 g včelí medu

Oříšky lehce opražíme a poté umeleme. Smícháme je s vanilkou a cukrem a zalijeme horkým mlékem. Necháme asi 10 minut odstát, poté vyjmeme vanilku a podáváme.

Ostružinový krém s mandlemi

Ostružinový krém s mandlemi

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g ostružin, 4 balení bílého jogurtu, 100 g cukru krupice, 1 hrst mandlí

Osružiny omyjeme a dohladka rozmixujeme v mixéru. Přidáme cukr, bílý jogurt a nasekané nebo nastrouhané spařené mandle a dobře promícháme. Přelijeme do mističek a dozodbíme několika plody ostružin.

Tvaroh s bezinkami

Tvaroh s bezinkami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g bezinek, 250 g jemného tvarohu, 3 lžíce cukru krupice, 10 ml citronové šťávy, 1/2 šálku mléka

Omyté, stopek zbavené bezinky svaříme s cukrem a citrónovou šťávou a po vychladnutí ušleháme s tvarohem a mlékem. Vychladíme a podáváme jako dezert.

stránka: