Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 23

Ovesné hromádky

Ovesné hromádky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g Hery, 500 g ovesných vloček, 2 slepičí vejce, 200 g cukru moučka, 3 nastrouhaná jablka, 1 balení vanilkového cukru, 60 g hladké mouky, 6 g kypřícího prášku do pečiva

Heru rozpustíme a opražíme na ní vločky. Vejce ušleháme s cukrem a přidáme ostatní ingredience, jako poslední přidáme vychladlé ovesné vločky. Děláme lžičkou hromádky na plech s pečícím papírem a pečeme při 100°C. Upečené máčíme v čokoládové polevě.

Azu po tatarsku

Azu po tatarsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího zadního, 1 velká cibule, sůl, pepř, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky, asi 3 střední sladkokyselé okurky, olej

Maso nakrájíme na tenčí nudličky. Na rozehřátém oleji je začneme restovat. Po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, osolíme, opepříme a spolu dále restujeme, až se vypaří všechna tekutina. Přidáme rajčatový protlak, znovu chvíli orestuj...

Třešně se smetanou

Třešně se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g třešní (čerstvých nebo zavařovaných), 1/2 citronu, 80 g cukru krupice, 1/8 l červeného vína (suchého) (můžeme nahradit ovocným sirupem), 1/8 l neslazeného třešňového moštu, 30 g bramborového škrobu, špetka mletého hřebíčku, 100 g sladké smetany, 1 balení vanilkového cukru

Třešně omyjeme a zbavíme pecek. Citron omyjeme horkou vodou a osušíme. 1/4 kůry nastrouháme a citron vymačkáme. Třešně dáme spolu s citronovou kůrou a šťávou, cukrem a vínem do hrnce. Smícháme škrob s 4-5 lžícemi třešňového moštu. Zbylý mošt přili...

Čokoládová pěna

Čokoládová pěna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hořké čokolády, 50 g mléčné čokolády, 1 lžíce portského vína, 250 g smetany, 1 lžička vanilkového cukru, 1 lžíce strouhané čokolády, špetka skořice

Čokoládu nalámeme na malé kousky a vložíme do hrnečku. Necháme rozpustit ve vodní lázni na mírném plameni, pravidelně mícháme. Poté necháme vychladit a přilijeme portské víno. Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme a část šlehačky přimícháme do čoko...

Apple crumble

Apple crumble

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jablek, 2 lžíce másla, 5-8 lžíc hladké mouky, 5 lžíc cukru krupice

Jablka si nakrájíme, osladíme dvěmi lžícemi cukru a povaříme je v kastrůlku doměkka. Mezitím co se nám jablka vaří, si připravíme crumble. Do mísy dáme dvě lžíce měkkého másla a přidáváme po lžících mouku a hněteme, dokud nedosáhneme sypké, drol...

Kokosové hříbečky

Kokosové hříbečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 120 g Hery, 120 g kokosové moučky, 1 vejce, 1 balení vanilkového cukru, 0,5 lžičky citronové kůry

Ze všech surovin zpracujeme na vále hladké těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Těsto rozválíme a vykrajujeme hříbečky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C.

Nádivkové muffiny

Nádivkové muffiny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rohlíků, 450 g uzeného masa, 6 vajec, 2 jarní cibulky, mléko dle potřeby, špetka pepře

Rohlíky (nejlépe den staré) nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Přidáme nakostičky nakrájené uzené maso, nakrájené jarní cibulky, žloutky a popeříme. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do hmoty. Lžící nabíráme hmotu a plníme jí papírové...

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 banány, 2 vejce, 100 g jetelového medu, 100 g másla, 60 g rozinek, 1 lžička skořice, 1 lžička citronové kůry, 1/4 lžičky muškátového květu, 300 g hladké mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, troška Hery a hrubé mouky (na vymazání formy), 150 ml smetany ke šlehání, 1 balení vanilkového cukru

Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Vejce utřeme s medem a rozpuštěným máslem. Potom přidáme rozinky, skořici, citronovou kůru a muškátový květ. Nakonec zapracujeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Hotové těsto dáme do formy na srnčí hřbe...

Krocan s mandlovou náplní

Krocan s mandlovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menši krocan cca 3-3.5 kg, 100 g másla, 100 g uzené slaniny, sůl podle potřeby, Náplň: 3-4 housky, 50 ml bílého vína, 50 g másla, 100 ml zakysané smetany, 3 vejce, trošku citronové kůry, trošku strouhaného muškátového ořechu, 50 g oloupaných mandli, trošku jemné strouhanky

Očisteného a vypitvaného moriaka umyjeme, odrežeme krk, posolíme zvonku i znútra a necháme odležať niekoľko hodín. Brušnú dutinu a hrvoľ naplníme pripravenou plnkou, otvor zašijeme. Celého moriaka potrieme maslom, zvyšok dáme na pekáč, naň položím...

Sádlové koláčky

Sádlové koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g sádla, 70 g cukru moučka, 100 g hladké mouky, 20 g kakaa, hrst lískových ořechů

V míse smícháme všechny ingredience a vypracujeme tuhé těsto. Těsto se musí hníst dlouho, než se jakoby začne lesknout. Poté necháme chvíli odpočinout. Nakonec odkrajujeme kousky těsta a vytvarujeme z nich malé kuličky, které promáčkneme mandlí, n...

Vepřové v kapustě

Vepřové v kapustě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g libového vepřového masa , 1 střední kapusta, 1 cibule, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, olej

Maso nakrájíme na menší kousky. Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran orestujeme. Orestované maso osolíme, opepříme, přidáme kmín, na malé kostičky nakrájenou cibuli a česnek nesekaný nadrobno. Vše spolu opečeme, zalijeme horkou vodou a p...

Medové slunečnicové kytičky

Medové slunečnicové kytičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 2 lžičky skořice, 0,5 lžičky mletého zázvoru, 150 g Hery, 1 slepičí vejce, 100 g másla, 100 g + 1 lžíce medu, 200 g slunečnicového semínka, špetka soli

Smícháme mouku se solí, cukrem, skořicí, zázvorem, citronovou kůrou, přidáme tuk, vejce a lžíci medu a zpracujeme hladké těsto. Odpočinuté těsto rozválíme na stéblo a vykrajujeme tvary kytiček. Připravíme si náplň: Máslo a 100 g medu necháme přejí...

Brambory s mrkví

Brambory s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor (malých), 500 g mrkve, špetka soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 cibule (středně velká), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l polotučného mléka, špetka bílého pepře, špetka muškátového květu, 200 g anglické slaniny (bez kůže), 2 lžíce kaparů (nakládaných), 1 lžíce čerstvé nasekané šalvěje

Brambory a mrkev omyjeme, oloupeme a v celku vaříme v osolené vodě s kmínem asi 25 minut. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. V hrnci rozpálíme máslo a na středním plameni na něm podusíme cibuli. Poprášíme moukou a hrnec sej...

Sýrové sušenky

Sýrové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hladké mouky, 100 g strouhaného Čedaru, 100 g strouhaného parmazánu, 50 g změklého másla, 1 lžička drceného kmínu, sůl dle chuti, pepř dle chuti, 1 hrst burizónů, špetka cayenského pepře

Burisony rozdrtíme válečkem, přidáme strouhané sýry, změklé máslo, kmín, pepř a sůl ( podle chuti- pozor sýry jsou již slané). Vše dobře promícháme a podle potřeby dosypeme mouku (nemusí být všechna) a opět dobře promícháme. Ze vzniklé hmoty tvaru...

Babiččiny marokánky

Babiččiny marokánky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml šlehačky, 12 dkg cukru moučka, 16 dkg kandovaného ovoce, 16 dkg sekaných loupaných mandlí, 1 balení vanilkového cukru, 3 dkg hladké mouky

Do kastrůlku vlijeme šlehačku, přidáme moučkový cukr, vanilkový cukr a mouku a půl minuty za stálého míchání povaříme. Necháme trochu vychladnout a vmícháme kandované ovoce a mandle. Na vymaštěný a vysypaný plech či na pečicí papír děláme lžičko...

Recept na vepřové koleno

Recept na vepřové koleno

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřové vykostěné koleno, 2 lžíce francouzské nebo pikantní hořčice, 2 dcl světlého piva, 4 stroužky česneku, špetka soli, 1 cibule, sádlo nebo olej na upečení

Z hořčice, piva, oloupaného a utřeného česneku a soli, uděláme kaši. Koleno posolíme, potřeme směsí a necháme den v chladu uležet. Druhý den srolujeme koleno, převážeme a upečeme na oloupané a na kostky nakrájené cibuli a oleji nebo sádle, pečeme ...

Kuřecí šašlik

Kuřecí šašlik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuřecích prsíček, 250 g krůtích jater, 75 g anglické slaniny (bez kůže), 3 cibule, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce hladké mouky, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce mleté papriky, 100 ml červeného vína, 100 ml vývaru, 400 g rajčat (krájených na kousky), 1 lžička octa, špetka cukru krupice, 1/2 lžičky celerové soli, 1/2 lžičky česnekového prášku, 2 papriky (červené), 2 lžíce másla, 2 hrnky jasmínové rýže, 4 šálky kuřecího vývaru

Maso a játra očistíme, spolu se slaninou nakrájíme na kousky. Oloupeme cibuli, rozčtvrtíme a rozdělíme na jednotlivé dílky. Menší kousky necháme ležet stranou. Na špíz střídavě napichujeme velké kousky cibule, játra, maso a slaninu. Osolíme, opepř...

Falešná  hrášková polévka

Falešná hrášková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cukety, 1 l vody, 1 zeleninový bujón, sůl dle chuti, Vegeta dle chuti, 2 hrsti hrášku

Cuketu oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s bujónem dáme vařit. Když je cuketa měkká, rozmixujeme ji, přidáme hrášek a ještě chvíli povaříme. Můžeme zahustit jíškou, ale nemusíme. Ochutíme vegetou a solí.

Selský salát s bylinkami a ovčím sýrem

Selský salát s bylinkami a ovčím sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g ovčího sýra, 1 svazek pažitky, 1 snítka oregána (nebo majoránky), 2 snítky bazalky, 3 snítky tymiánu, 5 lžíc olivového oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 okurka, 4 rajčata, 4 jarní cibulky, 1 zelená chilli paprička, 2 lžíce vinného octa, špetka pepře, špetka soli

Ovčí sýr nakrájíme na kostičky asi 1 cm velké. Opereme bylinky, pažitku nakrájíme na kousky, ze zbylých bylinek otrháme lístky a jemně nasekáme. Smícháme se 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou a nalijeme na kostičky sýra, 15 minut (nebo...

Rajčata s olivovo-sýrovou náplní

Rajčata s olivovo-sýrovou náplní

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rajčat (středně velkých), 1 svazek bazalky, 50 g oliv (černých a odpeckovaných), 1 stroužek česneku, 150 g Eidamu, špetka pepře, špetka soli, 2 lžíce olivového oleje, špetka pepře cayenského

Omyjeme rajčata a bazalku, rajským jablíčkům odkrojíme vrchní část a kávovou lžičkou vydlabeme vnitřek, který zbavíme zrníček a nasekáme na jemno. Otrháme lístky bazalky, několik si ponecháme na pozdější zdobení a zbytek drobně nasekáme. Olivy na...

Pikantní vajíčka s hořčicí

Pikantní vajíčka s hořčicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g Eidamu, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 snítky bazalky, 1 lžíce másla, 150 g smetany, špetka soli, špetka pepře (česnekového), 4 vejce

Nastrouháme sýr, hořčičná semínka rozdrtíme v hmoždíři a bazalku nasekáme najemno. Troubu rozpálíme na 220°C. Čtyři varné formičky vymažeme máslem a vysypeme sýrem. Smetanu promícháme se sekanou bazalkou, drcenými hořčičnými semínky, solí, česne...

Domácí preclíky s olejem

Domácí preclíky s olejem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 9 lžic slunečnicového oleje, 1 vejce, 1 lžička soli, 175 ml mléka, 1 sáček instantního droždí, 1/2 lžičky cukru krupice

Všechny suroviny dáme do pekárny, nejdříve tekuté, pak sypké a zapneme program Těsto. Po skončení programu necháme těsto v teple vykynout. Z malých kousků vyválíme tenké pramínky, ze kterých stočíme klasické preclíky nebo jiné tvary. Na plechu s ...

Slovenské žůžo

Slovenské žůžo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 trojúhelníků taveného sýra, 300 g anglické slaniny, 120 g Brynzy, 1 kg brambor, 1 zakysaná smetana, 2 vejce, hrst petrželky, 1 lžíce Vegety

Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Na kostičky nakrájenou anglickou slaninu osmažíme a rozdělíme na tři části. Do pekáčku dáme jednu část anglické slaniny, na ní navrstvíme jednu třetinu brambor, na brambory nadrobe...

Třený jablkový koláč se sněhem

Třený jablkový koláč se sněhem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 žloutků, 200 g tuku, 300 g cukru moučka, 0,15 l mléka, 300 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 50 g sekaných ořechů, 2 kg jablek i se slupkou, 1 vanilkový cukr, 6 bílků, 150 g cukru krystal

Příprava jablečné náplně: Čistá jablka zbavená jádřinců pokrájíme na kousky a podusíme s vanilkovým cukrem. Příprava sněhu: Bílky s krystalovým cukrem ušleháme nad párou na tuhý sníh. Tuk ušleháme s cukrem přidáme žloutky, mléko a mouku s pr...

Slané taštičky s tvarohem

Slané taštičky s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

75 g vařené šunky, 1 vejce, 1 svazek pažitky, 100 g tučného tvarohu, špetka soli, špetka pepře, 2 balení těsta na bagety, 1 lžička kmínu

Do náplně najemno nasekáme šunku. Oddělíme žloutek od bílku, opereme pažitku a nakrájíme na kousíčky, promícháme s tvarohem, přidáme žloutek, osolíme a opepříme. Rozehřejeme troubu na 200°C. Těsto rozválíme na tenké čtverce, do středu umístíme hr...

stránka: