Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 13

Tradiční jihočeské jidáše

Tradiční jihočeské jidáše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce cukru krupice, 1 balení droždí (kvasnic), 500 g hladké mouky, 1 lžíce citronové kůry, špetka soli, 120 g másla, 2 žloutky, 250 ml polotučného mléka

V polovině mléka rozmícháme droždí spolu s jednou lžící cukru a jednou lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut. Změklé máslo vyšleháme spolu se žloutky do pěny. Pak do směsi přimícháme kvásek, mléko, sůl a citrónovou kůr...

Salát s kuřecím masem

Salát s kuřecím masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení těstovin, 1 balení zakysané smetany, 1 plechovka sterilované kukuřice, 1 konzerva hrášku, 1 cibule, 400 g kuřecího masa, špetka kari koření, špetka soli, špetka pepře

Necháme uvařit těstoviny, na pánvi osmažíme kostičky kuřecího masa, přidáme cibuli, osolíme, opepříme, a dáme přiměřeně kari. Když je kuřecí maso již hotovo, zalijeme zakysanou smetanou, krátce promícháme a odstavíme. Do těstovin nasypeme hrášek a...

Domácí tortilly chips

Domácí tortilly chips

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 tortil (odpovídá 1 balení v obchodě), koření na pizzu, olej

Olej smícháme s pizza kořením (můžeme použít i jiné koření - např. na americké brambory) a připravíme potěr. Potřeme s ním tortilly a ty pak rozřežeme na trojúhelníčky (nejdříve na polovinu a pak na čtvrtiny atd.) Trojúhelníky pak rozložíme na peč...

Lenčiny sterilované okurky

Lenčiny sterilované okurky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg okurek, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžička soli, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 0,5 bobkového listu, 14 kuliček hořčičného semínka, 1 dcl octa

Okurky očistíme, opereme, naskládáme do sklenic. Do každé sklenice dáme 1 dcl octa, 2 polévkové lžíce cukru, 1 lžičku soli, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, kousek bobkového listu, 14 kuliček hořčičného semínka, dolijeme vodou. Zavíčkujem...

Rychlá jahodová marmeláda

Rychlá jahodová marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jahod, 800 g cukru krupice, 0,5 lžičky kyseliny citronové, 1 balení Pektogelu

Jahody očistíme, opereme, rozmačkáme šťouchadlem na brambory. Jahodový protlak vaříme 10 minut od bodu varu. Přidáme ostatní přísady a dále vaříme 10 minut. Teplou marmeládu naplníme do suchých skleniček a zavíčkujeme.

Třešňový svítek

Třešňový svítek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, špetka soli, 250 g polohrubé mouky, lžíce oleje na vymazání plechu, miska třešní

V mléce rozmícháme vejce, přidáme cukr, špetku soli a mouku a vše prošleháme dohladka. Plech vytřeme olejem a dáme do trouby rozehřát. Na nahřátý plech nalijeme těsto a hned poklademe vypeckovanými třešněmi. Vložíme do trouby a pečeme asi 25 minu...

Tygrovaná jogurtovka

Tygrovaná jogurtovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 1 hrneček cukru krupice, 1 lžíce rumu, 1 hrneček mléka, 300 ml bílého jogurtu, špetka citronové kůry, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa

Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme rum, mléko, jogurt, citronovou kůru. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu necháme bílou a druhou obarvíme kakaem. Formu vymažeme a vysypeme a střídavě nalijeme do formy...

Koprovka podle Ondřeje

Koprovka podle Ondřeje

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 l mléka, 200 ml smetany ke šlehání, 400 ml zakysané smetany, sůl dle chuti, 2 lžíce cukru krupice, 2 lžíce octa, 1 kg hovězí klížky, 1 cibule, 3 hřebíčky, 1 svazek kopru

Nejprve si dáme vařit maso. Maso omyjeme a vložíme do tlakového hrnce, osolíme, přidáme hřebíček a rozpůlenou cibuli i se slupkou. Zalijeme vodou po rysku, tak aby bylo maso pod vodou a tlakový hrnec uzavřeme a maso na mírném plameni vaříme přibli...

Makovec s čokoládovou polevou

Makovec s čokoládovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 150 g hrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 120 g mletého máku, 30 g čokolády, 100 g másla, 130 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení čokoládové polevy, 1 balení ovocné marmelády na potření

Oddělíme žloutky a bílky. Do mísy prosejeme hrubou mouku s kypřícím práškem a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu rozehřejeme na 180°C. Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáváme žloutky a dobře utřeme. Za stálé...

Pečený bramborák se zelím a anglickou slaninou

Pečený bramborák se zelím a anglickou slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce sádla, 200 g anglické slaniny nakrájené na kostičky (může být i zbytek uzeného masa z předešlého dne), 1 najemno nakrájená cibule, 1 sáček kyselého zelí (slitého a vyždímaného), 2 lžičky kmínu, 800 g brambor, 2 vejce, 4 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku (utřené), 1 menší hrst majoránky, pepř, sůl

Na pánvi rozehřejeme sádlo, na kterém osmažíme cibulku a anglickou slaninku. Přidáme propláchnuté a vyždímané zelí a posypeme kmínem. Můžeme podlít troškou vody. Dusíme cca 10 minut. Mezitím zahřejeme troubu na 200°C. Brambory oloupeme, nastrouhám...

Šunkoví šneci

Šunkoví šneci

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 200 g sendvičové šunky, 2 svazky jarní cibulky, troška sezamového semínka

Těsto rozválíme, poklademe šunkou a posypeme nadrobno nakrájenou cibulkou. Vše pevně zarolujeme jako roládu. Závin potřeme vodou a posypeme semínky. Těsto nakrájíme na 3 cm vysoké kotoučky. Kotoučky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a je...

Kuře ala kachna

Kuře ala kachna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 1 sáček kysaného zelí, sůl, špetka koření na kuře

Kuřecí stehna opláchneme, osolíme a posypeme kořením na kuře. Na dno pekáčku rozložíme zelí a navrch dáme kuřecí stehna, podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě 45 minut při 220°C zakryté a pak ještě 20 minut v otevřeném pekáčku, aby se vytvořila ...

Salát z pekingského zelí

Salát z pekingského zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka pekingského zelí, 3 rajčata, 1 okurka, 200 g tvrdého sýra, 1 malá konzerva kukuřice, 5 lžíc tatarské omáčky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce octa, špetka soli

Zeleninu očistíme a omyjeme. Zelí a rajčata nakrájíme na kousky a salátovou okurku na kolečka. Tvrdý sýr nastrouháme nahrubo, kukuřici scedíme a necháme okapat. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme kukuřice a strouhaný sýr, osolíme. V misce s...

Kuře s brokolicí

Kuře s brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g těstovin, 2 kuřecí prsa, 100 g brokolice, 50 g sterilovaných žampionů, 150 ml mléka, 3 trojúhelníčky taveného sýru, špetka soli, špetka pepře, 5 lžíc rostlinného oleje

Těstoviny uvaříme al dente ve vroucí osolené vodě. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a smažíme v hlubší pánvi. Vyjmeme je a do výpeku nalijeme mléko a do něj dáme rozpustit tavený sýr. V osolené vodě uvaříme do poloměkka brokolici. Žampiony proplá...

Léčivá česnečka

Léčivá česnečka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 4 stroužky česneku, 1 kostka zeleninového bujónu, 0,5 kostky hovězího bujónu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce majoránky, špetka soli, špetka pepře, 2 plátky chléba

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme vodu, bujóny a vaříme do změknutí. Do vařící polévky přidáme olej a majoránku. Necháme probublat, okořeníme. Těsně před podáním přidáme prolisovaný česnek. Chleba nakrájíme na kostičky a dáme na su...

Bramborové knedlíky s ovocem

Bramborové knedlíky s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g uvařených brambor, 120 g hrubé mouky, špetka soli, 60 g krupice, 1 vejce, 300 g ovoce, 5 lžíc strouhanky, 4 lžíce másla, 4 lžíce cukru moučka

Uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle. Mouku prosijeme do mísy společně s krupicí. Vmícháme vejce, sůl, brambory a zpracujeme v tuhé těsto. Vytvoříme váleček, který nakrájíme na plátky. Do středu každého dáme ovoce a zakulatí...

Domácí huspenina

Domácí huspenina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřové koleno, 4 vepřové nožičky, 1 větší mrkev, 2 cibule, 2-3 bobkové listy, sůl dle chuti, 6 zrnek černého pepře, 2-3 sterilované okurky, 2 natvrdo uvařená vejce, snítky petrželky

Vepřové nožičky a koleno očistíme, omyjeme, podélně rozsekneme, vložíme do tlakového hrnce a zalijeme studenou vodou (hladina by měla být asi 5 cm nad masem). Přidáme omytou a oloupanou mrkev a cibuli vcelku, bobkový list, sůl a celý pepř. Hrnec u...

Mandlový dort s kakaovým bešamelovým krémem

Mandlový dort s kakaovým bešamelovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 10 lžic cukru moučky + 200 g do krému, 100 ml studené vody, 200 g mletých mandlí, 400 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sklenka pikantního džemu, 60 g hladké mouky, 375 g másla, 2 lžíce kakaa, pár kapek rumové esence (rumové aroma), 500 ml mléka, 1 sklenka ovocné šťávy, 150 g čokolády na vaření

4 žloutky vyšleháme s 5 lžícemi moučkového cukru a 50 ml studené vody do pěny. Pomalu přimícháme sníh ze 4 bílků, 200 g prosáté mouky s 1/2 balíčkem kypřícího prášku a 100 g mandlí. Těsto vylijeme do vymazané a vymoučené 26 cm dortové formy. Pečem...

Játrový knedlík Luky

Játrový knedlík Luky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rohlíky, 200 g kuřecích jater, 3 vejce, palička česneku, špetka soli, špetka pepře, špetka majoránky, 1 lžíce sádla

Rohlíky nakrájíme na kostky a přidáme nahrubo nakrájená kuřecí játra /syrová/, vejce, sádlo, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Promícháme. Hmotu naplníme do folie na tlačenku /zvolte menší průměr/. Nejprve zavážeme pevně jeden konec napln...

Vepřové na smetaně

Vepřové na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty, 1 cibule, trochu oleje, asi 300 ml masového vývaru , 250 ml sladké smetany na vaření, 3 - 4 lžíce hladké mouky, 750 ml mléka, pár kapek sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře, 2 - 3 lžíce plnotučné hořčice /nebo pikantní/

Maso nakrájíme na nudličky, cibuli na drobné kostičky. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, pridáme maso, opražíme a přikryté dusíme ve vlastní šťávě. Dle potřeby pak podléváme vývarem. Mouku, sůl, smetanu a mléko smícháme a postupně přiléváme k...

Domácí citronáda

Domácí citronáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/4 hrnku hnědého cukru, 1 l vody, 1 hrnek citronové šťávy, kousek citrónu, svazek meduňky nebo máty, led

Cukr dáme do hrnečku a zalijeme ho asi 100 ml vařící vody, aby se rozpustil. Necháme vychladnout. Džbánek naplníme do poloviny ledem, přilijeme perlivou nebo neperlivou vodu a dolijeme vychlazenou vodou s cukrem. Pak jen natrháme mátu nebo meduňku...

Pečínka na medu

Pečínka na medu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové pečeně, 100 ml olivového oleje, 1 lžíce šalvěje, 1 lžíce mletého kmínu, 1 lžíce grilovacího koření, 200 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 300 ml bílého vína, 600 ml zeleninového vývaru, 8 brambor, 4 lžíce včelího medu

Rozmícháme med s olivovým olejem a potřeme jím maso. Na talíři smícháme šalvěj, kmín, grilovací koření a maso v něm obalíme. Dáme na pekáč a podlijeme trochou vody. Troubu předehřejeme na 180°C a pečeme 50 minut. Teplotu stáhneme na 160°C a pečeme...

Tvarohové nanuky

Tvarohové nanuky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 2 sáčky vanilkového cukru, šťáva z 1/2 limetky, šťáva z 1/2 pomeranče, nastrouhaná kůra z 1 limetky, 250 ml smetany ke šlehání , 1 čokoláda dle chuti

Tvaroh smícháme s cukrem, šťávou i kůrou a pak přimícháme dotuha ušlehanou smetanu. Vzniklou hmotu přendáme do tvořítek na zmrzlinu (můžeme použít i menší kelímky od jogurtu), doprostřed zapíchneme klacíky a dáme mrazit, nejlépe přes noc. Před p...

Těstoviny s nivou

Těstoviny s nivou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin /vřeten/, 1 cibule, 250 g Nivy, 250 g šunky, 1 konzerva kondenzovaného mléka, 3 lžíce rostlinného oleje, špetka soli

V osolené vodě uvaříme těstoviny doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kostičky šunky, mléko a rozdrobený sýr. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni dokud se sýr nerozpustí. Směsí zalijeme těstoviny. Podáváme se zelenino...

Knedlíky naší Pavly

Knedlíky naší Pavly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 veka, 400 g syrových brambor, špetka soli

Chlebíčkovou veku /400 g / nakrájíme na kostičky, brambory najemno nastrouháme, smícháme dohromady a osolíme. Utvoříme kulaté knedlíky / z této dávky 8 ks /, dobře je zhňácáme a v osolené vodě vaříme asi 20 minut.

stránka: