Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 12

Kakaový likér

Kakaový likér

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l vody, 1 kg cukru krupice, 200 g kakaa, 1 dcl bílého vína

Vodu, kakao, cukr svaříme v hrnci a necháme vyhladnout. Po vychladnutí doředíme vínovicí dle požadované hustoty a necháme odležet. Poté nalijeme do sklenic.

Kedlubny na smetaně

Kedlubny na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kedluben, 2 lžičky cukru krupice, 3 lžíce instantní jíšky, 1 plátek másla, 2 dcl vody, 1 dcl smetany ke šlehání, 1 lžička soli, 1 lžička octa

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do kastrolu, přidáme asi 2dl vody, sůl a podusíme skoro do měkka. Kedlubny zahustíme instantní jíškou a asi 3 minuty povaříme. Vmícháme smetanu ke šlehání a necháme přejít varem. Odstavené kedlubny d...

Jablkový - makový závin

Jablkový - makový závin

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g listového těsta, 400 g jablek, 200 g máku, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 lžička skořice, 50 g másla, 1 vejce

Jemně mletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Z těsta vypracujeme plát a potřeme ho rozpuštěným máslem. Následuje vrstva máku a na ni dáme nahrubo nastrouhaná jablka mohou být i zavařená. Plát zavineme jako roládu. Nohavici přeneseme na plech s pečíc...

Lístkové kremeše

Lístkové kremeše

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 750 ml mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce cukru moučka, 6 žloutků, 4 pudinkové prášky, 250 g másla, 50 ml vaječného likéru, 1 sáček ztužovače šlehačky, 1 lžíce čokoládové polevy

Těsto rozválíme do podoby dvou plátů a první upečeme v celku. Druhý rozdělíme rádýlkem na čtverečky a pak upečeme. Mezitím svaříme mléko, krupicový cukr a 200 ml smetany. Zvlášť rozšleháme v trošce mléka žloutky a pudinkové prášky a vlijeme do vař...

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Pivovarský guláš ze sojových kostek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g sojových kostek, 2 kostky masoxu, sůl, pepř, 1 velká cibule, mletá paprika , 2 zralá rajčata, drcený kmín, majoránka, 150 ml světlého piva, 2 lžíce strouhaného chleba, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce oleje

Sojové kostky podle návodu na obalu povaříme v osolené vodě ochucené masoxem. Uvařené kostky dobře scedíme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme scezené kostky, opečeme je, přisypeme rajčata nakrájená na malé kousky, orestujeme, přidáme roz...

Mirabelková marmeláda

Mirabelková marmeláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g cukr krupice, 2 g kyselina citronová, 1 kg mirabelkového protlaku

Mirabelky zbavíme stopek, opereme, povaříme v malém množství vody a prepasíjujeme. Protlak prudce vaříme 20-30 minut. Potom vsypeme v několika dávkách odvážené množství cukru, tak aby se var nepřerušil. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu cit...

Surimi salát s ananasem

Surimi salát s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g majonézy, 150 g bílého smetanového jogurtu, 250 g krabích tyčinek surimi, 100-200 g ananasového kompotu, cukr a sůl dle chuti

Nerozmrazené tyčinky i s obalem vložíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Uvařené tyčinky necháme vychladnout a z jednotlivých tyčinek odstraníme obal. Nejprve si nakrájíme kompotovaný ananas na menší kousky a dáme na síto ještě více okapat. Dáme d...

Kynutý jablečný závin

Kynutý jablečný závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 3 dcl mléka, 1 dcl oleje, 1 kostka kvasnic, 2 lžíce cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 žloutek, tuk na potření, Náplň: strouhaná jablka, 1 lžíce cukru krupice, 1 lžička skořice

Z vlažného mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme žloutek, vanilkový cukr a přilijeme kvásek a propracováváme těsto vařečkou. Poté necháme vykynout 30 minut. Vykynuté těsto si rozdělíme na 2 díly. Na jemně pomoučen...

Žampiony s nivou

Žampiony s nivou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g žampionů, 300 g Nivy

Žampiony oloupeme, odstraníme nožičky a na lehce vymaštěný pekáč poskládáme kloboučkem dolů. Do každého dáme kousek nivy a už nesolíme. Pečeme při 200°C asi 40 minut. Podle potřeby podlijeme. Servírujeme s rýží nebo hranolky.

Švestková čokoláda na vaření

Švestková čokoláda na vaření

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2,5 kg švestek, 2 balení vanilkového cukru, 100 ml rumu, 1 kg cukru krupice, 200 g kakaa

Omyté a vypeckované švestky hodíme do mixéru. Přidáme cukr a důkladně rozemeleme. Směs přelijeme do hrnce a švestky vaříme asi čtvrt hodinky. Necháme vychladnout a propasírujeme přes jemné sítko. Poté přidáme rum, vanilkový cukr a kakao a uložíme...

Lák na červenou řepu

Lák na červenou řepu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 sacharinu, 3,5 l vody, 1,5 l octu, 30 dkg cukru, 15 dkg soli, 1 špetka fenyklu

Všechny suroviny povaříme, přecedíme a poté můžeme plnit do vyvařených sklenic s červenou řepou.

Hrachové placky

Hrachové placky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrachu, 2 vejce, 60 g hladké mouky, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička majoránky, malá špetka muškátového oříšku

Přes noc namočený hrách zalijeme v hrnci vodou tak, aby byl potopený. Uvaříme ho doměkka. Pak ho přecedíme, ale vodu nevyléváme. Odebereme asi třetinu hrachu a zbytek rozmixujeme spolu s vodou, ve které se vařil. Pak přidáme zbylý hrách, sůl a k...

Mušličky s uzeninou a nivou

Mušličky s uzeninou a nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 250 ml smetany ke šlehání, špetka soli, 250 g uzeniny, 250 g Nivy, 1 vejce, lžíce máku

Z mouky, špetky soli a smetany vypracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále vyválíme placku 5 mm a vykrajujeme kolečka. Doprostřed kolečka dáme kopeček směsi z jemně nastrouhaného sýra a uzeniny. Plátek přehneme přes náplň a okraje vzniklé mušličk...

Pečená kachna v sáčku

Pečená kachna v sáčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kachna, lžíce mletého kmínu, sůl dle potřeby

Kachnu očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, podle chuti osolíme a okmínujeme. Takto připravenou kachnu vsuneme do sáčku na pečení, který uzavřeme sponkou. Sáček s kachnou dáme do pekáčku nebo na pečící plech a asi 2x propíchneme vidličkou, aby ...

Hrníčková rajčatová polévka

Hrníčková rajčatová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 3 hrnky vývaru z kostí, sůl a pepř dle chuti

Cibuli nkrájenou na kolečka osmahneme na másle, zaprášíme hladkou moukou a osmažíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Přidáme pokrájená rajčata a povaříme asi 15-20minut. Hotovou polévku rozmixujeme.

Pěnoví indiáni

Pěnoví indiáni

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 bílků, 200 g cukru krupice, 1 balení dětských piškotů, 1 čokoláda na vaření, 1 sáček jahodového vitacitu nebo Tangu

Bílky s cukrem a vitacitem šleháme ve vodní lázni asi 20 minut. Vzniklou hmotu naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou trubičkou a stříkáme na piškoty.Pak indiány namáčíme do roztopené čokolády a necháme ztuhnout.

Muffiny s ovocem

Muffiny s ovocem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 150 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 300 g bílý jogurt, 1 dcl rostlinného oleje, 3 vejce, 300 g ovoce

Celá vejce smícháme s cukrem, postupně přidáme olej, jogurt a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vymícháme hladké těsto. Formičky na muffiny naplníme do jedné třetiny, poklademe ovocem a přikryjeme těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 2...

Vepřové dušené maso

Vepřové dušené maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 2 celé mrkve, 2 cibule, 1 petržel, 50 g sádla, 50 g rajčatového protlaku, 50 g pšeničné mouky, 2 červené nepálivé papriky, 5 kuliček celého černého pepře, trocha bobkového listu, sůl dle chuti

Z vepřového masa nakrájíme plátky, které krátce opláchneme, osušíme, zlehka naklepeme, osolíme a zavineme do ruliček, které převážeme provázkem aby se neuvolnili. Na pánvi rozpálíme trochu sádla a závitky na něm ze všech stran dozlatova opečeme. P...

Dvoubarevný tvarohový věnec

Dvoubarevný tvarohový věnec

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, 280 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 250 g másla, 4 vejce, 750 g jemného tvarohu, 1 pudinkový prášek, špetka citronové kůry

Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva, solí a 80 g moučkového cukru, přidáme 1 vejce a 100 g změklého másla a vypracujeme vláčné těsto. Necháme je odpočinout, vložíme do formy na věnec a rukou je rozprostřeme po stěnách.. Zvlášť ušleháme tvar...

Voňavý ovocný kompot

Voňavý ovocný kompot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

ovoce - jablka, hrušky, švestky, 1 l vody, 350 g cukru krystal, hřebíčky, celá skořice

Ovoce probereme, opláchneme, jablka a hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme je na přibližně tak velké kousky, jako jsou švestky. Ovoce střídavě uložíme do čistých sklenic. Do každé sklenice dáme 2-3 hřebíčky a kousek skořice. Uvaříme nálev. Na litr ...

Třešňový kompot

Třešňový kompot

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

třešně, 2,5 l vody, 1125 g cukru krystal

Třešně probereme, propereme a rozdělíme do čistých 7 dl sklenic. Z vody a cukru uvaříme nálev, kterým třešně zalijeme. Z tohoto množstva nálevu vyjde 16 sklenic. Sterilujeme je při 85-90°c 20-25 minut.

Maďarská slepičí polévka II.

Maďarská slepičí polévka II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší slepice, 1 mrkev, 100 g žampionů, 1 lžička rajčatové šťávy, 2-3 stroužky česneku, 1 cibule, 200 g hladké mouky, 2 vejce, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce oleje, mnletá paprika dle chuti

Slepici dobře omyjeme a vložíme ji do vyššího hrnce, který naplníme studenou vodou. Když voda začne vřít, plamen zmírníme a vaříme dál, vytvařející pěnu však sbíráme. Žampiony očistíme a rozkrájíme. Rozkrájené houby vložíme do slepičího vývaru, př...

Flíčky zapečené s masem

Flíčky zapečené s masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřového jazyku, 150 g vepřového mletého masa, 150 g vepřových jater, 1 cibule, sůl a pepř dle chuti, špetka kmínu, špetka sladké mleté papriky, 100 g másla, 100 ml hovězího vývaru, 350 g těstovinových flíčků, 100 g zakysané smetany, 2 vejce, 1 hrneček strouhanky, špetka muškátového květu

Vařený vepřový jazyk nadrobno posekáme. Vepřová játra odblaníme, nakrájíme na hranolky, opepříme, opaprikujeme a pokmínujeme. Cibuli oloupeme, najemno posekáme a zesklovatíme na třetině rozehřátého másla. Poté přidáme játra a opečeme ze všech stra...

Obyčejné bramborové noky

Obyčejné bramborové noky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 1 vejce, 250 g hrubé mouky, sůl

Brambory uvaříme ve slupce (cca 20 minut). Necháme je vychladnout a oloupeme. Pak je v míse rozmačkáme a přidáme vejce, mouku a trochu soli. Vypracujeme těsto (můžeme v něm nechat kousky brambor, ale žádné hrudky). Těsto necháme odstát cca 10 minu...

Vařený marcipán k potahování i modelaci

Vařený marcipán k potahování i modelaci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky cukru moučka, 1 hrneček vody, 4 hrnečky jemně pomletých mandlí

Svaříme vodu s cukrem a mícháme v hrnci tak dlouho, až se cukr úplně rozpustí. Přisypeme mandle a mícháme tak dlouho, až se hmota skoro přestane lepit. Odstavíme z tepla. Hmotu dál promícháváme dřevěnou vařečkou a když dostatečně zchladne, tak i ...

stránka: