Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 24

Dušená jablka s křupavou náplní

Dušená jablka s křupavou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velká kyselá jablka , 1/8 l bílého vína, 100 g oříškové čokolády, 1/2 lžíce másla, 2 lžíce mandlových plátků, 1 lžíce cukru krupice

Omyjeme jabllka a oloupeme pouze horní poloviny. Vyřízneme jádřince. V dostatečně velkém hrnci uvedeme do varu víno, vložíme jablka a přikrytá poklicí 10 minut vaříme. Jablka se nesmí rozvařit. Mazitím čokoládu nahrubo nasekáme, na pánvičce rozpá...

Taštičky z listového těsta

Taštičky z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky listového těsta, 2 jarní cibulky, 1 velký plátek sendvičové šunky, 100 g Lučiny, 1 lžička rajčatového protlaku, 2-3 lžíce smetany, špetka soli, špetka bílého pepře

Plátky listového těsta necháme asi 20 minut roztát. Omyjeme jarní cibulku, očistíme ji a i se zelenou natí nakrájíme na jemné proužky. Šunku nakrájíme na malé kostičky. Lučinu smícháme s jarními cibulkami, šunkou, rajčatovým protlakem, 1-2 lžícem...

Ryba se zeleninou na středomořský způsob

Ryba se zeleninou na středomořský způsob

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mrkve, 400 g brambor, 500 g cukety, 500 g pórku, 1/2 citrónu, 3/4 l zeleninového vývaru, 400 g sterilovaných rajčat, troška šafránu, 600 g rybího filé, 2 lžíce olivového oleje, troška pepře (česnekového), špetka soli, 2 lžíce petrželové natě (petrželky), 2 lžíce Eidamu (nastrouhaného)

Omyjeme a oloupeme mrkev a brambory a nakrájíme je na drobné hranolky. Omyjeme cukety a nakrájíme je na 1 cm silné plátky. Očistíme pórek, omyjeme ho a nakrájíme na jemné proužky. Zeleninu spolu s 2 plátky citronu, vývarem, rajčaty a šafránem uved...

Rychlá minestronka

Rychlá minestronka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rajčat, 1 malá cibule , 2 stroužky česneku, 250 g fazolí (bílých), 2 lžíce olivového oleje, 3/4 l zeleninového vývaru, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička tymiánu (sušeného), 150 g těstovin (kolínek), 1 svazek bazalky, 4 lžíce parmazánu/parmezánu (strouhaného), 150 g fazolek (zelené fazolové lusky)

Rajčata spaříme vroucí vodou a zbavíme slupky, rozpůlíme a bez tuhé části okolo stopky nakrájíme na kousky. Oloupeme česnek a cibuli a jemně je nasekáme. Bílé fazole necháme okapat. V hrnci rozpálíme olej a na středním plameni smažíme 3 minuty ci...

Těstovinový salát s fazolemi

Těstovinový salát s fazolemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g těstovin, 300 g fazolí (mražených nebo nakládaných), 2 mrkve, špetka soli, 100 g sterilovaných okurek, 1 malá cibule , 3 lžíce vinného octa, 1 lžička kremžské hořčice, 100 ml masového vývaru, špetka bílého pepře, 4 lžíce kukuřičného oleje (nebo pšeničného)

Nudle a fazole vaříme společně v dostatečném množství osolené vody podle údajů na balení. Dáme do síta, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Omyjeme mrkev, oškrábeme a nastrouháme na jemné proužky. Okurky nakrájíme najemno. Vše smícháme...

Houbové carpaccio

Houbové carpaccio

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hub (žampiony), 1 lžíce citronové šťávy, 1 svazek bazalky, 1 rajče, 1 lžíce octa, špetka soli, troška celého pepře, 30 g parmazánu/parmezánu (v celku)

Houby očistíme, nakrájíme na jemné plátky, rozdělíme na čtyři talíře a pokapeme citronovou šťávou. Opereme bazalku, lístky nakrájíme na jemné proužky. Omyjeme rajčata a bez tvrdé části kolem stopky nakrájíme na malé kostičky. Ocet smícháme se solí...

Námořnické rybí filé

Námořnické rybí filé

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g rybího filé, troška citronové šťávy, sůl, pepř, 1 pórek, 100 g strouhaného sýra, 200 ml zakysané smetany

Naporcované filé pokapeme citronovou šťávou, opepříme, osolíme. Rozložíme do vymazaného pekáče, poklademe kolečky pórku, nahrubo nastrouhaným sýrem a zalijeme kysanou smetanou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s bramborovou kaší nebo bra...

Česnek na zimu

Česnek na zimu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg česneku, 1 l vody, 200 g soli

Oloupaný česnek naskládáme do skleniček od dětské výživy. Svaříme vodu se solí a česnek zalijeme. Česnek musí být potopený. Vydrží až dva roky a je vždy po ruce.

Charčo sup - Gruzínská polévka

Charčo sup - Gruzínská polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g skopového masa, 100 g dlouhozrnné rýže, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 zelené papriky, 1 lžíce sádla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce petrželové natě, sůl podle potřeby, 2000 ml vody

Mäso pokrájame na menšie kúsky a dáme variť s bobkovým listom, cesnakom a celým korením do posolenej vody. Pred dovarením pridáme umytú sparenú alebo predvarenú ryžu a nadrobno pokrájanú cibuľu, predtým podusenú s pokrájanou zelenou paprikou. Pri...

Houbové placičky s citronovou šťávou

Houbové placičky s citronovou šťávou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 a 1/2 ks housky (tvrdé), 600 g hub (žampiony), 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželové natě (petrželky), 1 vejce, 1 žloutek, 75 g tvrdého sýra (nastrouhaného), špetka soli, špetka bílého pepře, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 šalotka, 200 g sladké smetany, 1/2 lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy

Housky necháme změknout ve vlažné vodě, dobře je vymačkáme a roztráme na kousky. Očistíme houby a nasekáme je najemno. Česnek prolisujeme a přidáme k houbám. Opereme petrželku a lístky nasekáme na velmi jemné kousky. Smícháme s houskami, vajíčkem...

Rajčatový salát s rýží

Rajčatový salát s rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g dlouhozrnné rýže, 250 g rajčat, špetka soli, 125 g hub (žampiónů), 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce estragonu, špetka bílého pepře, 1 lžíce destilovaného octa

Rýži vaříme 18 minut v 700 ml osolené vody. Mezitím spaříme rajčata vroucí vodou, oloupeme a oddělíme tuhé části okolo stopky. Poté je rozpůlíme, zbavíme zrníček a nakrájíme na větší kousky. Očistíme žampiony a smažíme je pouze na vymazané pánvi,...

Vánoční sladké oplatky

Vánoční sladké oplatky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 150 g cukru krystal, 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 500 ml mléka, 1 l vody, 1 vejce

Mléko, vodu a oba cukry smícháme a zahřejeme, aby se rozpustili. Mouku prosejeme, přidáme mléko, celé vejce, rozpuštěné máslo a důkladně vyšleháme. Přecedíme a na rozpáleném stroji můžeme péct oplatky. Když se lepí, plochu potřeme troškou másla. S...

Chlebová polévka - žebrácká

Chlebová polévka - žebrácká

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 hrnky nakrájeného zbylého chleba, 2-3 brambory, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1 sklenka zakysané smetany, 1-2 vejce

Do 1 l vody nebo vývaru z kostí dáme pokrájený chléb - nejlépe kůrky, česnek utřený se solí, jemně pokrájenou cibulku, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Polévku můžeme rozmixovat. Po odstavení z plotýnky přidáme kysanou smetanu s rozkve...

Přírodní vepřový řízek

Přírodní vepřový řízek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g vepřové kýty (3 plátky), olej, 1/2 kostky masoxu, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžíce másla

Vepřové řízky si naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme na oleji, trochu podlijeme vodou (ale jen trochu aby byla jenom šťáva na polití), přidáme 1/2 masoxu a pod pokličkou dusíme doměkka. Když jsou měkké, rozšleháme si asi v...

Jablka s karamelem

Jablka s karamelem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 jablka, 3 lžíce másla, 3 lžíce cukru krupice, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce cukru moučka, 200 g smetany ke šlehání (šlehačky)

Omyjeme jablka a zbavíme je jadřinců. Poté jablka nakrájíme na tenké plátky. Troubu rozehřejeme na 220°C. Plochou formu vymažeme 1 lžící másla, rovnoměrně do ní rozložíme jablka, posypeme cukrem krupice smíchaným se skořicí a obložíme plátky zbylé...

Bylinková polévka s knedlíčky

Bylinková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 svazek petrželky, 1 svazek pažitky, 1 svazek bazalky, 1 svazek řeřichy, 2 cibule, 5 lžíc másla, 50 g strouhanky, 1 vejce, 1 žloutek, špetka soli, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 3 lžíce hladké mouky, 1 l zeleninového vývaru

Opereme bylinky a lístečky nasekáme na drobnější kousky. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na jemné kostičky. V hrnci rozpálíme máslo na středním plameni a na něm 3 minuty smažíme cibulku, až zesklovatí. Poté odejmeme třetinu kostiček cibule a přim...

Kokosová sádlová kolečka

Kokosová sádlová kolečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g sádla, 250 g hladké mouky, 250 g cukru moučka, 100 g strouhaného kokosu

Všechny suroviny smícháme na vále a vypracujeme vláčné těsto, necháme odpočinout v chladnu alespoň jednu hodinu. Vyválíme plát a vykrajujeme kolečka. Pečeme v mírně vyhřáté troubě, spíše sušíme.

Vařené pirožky s kyselým zelím

Vařené pirožky s kyselým zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 250 ml teplého mléka, 250 ml teplé vody, 2 lžíce rozpuštěného máslo, sůl podle potřeby, 1 cibule, Naplň: 6 lžic kyselého zelí, 3 uvařené a pomleté brambory, 2 lžíce opečené a pokrájené slaniny, troška mletého pepře, špetka soli

Z hladkej múky, mlieka, vody, soli a masla vypracujeme cesto a necháme ho asi 1/2 hodiny stáť. Rozvaľkáme, vykrojíme z neho štvorce, dáme na ne plnku, spojíme dva protiľahlé rohy štvorca tak, aby vznikol trojuholník, a okraje dobre zatlačíme. Varí...

Vepřové řízky s kari

Vepřové řízky s kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky vepřového masa, 1 vejce, 2 lžíce Solamylu, 1/2 dcl mléka, 2 lžíce Vegety, 3 lžičky kari koření, 3 lžíce sojové omáčky sladké, špetka soli dle potřeby, dle potřeby olivový olej na smažení

Maso z vepřové kýty či plecka lehce naklepeme a velmi lehce osolíme. Vejce, mléko, Solamyl, kari koření, sojovou omáčku, Vegetu či podobné polévkové koření rozšleháme a případně dochutíme dle vlastní fantazie a chuti. Maso necháme asi 2 hodiny ...

Recept na horkou čokoládu

Recept na horkou čokoládu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g čokolády na vaření, 2 lžičky cukru krupice, 1 lusk vanilky, 250 ml polotučného mléka, 150 ml 12% sladké smetany, troška Malcaa -hotového kakaové nápoje (nebo Granka)

Nejdříve si nalámeme čokoládu a podélně rozřízneme vanilku. Potom všechny přísady dáme do kastrůlku a na mírném plameni rozehřejeme. Stále prošleháváme metlou, až se všechna čokoláda rozpustí a směs bude horká a napěněná. Pak ji rozlijeme do hrn...

Tátovo kuře na zelenině

Tátovo kuře na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí stehna, 1 menší kedluben, 1 mrkev, 2 cibule, 6 ředkviček, 4-5 brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, troška mleté papriky

Do pekáčku nalijeme trochu olivového oleje. Všechnu zeleninu pokrájíme nahrubo a naskládáme do pekáčku. Nové brambory pořádně umyjeme, nakrájíme na čtvrtky a položíme na zeleninu. Kuřecí stehna umyjeme, posolíme a položíme navrch, lehce posypem pa...

Myslivecké roštěnky

Myslivecké roštěnky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 hrsti hub, 1 balení mražené zeleninové směsi pod svíčkovou, 1 šálek hladké mouky, 600 dkg hovězí roštěnky, 50 ml olivového oleje, 4 špetky kořenící směsi - staročeské koření, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření, 4 šálky vývaru, 100 ml smetany ke šlehání

Roštěnou nakrájíme na 4 plátky, které naklepeme, okořeníme směsí staročeského koření (obsahuje i sůl, proto nemusíme samostatně solit) a potřeme olejem. Dáme je na 40 minut do chladničky odpočinout. Poté si rozpálíme olej a roštěnky, které jsme me...

Kuře s houbami, slaninou a na pivě

Kuře s houbami, slaninou a na pivě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 300 g anglické slaniny, 300 g sušených namočených hub, špetka soli, špetka pepře, 2 menší cibule, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 dcl černého piva

Slaninu nakrájíme na kostky, cibule oloupeme pouze ze svrchní slupky, kuře omyjeme a naplníme 2/3 nakrájené slaniny, osolíme a opepříme. Vložíme do připraveného pekáče, obložíme zbytkem slaniny, přidáme bobkové listy, nové koření, podlijeme pivem ...

Budapešťské řezy - "žerbó"

Budapešťské řezy - "žerbó"

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 250 g krupicové mouky, 200 g másla, 50 g cukru moučka, 2 žloutky, 20 g droždí, 4 lžíce mléka, špetka sody bikarbóny, špetka soli, Náplň: 150 g pomletých vlašských ořechů, 150 g cukru moučka, 2 lžíce vody, 4 lžíce rumu, 1 lžička citronové kůry, 250 g rybízového džemu

Všetky prísady zmiesime a cesto rozdelíme na tri časti. Každú rozvaľkáme. prvú časť dáme na plech, potrieme najprv tenšiou vrstvou ríbezľového alebo iného pikantného lekváru (džemu). Na ňu potom dáme orechovú plnku: Uvaríme husty sirup zo 150g cuk...

Domácí vepřové klobásy

Domácí vepřové klobásy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg vepřové kýty, 5 kg vepřového bůčku, 2 kg vepřové plece, 2 g pepře (na 1kg masa), 20 g soli (na 1kg masa), 1 g kmínu (na 1kg masa), 2,5 g česneku (na 1kg masy), střívko dle množství klobásek

Maso omyjeme, osušíme a očistíme od hrubých nečistot. Sádlo necháme. Nakrájíme na kostky a okořeníme. Necháme odležet do druhého dne. Do mlýnku na maso nastavíme "šajbu" s většími otvory. Naložené kousky meleme nejdříve do mísy a poté na vyústění...

stránka: