Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 17

Bramborová kaše s brokolicí

Bramborová kaše s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g brambor, 150 ml mléka, 1 stroužek česneku, 300 g brokolice, špetka soli, troška pepře

Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme v osolené vodě doměkka. K uvařeným bramborám přilijeme mléko, přidáme prolisovaný česnek a vyšleháme krémovou kaši. Do té přimícháme v páře uvařené brokolicové růžičky, které jsme předtím nakráj...

Kefírový salát s okurkou a česnekem

Kefírový salát s okurkou a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší okurka, 2-4 stroužky česneku, 1,5 dcl kefíru, špetka soli

Okurku oloupeme a nakrájíme na tenčí kolečka a ty rozpůlíme. Smícháme s prolisovaným česnekem a kefírem. Dosolíme a necháme odležet v chladu.

Pyré z brambor a celeru

Pyré z brambor a celeru

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 1 lžíce vinného octa, 2 řapíkaté celery, 500 g brambor, 1 sklenka zeleninového vývaru, 1 bulvový celer

V hrnci přivedeme k varu litr vody, do níž jsme přidali vinný ocet. Celer rozpůlíme a nastrouháme. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut, pak přidáme oškrábané brambory, nakrájené na velké špalíčky. Brambory s celerem necháme společně vařit doměkka. ...

Salát z kysaného zelí s mrkví

Salát z kysaného zelí s mrkví

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kysaného zelí, 200 g mrkve, 400 g jablek, 1 cibule, 1 lžíce rostlinného oleje

Kysané zelí podle potřeby propláchneme studenou vodou - aby nebylo příliš moc kyselé. Nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev, na kostičky nakrájenou cibuli a jablka. Můžeme osolit, opepřit a zakapat lehce ol...

Treska zapečená se sýrem a brokolicí

Treska zapečená se sýrem a brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 tresky, 120 g eidamu (Edam), 1 brokolice, troška pepře, troška koření na ryby

Pekáček vyložíme pečícím papírem, poklademe okořeněnými kousky tresky, přidáme na malinké růžičky nakrájenou a spařenou brokolici a vložíme do středně vyhřáté trouby. 10 minut před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem.

Fazolový guláš starého rančera

Fazolový guláš starého rančera

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g fazolí, 200 g uzeného masa, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 6 bobkových listů, 4 lžíce kečupu, 1 troška instantní tmavé jíšky, 3 lžíce mleté papriky

Fazole si namočíme den předem do studené vody. Druhý den,povaříme spolu s bobkovým listem doměkka. Uzené maso povaříme a vývar uschováme. Maso nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme maso, posypeme sladkou paprikou, přid...

10 + 20 + 30

10 + 20 + 30

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg rozpuštěné Hery, 20 dkg cukru moučka, 30 dkg polohrubé mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 2 vejce, 250 ml mléka

Všechny ingredience dáme do mísy a vymícháme hladké těsto. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě 180°C asi 25 minut. Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou. Nebo můžeme těsto před pečením poklást ovocem a p...

Crème brûlée - francouzská klasika

Crème brûlée - francouzská klasika

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

250 ml 35% smetany, 90 ml mléka, 3 lžíce cukru krystal (jemně drceného), 1/2 tobolky vanilky, 3 žloutky, 1 bílek, 4 lžíce hnědého cukru, pár kapek koňaku (nemusí být)

Troubu si předehřejeme na 250°C. V hrnečku si smícháme mléko se smetanou a 2 lžícemi cukru krystal a rozříznutou vanilku (nejlépe čerstvou). Vše přivedeme za stálého míchání k varu. Mezitím si smícháme 2 zbývající lžíce krystalu, žloutky a bílky. ...

Beránek s pudinkem

Beránek s pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 150 g cukru krupice, 1 pudinkový prášek, 5 lžíc rostlinného oleje, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 150 g polohrubé mouky, 5 lžíc horké vody, 1 lžička citronové šťávy, 1 špetka citronové kůry

Připravíme si dvojdílnou formu beránka, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej a horkou vodu a vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, vanilkovým pudinkem, přidáme citronovou kůru a zlehk...

Rychlá bramboračka

Rychlá bramboračka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 1 lžička mleté papriky , trochu oleje, 5-6 brambor, 2 lžíce hladké mouky, 1 kostka masoxu, 1-2 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, špetka kmínu, pár kapek chilli omáčky, trochu soli, trochu pepře

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme kmín, papriku, rychle zamícháme, přidáme na kostičky nakrájené brambory a krátce je orestujeme. Zalijeme vodou, a spolu s masoxem vaříme skoro doměkka. Mouku, olej a sůl smícháme, připravíme světlou jíšk...

Chutná tvarohová pomazánka

Chutná tvarohová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 1 lžička mleté papriky, 1 červená cibule, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1-2 lžíce másla /nebo pomazánkového másla/, trocha soli, trocha pepře

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a smícháme se všemi ingrediencemi. Dochutíme solí, pepřem a namažeme na čerstvé pečivo. Do pomazánky můžeme přidat i řeřichu nebo pažitku.

Piškot se zakysanou smetanou

Piškot se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 130 g cukru krupice, 150 g hladké mouky, 6 g kypřícího prášku do pečiva, 250 ml smetany ke šlehání, 400 ml zakysané smetany, 4 lžíce ovocné marmelády, 4 lžíce nastrouhané čokolády na vaření

Žloutky a cukr vyšleháme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme zlehka tuhý bílkový sníh. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě. Upečený piškot necháme vychladnout, ...

Kardinálovy řezy

Kardinálovy řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 150 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, 1 sáček ztužovače šlehačky, 4 lžíce ovocné marmelády

Ze 3 bílků a 100 g cukru ušleháme tuhý sníh. Celé vejce, 2 žloutky, 50 g cukru ušleháme do pěny zlehka vmícháme mouku. Jeden cukrářský sáček naplníme sněhem a druhý piškotovým těstem. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme nejdříve ze sněhu pě...

Rybí zavináče

Rybí zavináče

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kg sladkovodních ryb (nejlépe cejn), sůl dle chuti, 4 cibule, ocet dle chuti, 8 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 2 lžíce cukru krupice, 6 bobkových listů, 2 sáčky mražené zeleniny (nejlépe s kukuřicí)

Nejprve si připravíme nálev: 1l vody, 1l octa, nové koření, pepř, cukr, bobkový list, 1/2 lžíce soli, zeleninová směs. Vše povaříme cca 1/2 hodiny a necháme vychladnout. Poté očištěné ryby nasolíme a namačkáme do nádoby, po 3 dnech v chladu vyjme...

Kuřecí bábovka

Kuřecí bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, nebo stehna, 4 vejce, 20 dkg strouhaného sýru, 15 dkg anglické slaniny, 2 nožičky klobásy, 15 dkg měkkého salámu, 1 lžíce pažitky, sůl a pepř dle chuti

Bábovkovou formu vyložíme pečícím papírem. Dáme půlky slaniny na dno, potom na menší kousky nakrájené maso, osolené a opepřené. Kousky klobásy, salámu, posypeme pažitkou, sýrem a dáme 4 vajíčka rozklepnutá(nerozmýchaná), jestli nám zbylo maso, dám...

Buchtové kytičky

Buchtové kytičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 200 g celozrnné špaldové mouky, 40 g droždí (kvasnic), 2 žloutky, 250 ml sladké smetany, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 250 g jemného tvarohu, 2 vejce, 100 g cukru moučky, 1 sáček vanilkového cukru

Smetanu mírně ohřejeme, smícháme se lžičkou polohrubé mouky a lžičkou cukru krupice a rozdrobíme droždí. Necháme čtvrt hodiny odpočívat. Pak kvásek promícháme s oběma druhy mouky. Vmícháme žloutky, rozehřáté máslo a zbytek cukru krupice. Připrav...

Čokoládový chlebíček se švestkami

Čokoládový chlebíček se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 g čokolády , 120 g másla, 120 g cukru moučka, 4 žloutky, 60 g polohrubé mouky, 100 g oloupaných mletých mandlí, 2 lžíce kakaa, 150 g sušených švestek, 4 bílky, 1 sáček čokoládové polevy - podle chuti bílé nebo tmavé

Čokoládu necháme rozpustit a vmícháme do ní máslo a cukr. Pak postupně po jednom vmícháme žloutky, každý dobře zatřeme. Přisypeme mouku, mandle, kakao a překrájené švestky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh, který jsme si ušlehali z bílků. Těsto...

Pagáčky z listového těsta

Pagáčky z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 plátek listového těsta, 100 g škvarků, 6 lžic bílého vína, 1 vejce, 2 lžíce hrubozrnné soli

Škvarky umeleme na masovém strojku. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Posypeme škvarky a dobře zakápneme bílým vínem. Poté těsto přeložíme a znovu vyválíme. Zopakujeme asi třikrát. Vyválený silnější plát poté zakryjeme utěrkou a necháme chvíl...

Obložené vepřové řízky

Obložené vepřové řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 4 vejce, 1/2 konzervy žampionů, 1/2 konzervy kukuřice, 150 g tvrdého sýra, pár kapek sojové omáčky, trochu soli, trochu pepře, několik lžic rostlinného oleje, dle potřeby masový vývar

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme sójovou omáčkou. Chvíli je necháme odležet. Na oleji je prudce opražíme z obou stran a pak je udusíme doměkka. Podle potřeby je podléváme vývarem. Měkké plátky masa přeložíme do zap...

Polévka se zakysanou smetanou

Polévka se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 brambory, 1 balení zakysané smetany, 1/2 l mléka, 1 vejce, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, špetka soli, špetka kmínu, 1 kostka zeleninového bujónu, 3 lžíce hladké mouky

Do hrnce s vodou dáme vařit zeleninový bujón, koření, vaříme asi 15 minut. Brambory oloupáme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do polévky. Zakysanou smetanu rozmícháme s moukou a mlékem a vlijeme za stálého míchání do polévky, necháme povařit. N...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

18 dkg sádla, 20 dkg hrubé, možno i polohrubé mouky, 8 vajec, 2,5 dcl vody, špetka soli, 1 l mléka, 1,5 sáčku pudinkového prášku, 1 kostka másla, 10 dkg cukru moučky

Sádlo, možno i máslo, vložíme do vody, osolíme, rozpustíme na sporáku a když začne vařit, zmírníme plamen a vsypeme mouku. Všechno spojíme na středním ohni, až se vytvoří hrouda, kterou ještě chvíli "odpalujeme" a to tak dlouho, dokud se nechytá d...

Kynuté broskvové knedlíky

Kynuté broskvové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml vlažného mléka, 1 špetka cukru krupice, 15 g droždí (kvasnic), 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžíce rozpuštěného másla, 1 špetka soli, 500 g broskví

Do 100 ml vlažného mléka vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Do mísy dáme mouku, vejce, máslo, sůl a kvásek. Zaděláme těsto, důkladně propracujeme a necháme na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Vál posypeme moukou, lžící n...

Babiččina fazolovice

Babiččina fazolovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g bílých fazolí, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1/4 l zakysané smetany, 1/4 l sladké smetany, 1 kostka masoxu, 2 bobkové listy, 4-5 brambor, trochu soli, trochu pepře, trochu Vegety

Fazole namočíme přes noc, druhý den je dáme vařit s bobkovým listem a masoxem. Mouku, sůl, sladkou i kysanou smetanu smícháme s mlékem a přilijeme do uvařených fazolí. Spolu se zátřepkou přidáme i na drobné kostičky nakrájené brambory. Vaříme 10-1...

Polévka z tvrdého sýra

Polévka z tvrdého sýra

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g strouhaného sýru, 1/2 hrnečeku strouhanky, 1 lžíce másla, 4 hrnečky hovězího vývaru, 1 vejce, špetka soli, špetka muškátového květu

Strouhanku osmážíme na másle, přidáme strouhaný sýr a zalijeme vývarem. Když polévka vaří, zahustíme ji vajíčkem, osolíme a přidáme trošku muškátového květu.

Nepečený makový dort

Nepečený makový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení dětských piškotů, 250 g máku, 250 g cukru moučka, 1 dcl rumu, 100 g strouhaných ořechů, 100 g másla, 1 balení smetany ke šlehání, 1 balení čokoládové polevy

Mák pomeleme. Utřeme máslo s cukrem, přidáme mák, rum, ořechy. Do formy klademe vrstu piškotů a překryjeme vrstou makového krému. Postup opakujeme dokud nám nedojde krém. Dáme ztuhnout, vyklopíme a polijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme šlehačkou.

stránka: