Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 20

Uleželý pivní sýr

Uleželý pivní sýr

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tučného tvarohu, 330 ml světlého piva, špetka soli, 1 lžička drceného kmínu, špetka drceného pepře

Tvaroh, pivo a koření dobře promícháme. Vznikne řídká kaše, kterou nalijeme do zavařovací sklenice a přikryjeme pečícím papírem nebo ubrouskem. Směs necháme v pokojové teplotě odležet asi tři dny. Hotový sýr poznáme tak, že je slámové žlutý a von...

Hovězí bifteky se zeleným pepřem

Hovězí bifteky se zeleným pepřem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězí svíčkové, 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 špetka soli, 4 lžíce Brandy, 4 lžíce hovězího bujónu, 4 lžičky nakládaného celého pepře, 1/8 l sladké smetany, troška pepře

Maso osušíme kuchyňským papírem. Na pánvi rozehřejeme olej, hovězí prudce opečeme po obou stranách. Maso osolíme, opepříme, vyjmeme na nahřátý talíř a uchováváme horké. Připečeniny na pánvi rozředíme brandy a hovězím vývarem. Maso vrátíme zpět a n...

Slepice na červeném víně

Slepice na červeném víně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 mladá středně velká slepice cca 1500 g, 250 g šalotek, 250 g žampionů, 120 g uzené slaniny, 250 ml červeného vína, 6 lžíc másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 150 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce škrobové moučky, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná), 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl podle potřeby, špetka cayenského pepře

Sliepku rozdelíme na porcie, natrieme soľou zmiešanou s korením a paprikou. Odložime do chladu aspoň na 1 hodinu. Obalíme v múke a zo všetkých strán opekame na masle asi 5-10 minút. Vyberieme. Na výpeku orestujeme na kocky pokrájanú slaninu, ošúpa...

Bryndzové pagáčky

Bryndzové pagáčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 100 g pomletých škvarků, 250 g Brynzy, 200 ml zakysané smetany, 2 žloutky do těsta, 250 g Hery, 30 g droždí , trochu mléka na kvásek, 1 lžička soli, 1 lžička kmínu, 2 žloutky na potření

Kvások nechajme dobre vykysnúť. Nasekanú Héru rozmiesime s múkou, bryndzou, škvarkami, pridáme kvások, žĺtky, smotanu, rascu a nakoniec soľ. Dobré vymiesime a asi 60 minút necháme na teplom mieste kysnuť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 2 c...

Perníkové muffinky se švestkami a mandlemi

Perníkové muffinky se švestkami a mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g medu, 60 g hnědého cukru, 70 g másla, 3 lžíce mléka, 250 g hladké mouky, 2 lžičky perníkového koření, 1 vrchovatá lžíce kakaa, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, špetka soli, 2 vejce, 100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí, 100 g sušených švestek

Med, cukr, máslo a mléko ohřejeme v kastrůlku, až se vše rozpustí a spojí. Necháme vychladnout. Mouku smícháme s kořením, kakaem, kypřícím práškem, sodou a špetkou soli. Pak přimícháme vychladlou medovou směs, vejce, mandle a nakonec švestky nakr...

Kynuté muffiny k čaji o páté

Kynuté muffiny k čaji o páté

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml vlažného mléka, 1/4 balení droždí (10 g), 90 g cukru krupice, 1 vejce, 280 g polohrubé mouky, 4 lžíce rumu, 80 g změklého másla, hrst rozinek, hrst sušených brusinek, 50 g oloupaných celých mandlí, špetka soli, 1 žloutek

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme přikryté asi 20 minut, aby nám nakynul kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, 45 g cukru, změklé máslo, vejce, špetku soli, rum...

Holtštajnská telecí hruď

Holtštajnská telecí hruď

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

cca 1200 g telecí hrudi, 2 lžíce hladké mouky, 80 g sádla, Náplň: 200 g šunky, 4 vejce, 150 g zeleného hrášku, 1 cibule, 1 lžíce zelené petrželové natě, sůl a pepř podle potřeby

Z teľacej hrude vyberieme kosti, urobíme otvor, ktorý naplníme plnkou, zašijeme a povrchu posolíme. Do pekáča pokladieme rebrové kosti, na ne položíme hruď, pridáme masť, podlejeme vriacou vodou a upečieme do červena. Počas pečenia polievame vlast...

Kokosové úly

Kokosové úly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukru moučka, 300 g kokosové moučky, 2 bílky, 1 balení dětských piškotů, 1 láhev vaječného likéru

Cukr, kokos a bílky zpracujeme na hmotu. Naplníme do formičky na úlky a doprostřed uděláme vařečkou důlek. Naplníme likérem, přiklopíme piškot a vyklopíme z formičky. Děláme je aspoň 10 dní dopředu, aby se uležely.

