Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 27

Treska s houbami  a  sýrem

Treska s houbami a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g tresky, 80 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g čerstvých hřibů, 4 lžíce strouhaného sýra, 8 tvrdších rajčat, 1 lžíce zelené petrželové natě, 1 lžíce citronové šťávy, sůl podle potřeby

Tresku nakrájame na porcie, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 30 minút odstáť. Na masle zapeníme pokrájanú cibuľu, rozotretý cesnak, vložíme očistené a pokrájané hríby, popražíme, vložíme porcie ryby, posolíme a chvíľu opekáme. Posypeme strúh...

Kapustové karbanátky speciál

Kapustové karbanátky speciál

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 středně velká hlávka kapusty, 1 velká či 2 menší cibule, 30 dkg uzeného masa, 15 dkg anglické slaniny, 1 vejce, 1 rohlík, 1 dcl mléka, 15 dkg másla, 3 lžíce strouhanky, 4 lžíce hladké mouky, 2 lžičky umletého pepře - barevný, 2 lžíce soli, 1 lžíce kmínu mletého

Kapustu zbavíme ovadlých listů, opereme, spaříme vřelou vodou a buď celou nebo překrojenou napůl uvaříme skoro doměkka v osolené vodě. Poté ji nasekáme, nakrájíme na drobné proužky, či rozsekáme v robotu. V míse rozšleháme vajíčka se změklým másl...

Srbská hovězí pečeně

Srbská hovězí pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězí roštěnky, 50 g uzené slaniny, 50 ml olivového oleje, 1 větší cibule, 1 menší sklenka leča, 200 ml zakysané smetany, 2 stroužky česneku, troška mletého pepře, troška sladké a pálivé papriky, sůl podle potřeby

Hovädziu roštenku naklepeme, prešpikujeme slaninou a z oboch strán na oleji sprudka opečieme. Opečené mäso preložíme do pekáča, posolíme, okoreníme a potrieme rozotretým cesnakom. V oleji z opekania upražíme cibuľu pokrájanú na drobno, pridá...

Zeleninkový salát

Zeleninkový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100-150 g cherry rajčátek, 1/2 konzerva drcené kukuřice, 4-5 malých sterilovaných kukuřičných klásků, 1/2 konzervy červených sterilovaných fazolí, 1-2 červené cibulky, 1 malá brokolice /1/2 větší/, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rostlinného oleje, špetka soli

Kukuřičky a fazole scedíme, klásky nakrájíme na menší kousky a všechno vložíme do mísy. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a na osminky nakrájená rajčátka. Brokolici rozdělíme na malinké růžičky a na pár vteřin je vložíme do vroucí vody nebo je...

Pastýřský koláč

Pastýřský koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 300 g hovězího mletého masa, 2 menší nastrouhané mrkve, 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 1 konzerva sterilovaných sekaných rajčat, 300 g brambor, 1 lžíce másla + trocha na vymazání zapékací mísy, 1/2 hrnku mléka, 20 g jemně nastrouhaného parmazánu, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce slunečnicového oleje

V kastrolu rozehřejte olej, přidejte oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a smažte ji do lehkého zezlátnutí, asi 7 minut. Přidejte maso a dál smažte, dokud maso nezhnědne a nebude sypké. Do kastrolu přisypte mrkev a tymián, osolte, opepřete a za...

Plněné oplatky

Plněné oplatky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení neplněných oplatek, 250 g másla, 220 g cukru moučka, 1-2 lžíce kakaa, trochu rumu, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme kaši a za stálého míchání ji vychladíme. Máslo a cukr vyšleháme, postupně přidáváme vychlazený pudink, rum a kakao dle chuti. Krémem plníme oplatky, zabalíme je do alobalu alebo pečícího papíru a nechám...

Muffiny na všemožný způsob

Muffiny na všemožný způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

270 g polohrubé mouky, 120 g másla, 120 g cukru krupice, 1 vejce, 300 ml zakysané smetany, 2 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli

Máslo s cukrem ušleháme v míse do pěny, přidáme vejce, smetanu, mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Vše pořádně prošleháme v hladký hutný krém. Poté plníme košíčky nebo muffinovou formu. Do každé formičky klademe vrchovatou lžíci těsta.

Smetanová houbovka

Smetanová houbovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kořenové zeleniny, 1 kousek pórku, talířek hub, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka drůbežího bujónu, špetka soli, špetka pepře, špetka drceného kmínu, 100 ml smetany ke šlehání (30%), 1-2 vejce, troška sekaného libečku

Do hrnce dáme očištěnou kořenovou zeleninu, kousek pórku a oloupanou cibuli. Zalijeme studenou vodou a zvolna uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a vařenou zeleninu si dáme stranou. Čistý vývar znovu přivedeme k varu a přidáme do něj houby nakrájené...

Kakaové muffiny se skořicí

Kakaové muffiny se skořicí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hladké mouky, 2 sáčky kypřícího prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 2 vejce, 240 g cukru moučka, 160 ml rostlinného oleje, 500 g bílého smetanového jogurtu /nebo i čokoládového, oříškového/, 1 sáček vanilkového cukru, 1-2 lžičky skořice

Mouku, kypřící prášek, kakao a skořici prosijeme. Vejce rozklepneme do větší mísy a vidličkou je rozšleháme, přidáme cukr (může být i krystalový), vanilkový cukr, vyšleháme ruční metličkou (ne mixérem), přidáme jogurt, promícháme a pak postupně...

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hovězího zadního, 500 g žampiónů, 3 mrkve, 2 cibule, 3 lžíce sádla, 700 ml červeného vína (nejlépe Burgundského), kousek másla k osmažení žampiónů, špetka soli, špetka pepře

Nejprve si připravíme všechny ingredience. Maso nakrájíme na kostičky asi 2,5 x 2,5cm, mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. Pokud máte malé žampiónky, nechejte je celé. Cibuli nakrájíme najemno. V...

Přírodní vepřová kotleta s kapustovým zelím

Přírodní vepřová kotleta s kapustovým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kotlety bez kosti, špetka soli, špetka pepře, 1 hlávka hlávkové kapusty, 100 g slaniny, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 1 kg brambor

Hlávkovou kapustu omyjeme a obereme z ní ovadlé listy. Kapustu nakrájíme na kousky. Mezitím si v kastrůlku osmahneme slaninu na kostičky, jakmile slanina pustí tuk, přidáme najemno nakrájenou cibulku a smažíme až cibule zesklovatí. Přidáme nak...

Hašé z hovězího masa

Hašé z hovězího masa

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího vařeného masa, 20 g sádla, 20 g hladké mouky, 150 ml hovězího vývaru, 1 lžíce zelené petrželové natě, 1 vejce, troška mletého pepře, sůl podle potřeby

Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, ktorú zalejeme vývarom z hovädzieho mäsa, a povaríme na polohustú kašu. Pridáme zomleté hovädzie mäso, nadrobno nakrájanú zelenú petržlenovú vňať a vajce, krátko podusíme. Podávame so zemiakmi alebo vareno...

Koření ze sušených hub

Koření ze sušených hub

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst sušených hub, 1 lžička kmínu, špetka soli

Houby rozemeleme na prášek (v mlýnku na koření nebo v mixéru) a kmín zrovna tak. Houbový prášek, kmín a sůl smícháme a skladujeme v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém místě.

Játrová polévka

Játrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g telecich jater, 100 g kořenové zeleniny, 30 g sádla, 20 g hladké mouky, 1 cibule, 1500 ml masového vývaru, troška mletého pepře, špetka majoránky, 1 žloutek, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, troška mleté papriky

Na masti zapeníme posekanú cibuľu, pridáme postrúhanú koreňovú zeleninu a jemne opražíme. K tomu pridáme očistenú pečeň pokrájanú na rezance, podusíme, pridáme červenú papriku, zaprášime múkou, zalejeme vývarom a varíme. Okoreníme čierným ko...

Vepřová huspenina

Vepřová huspenina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového masa z hlavy, 1 vepřové koleno, 2 vepřové nožičky, 300 g vepřového libového masa, 200 g kořenové zeleniny, 1 větší cibule, 10 kuliček pepře, 4 lžíce octa, 4 stroužky česneku, sůl podle potřeby

Mäso, kolienko a nožičky dáme variť do osolenej vody. Keď je všetko polomäkké, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu a korenie. Uvaríme do mäkka. Vyberieme a pokrájame na kocky, dáme do formy alebo na hlboké taniere. Do vývaru pridáme ...

Barevný dort s želé a se šlehačkou

Barevný dort s želé a se šlehačkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hrnečku horké vody, 1/2 hrnečku oleje, 1/2 hrnečku moučkového cukru, 1 hrneček hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička kakaa, 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžíce rumu, 250 ml šlehačky, 1 sáček červeného želé na dorty, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva

Žloutky oddělíme od bílků a šleháme s cukrem do husté pěny. Do vyšlehané hmoty za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a přisypáváme mouku s kypřicím práškem a kakaem. Nakonec přiléváme po troškách horkou vodu. Dortovou formu vymažeme tukem a vys...

Masová sekaná s houbami

Masová sekaná s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g mletého masa, talířek hub, 1 rohlík, šálek mléka, 1 vejce, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, 50 g libové anglické slaniny, sůl, troška drceného kmínu, troška kořenící směsi Domácí sekaná Rossk, lžíce oleje, 2 bobkové listy

Rohlík nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka. Houby nakrájíme na menší kousky a na lžičce oleje chvíli restujeme. Lehce je osolíme, okmínujeme a necháme vychladnout. Cibuli nasekáme a na pánvi ji na lžičce oleje orestujeme dozlatova. Do mís...

Rýžový věnec s mandarinkami

Rýžový věnec s mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rýže, 1000 ml mléka, 50 g másla, 50 g cukru moučky, 4 vejce, 4 mandarinky z konzervy, máslo a cukr na vymazaní formy, troška citronové kůry, špetka soli

Ryžu zalejeme vodou a povaríme asi 5 minút, odstavíme, dolejeme mlieko, pridáme maslo, cukor, soľ a strúhanú citrónovú kôru a na miernom ohni dovaríme. Vymiešame maslo za postupného pridavania žĺtkov, pridáme niekoľko kúskov posekaných mandarínok ...

Pohanková příloha

Pohanková příloha

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g pohanky (loupané), 150 g čínského zelí, 3 stroužky česneku, špetka soli, 2 lžičky másla

Pohanku propláchneme a uvaříme ji v osolené vodě doměkka (řiďte se návodem na obalu). Čínské zelí nakrájíme na tenké proužky a osmahneme na másle. Smícháme s uvařenou pohankou a prolisovaným česnekem a podáváme. Polijeme rozpuštěným máslem.

Hrušky v krému

Hrušky v krému

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 čerstvé hrušky, 3 lžíce cukru krupice, 1/2 citrónu, 250 ml mléka, 1 lžíce másla, 1/2 sáčku pudinku s vanilkovou příchuti, 100 ml smetany ke šlehání , 50 g hořké čokolády, 8 piškotů, 1 žloutek

Hrušky olúpeme, nakrájame na štvrtky a podusíme v osladenej a citrónom okyslenej vode. V mlieku rozšľaháme cukor s maslom a pudingový prášok, miešame všetko nad parou, až dostaneme tuhú hmotu do ktorej vmiešame žĺtok. Vychladnutý krém nalejeme na ...

Třísýrové jáhly

Třísýrové jáhly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g jáhel, 120 g Eidamu , 1 Hermelín, 40 g Nivy, 1 cibule, 1 lžíce másla, špetka soli

Jáhly osolíme a zalijeme vroucí vodou - podle návodu na obalu - a uvaříme. Cibulku nakrájíme na malé kousky a osmahneme ji na másle. Uvařené jáhly scedíme a promícháme s cibulkou. Všechny sýry nastrouháme a promícháme s jáhlami. Necháme 5 minu...

Kuřecí pekáček se zelím

Kuřecí pekáček se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, asi 800 g brambor, 1/2 sáčku kyselého zelí, 4 stroužky česneku, 200 g anglické slaniny, sůl, troška drceného kmínu, 150 ml bílého vína, olej, pažitka

Pekáček vymažeme olejem, na dno rozložíme kyselé zelí, které můžeme trochu překrájet. Na zelí dáme oloupané brambory nakrájené na plátky nebo menší kostky. Vrstvu lehce osolíme a posypeme kmínem. Na brambory naklademe oloupané a na plátky nakráje...

Pravá domácí křupavá cibulka

Pravá domácí křupavá cibulka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce másla, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 velké cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme na opravdu malé kostičky. Pokud to jinak neumíme, prokrojíme cibuli asi 4x - podle velikosti a každý plátek krájíme na kostičky zvlášť. Na pánvi rozpálíme olej a máslo, vhodíme cibuli a stáhneme na nejmenší plamen. A ...

Zavařený česnek

Zavařený česnek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Česnek rozdělíme na stroužky a pečlivě oloupeme. Připravíme si asi 12 menších skleniček a vypláchneme je vroucí vodou. Do nich potom česnek narovnáme - příliš netlačíme, abychom stroužky nepoškodili. Svaříme vodu se solí a horkým nálevem česnek ...

Zavařená lilková pomazánka

Zavařená lilková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g lilku, 2 velká masitá rajčata, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje

Lilky omyjeme, propícháme vidličkou a vložíme do předehřáté trouby, kde je pečeme asi 20 minut. Během pečení několikrát obrátíme. Necháme vychladnout. Mezitím spaříme rajčata, oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Vychladlé lilky oloupeme a v...

stránka: