Rajčata s olivovo-sýrovou náplní
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Omyjeme rajčata a bazalku, rajským jablíčkům odkrojíme vrchní část a kávovou lžičkou vydlabeme vnitřek, který zbavíme zrníček a nasekáme na jemno.
Otrháme lístky bazalky, několik si ponecháme na pozdější zdobení a zbytek drobně nasekáme. Olivy nakrájíme na proužky. Oloupeme česnek a jemně nasekáme. Sýr nakrájíme na velmi malé kostičky.
Troubu rozpálíme na 200°C, smícháme nakrájené vnitřky s bazalkou, olivami, česnekem a sýrem, okořeníme cayennským i černým pepřem, případně osolíme.
Hmotu naplníme zpět do rajčat, poskládáme je vedle sebe na dekorativní plech na pečení a pokapeme olejem. Plněná rajčata opět přiklopíme odříznutými vršky.
Pečeme 20 minut ve středně horké troubě, dokud se sýr nezačne roztékat a zlátnout. Podáváme ozdobené lístky bazalky.
Tip k receptu
Místo oliv chutnají také výborně kapary a bazalku můžete nahradit rucolou. Kdo má nádivku raději jemnější, může použít místo tvrdého sýra mozzarellu. Pak je třeba nádivku více osolit.
Alirtecka05. 12. 2010