Bramborový koláč

Bramborový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 250 ml zakysané smetany, 4 vejce, 150 g strouhaného uzeného sýra, 120 g listového těsta, 3 lžíce másla, 4 stroužky česneku, 1 lžička kmínu, troška mletého pepře, sůl podle potřeby, 1 lžička oregana, 100 g posekaných lískových ořechů, 1 lžíce sardelové pasty

Zemiaky v šupke umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme rascu a uvaríme do mäkka. Vodu zlejeme, necháme trocha vychladnúť, ošúpeme ich a poprekrajujeme na polovice. Zapekaciu misu vyložíme rozvaľkaným lístkovým cestom, potrieme sardelovo...

Sýrový salát s fazolí

Sýrový salát s fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzeného sýra, 1 menší fialová (červená) cibule, 250 ml sterilizovaných fazolí, 1 červená paprika, 150 ml bílého jogurtu, 50 ml olivového oleje, 50 ml citronové šťávy, 1 lžíce nasekané pažitky, špetka soli

Uzený sýr nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do mísy. Přidáme očistěnou, na kolečka nakrájenou cibuli a na kostky nakrájenou papriku. Všechno osolíme, pokapeme olivovým olejem a promícháme. Přidáme fazole, ochutíme citronovou šťávou, promíchám...

Zeleninový mix

Zeleninový mix

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka čínského zelí, 1 hlávka ledového salátu, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 2 větší rajčata, 1 salátová okurka, 1 mrkev, 100 g Eidamu (Edam), 100 g sýra Niva, 150 g kuřecích prsou, 3 vejce, trocha olivového oleje, špetka soli, špetka pepře

Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky a mrkev najemno nastrouháme. Oba sýry eidam i nivu nastrouháme nahrubo. Na pánvi orestujeme kuřecí prsíčka nakrájená na nudličky, které dochutíme pepřem, solí a necháme vychladit. Pokrájenou z...

Zapečená mrkev s bramborem

Zapečená mrkev s bramborem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 500 g vařených brambor, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g měkkého salámu, 2 lžíce oleje, 2 vejce, 1/2 šálku mléka, 100 g strouhaného sýra, hrst petrželové natě, sůl, pepř

Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka (větší kolečka můžeme přepůlit) a v lehce osolené vodě povaříme skoro doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno, salám na kostičky a obojí orestujeme na lžíci oleje. V míse smícháme salámovou směs s povařenou mrkví...

Špenátové nočky do polévky

Špenátové nočky do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti čerstvých špenátových listů, 2 lžíce změklého másla, 1 vejce, 1/2 hrnečku strouhanky, 2 hrsti hrubé mouky, špetka soli, špetka muškátového květu, 1/2 lžičky česneku - sušené kořenící směsi

Omyté špenátové listy dáme do cedníku, důkladně prolijeme vařící vodou, necháme okapat a nasekáme na malé kousky. Máslo se špetkou soli a žloutkem dobře promícháme, přidáme strouhanku, mouku, připravený špenát, česnek a muškátový květ. Z bílku ...

Vosí hnízda

Vosí hnízda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rumu, 16 dkg cukru moučka, 5 dkg strouhaných ořechů, 8 dkg másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mléka, 1 balení dětských piškotů, 1 láhev vaječného likéru

Piškoty a ořechy nastrouháme, přidáme k nim cukr, rozehřáté máslo, mléko a rukama vypracujeme vláčnou hmotu. Kousky těsta tvarujeme do formiček na úlky vysypaných moučkovým cukrem a vyklopíme. Do vzniklého otvoru dáme vaječný koňak a uzavřeme pišk...

Staročeský medovník

Staročeský medovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hladké mouky, 150 g cukru moučka, 90 g sádla, 3 vejce, 2 lžičky sody bikarbóny, 6 lžíc medu, 6 lžíc mléka, Krém: 750 ml mléka, 7 lžíc polohrubé mouky, 2 sáčky vanilkového cukru, 3 žloutky, 120 g cukru moučka, 250 g másla

Nejprve si připravíme těsto. Na vále, nebo čisté pracovní ploše si vypracujeme těsto z hladké mouky, cukru, sádla, vajec, sody, medu a mléka. Troubu rozehřejeme na 180°C. Vypracované, hladké těsto rozdělíme na 6 dílu. Z každého dílu vyválíme plát ...

Hermelínový salát

Hermelínový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 salátové okurky, 2 Hermelíny, 1 bílý jogurt, 2 stroužky česneku, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře, špetka sladké papriky, hrst vlašských ořechů, hrst rozinek

Oklurky nakrájíme na plátky. Hermelíny nakrájíme na trojúhelníčky. Jogurt smícháme s prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. Okurky položíme na dno mísy a přelijeme jogurtovým dresinkem. Na to položíme rozkrájené herme...

Cizrnová polévka s celerem

Cizrnová polévka s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce slunečnicového oleje, 2 řapíky celeru, 1 cibule, 1 lžička kmínu, 1 l vody, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 konzerva krájených loupaných rajčat, špetka pepře, smažené toasty na másle, 1 konzerva cizrny

Na oleji orestujeme nakrájený řapíkatý celer. Část zelené nati si schováme na konečnou ozdobu. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a kmín. Za stálého míchání smažíme zhruba 10 minut. Zalijeme studenou vodou, přidáme kostku zeleninového bujonu, krá...

Kapr zapečený s houbami

Kapr zapečený s houbami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1000 g očištěného kapra, 200 g másla, 800 g uvařených brambor ve slupce, 200 g čerstvých nebo mražených hříbků, 1 cibule, 2 vejce uvařené natvrdo, 100 g strouhaného Ementálu, sůl podle potřeby, OMÁČKA: 300 ml sladké smetany, 100 g hladké mouky, 100 g másla, cca 300 ml masového vývaru, špetka soli

Očisteného kapra rozdelíme na porcie, čiastočne vykostime, posolíme, opečieme na masle a dáme do maslom vymastenej zapekacej misy.Prikryjeme uvarenými zemiakmi pokrájanými na plátky a udusenými na masle a hríbikmi, už skôr podusenými na cibuli pok...

Zapečené kuřecí maso

Zapečené kuřecí maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích řízků, 200 g anglické slaniny, 3 cibule, 300 g strouhaného tvrdého sýra Eidam (Edam), špetka česneku - sušené kořenící směsi, špetka soli, 20 ml olivového oleje

Kuřecí řízky opláchneme a pak je jemně naklepeme, osolíme a opepříme česnekovým kořením. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Tvrdý sýr na struhadle nahrubo nastrouháme. Pekáček vymažeme olivovým olejem a ...

Brambory se žampiony

Brambory se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 600 g žampionů, 1 svazek petrželky, 4 lžíce másla, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce sušené majoránky, 150 g sýra na strouhání (Edam)

Brambory oškrábeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Žampiony očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Na 2 lžících másla opékáme syrové brambory přibližně 15 minut. Osolíme je, opepříme a vložíme do mísy. Na zbylých 2 lžících másla osmahneme pokrá...

Kapustový eintopf

Kapustový eintopf

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 velké cibule, 20 ml slunečnicového oleje, 200 g vepřového masa, kousek špeku na provonění, 4 velké mrkve, 2 kedlubny, 200 g růžičkové kapusty, 1 lžička instantní jíšky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce másla

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej a cibulku orestujeme, přidáme pokrájené vepřové maso a špek. Necháme změknout. Do hrnce následně přihodíme i připravenou zeleninu. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky, mrkev o...

Koktejl z krabích tyčinek

Koktejl z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krabích tyčinek, 150 g zakysané smetany, 100 ml mléka, 200 g jablek, 50 g vlašských ořechů, šťáva z 1/2 citronu, cukr moučka dle chuti, špetka soli

Krabí tyčinky podélně rozpůlíme a šikmými řezy překrájíme. Jablka oloupeme, odstraníme jadřinec a nakrájíme na malé kostky. Vše vložíme do misky. Přidáme zakysanou smetanu a mléko. Vlašské ořechy přesekáme a všechny suroviny zlehka promícháme. Doc...

Čočkový salát s vejci

Čočkový salát s vejci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení čočky, špetka soli, špetka pepře, špetka tymiánu (Mateřídouška obecná), 3 kyselé okurky, 1 jablko, 100 g Eidamu (Edam), 1 menší cibule, 3 vejce, 1 balení majonézy, 1 lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě (kudrnky)

Čočku namočíme na 2 hodiny do studené vody. Uvaříme doměkka v osolené vodě se špetkou tymiánu. Vejce uvaříme natvrdo. Na hrubším struhadle nastrouháme okurky, jablko a sýr. Cibuli, vejce a kudrnku posekáme nadrobno. Přidáme zchladlou čočku, majoné...

Karamelové burizonové hrudky

Karamelové burizonové hrudky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tekutého karamelu, 2 balení burizónů (neslazených), 395 ml Salka (malé balení), 250 g másla

Tekutý karamel dobře rozmícháme s máslem a salkem. Obojí by mělo mít pokojovou teplotu. Mícháme tak dlouho, dokud není směs úplně hladká. Do směsi vmícháme burizony a opět dobře zamícháme. Z hmoty vytváříme lžící malé hrudky, které necháme v chla...

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Kroupová polévka s houbami a klobásou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g krup, 100 g čerstvých nebo 20g sušených hřibů, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 100 g dietní klobásy, 1 cibule, troška mletého pepře, 1 lžíce zelené petrželové nati, troška drceného kmínu, sůl podle potřeby

Prebraté a umyté krúpy dáme variť do studenej vody, asi po 30 minútach pridáme posekané huby. Z masti a múky pripravíme rúžovú zápražku, do ktorej pridáme postrúhanú cibuľu a popražíme. Pridáme pokrájanú klobásu a zalejeme vodou. Prilejeme do vria...

stránka: