Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 8

Zapékané brambory s uzeným a okurkou

Zapékané brambory s uzeným a okurkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g uzeného masa, 1 střední cibule, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky koření na americké brambory, 100 g sladkokyselých okurek, 300 g brambor vařených ve slupce, 3 plátky eidamu, 3 vejce, mletý pepř dle chuti

Do zapékací mísy dáme olej a krouživým pohybem ho rozlijeme po dně i po stěnách. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a protlačíme přes kolečko na salát. Cibuli a okurky nakrájíme na drobné kostičky. Sýr nastrouháme na jemno. Vejce rozšleháme s 1 ...

Ostružinový džem

Ostružinový džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg ostružin, 60 dkg cukru krystal, 1 balení Želírfix 2:1, 1 lžička kyseliny citronové, 2 lžíce rumu

Ostružiny opláchneme vodou a dáme do kastrolu vařit. Ze začátku pozvolna zahříváme za občasného zamíchání. Asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťuchadlem na brambory je trochu pomačkáme. V cukru rozmícháme Želírfix, přidáme do ostružin...

Rajčatová šťáva - nápoj

Rajčatová šťáva - nápoj

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 litr šťávy z rajčat, 2 lžičky soli, 2 lžíce cukru krystal

Rajčata omyjeme a nakrájíme. Kdo chce, může si je předem oloupat - je to lepší. Nakrájená rajčata dáme vařit do kastrolu. Vaříme zvolna 15 - 20 minut, do měkka, nebo do rozvaření. Necháme je mírně zchladnout a poté protlačíme přes velmi husté síto...

Babiččina ořechová bábovka podle Gurmetu

Babiččina ořechová bábovka podle Gurmetu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla + kousek na vymazání formy, 300 g cukru krupice, 5 vajec, 2 lžíce rumu, 400 g polohrubé mouky + trochu na vysypání formy, 1 prášek do pečiva, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 ml mléka, cukr moučka na posypání

Máslo i vejce zahřejeme na pokojovou teplotu. Pak máslo s cukrem, žloutky a rumem vyšleháme do krému. Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a vypracujeme těsto, do kterého přimícháváme vlažné mléko. Nakonec zapracujeme tuhý ...

Guláš Petra Voka

Guláš Petra Voka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hovězí klížky, 250 g vepřové plece, 80 g sádla, 150 dkg cibule, 40 g hladké mouky, 180 g leča, 3 lžičky mleté papriky, troška pepře, špetka soli, 1 dcl červeného vína, 2 l vody

Lehce usmažíme na sádle cibulku nakrájenou na velmi jemno, přidáme papriku a přidáme kostky hovězího masa. Maso zprudka na cibulce osmahneme a pak ztlumíme plamen a hrnec přiklopíme. Maso dusíme a podle potřeby přidáváme horkou vodou. Dusíme asi 2...

Kachna po staročesku

Kachna po staročesku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kachny, 150 g ostravské klobásy, špetka soli, 1/2 lžíce kmínu, 1 cibule, 120 g slaniny, 2 hrnečky vody, 3 lžíce ztuženého pokrmového tuku

Omytou kachnu osolíme a pokmínujeme. Dáme na pekáč a přidáme vodu a tuk. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C po dobu 30 minut, pak ztlumíme na 180°C a pečeme 40 minut. Asi tak 20 minut před dopečením přidáme do pekáče cibuli na kostičky, klobásu n...

Falešné podvodnice

Falešné podvodnice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva, 30 g cukru moučka, 125 g ztuženého pokrmového tuku, 125 ml smetany ke šlehání (šlehačka), troška cukru moučka na obalení

Vše smícháme na těsto, které vyválíme na plát tlustý 1 cm. Z plátu vykrájíme různé tvary, které dáme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C po dobu max. 25 minut. Upečené obalujeme v cukru.

Knedlíky v hrnku

Knedlíky v hrnku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 rohlíků, 1 hrneček kravského mléka, sůl, 1 hrneček hrubé mouky, 2 vejce, kousek ztuženého pokrmového tuku

Rohlíky zalijeme mlékem, přidáme sůl, žloutky, mouku a přidáme sníh z bílků. Hrnky vymažeme tukem a do ¾ je naplníme těstem a vaříme 30 min. ve vodě pod pokličkou.

Brambory jachni (Řecko)

Brambory jachni (Řecko)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 ml olivového oleje, 4 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka soli, 1 sklenka vody

Brambory oloupeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Vložíme je do mísy, zalijeme vodou a necháme 10 minut odstát. Mezitím si oloupeme cibuli a zesklovatíme ji na rozpáleném olivovém oleji. Potě přidáme zcezené brambory a důkladně zamícháme. Nech...

Kuře s hříbky

Kuře s hříbky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrsti sušených hub, kousek sádla, 1 kuře, špetka soli, troška kmínu, 1,5 hrnečku vody

Dvě hodiny před pečením kuřete si namočíme houby do vody. Pak si kuře omyjeme a dáme do pekáčku, kam dáme trochu sádla, osolíme, pokmínujeme a přidáme houby i s vodou, ve které se máčely. Pokud bude vody málo, tak ještě trochu vody přilijeme (aby ...

Houby v zelí

Houby v zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čerstvých hub, 600 g bílého zelí, 60 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 cibule, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Houby očistíme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém másle. Poté přidáme houby a dusíme asi 10 minut. Mezitím omyjeme a spaříme zelí a pokrájíme ho na tenké nudličky. Přidáme k houbám. Dusíme 15-25 min...

Kuře na cibulce

Kuře na cibulce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 6 velkých cibulí, 5 stroužků česneku, 3 dcl drůbežího vývaru, 2 lžičky Solamylu, špetka soli, 1 ml rostlinného oleje

Kuřecí prsa omyjeme, lehce osolíme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky. Česnek na rozpáleném oleji dozlatova osmahneme, pak přidáme cibulku a necháme lehce zpěnit. Na cibuli dáme kuřecí prsa, zprudka osmahneme, pak ztlumíme "...

Cukroví na vodě

Cukroví na vodě

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hrubé mouky, 30 dkg másla, 4 dkg droždí , 6 lžíc mléka

Ze surovin uděláme těsto, které necháme 2 až 6 hodin ve studené vodě. Po vyndání z vody těsto vyválíme a vykrajujeme z něho různé tvary, které dáme na vymazaný plech. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při 150°C

Půlměsíčky

Půlměsíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 g másla, 4 vejce, 32 dkg cukru krupice, 12 dkg krupice, 6 dkg strouhané mléčné čokolády, 1 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody

Utřeme máslo, žloutky a 12 dkg cukru do pěny. Poté přidáme tuhý sníh z bílků, krupičnou mouku a strouhanou čokoládu – lehce rozmícháme a těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou. Upečeme v teplejší troubě do růžova při 180°C na ma...

Dršťková polévka s kapií

Dršťková polévka s kapií

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg drštěk, 3 velké cibule, 1-2 hlávky česneku, 1 lžička soli, 2 kostky masoxu, 1/4 lžičky mletého kmínu , 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 l vody, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 3 lžičky mleté papriky, 1 červená kapie, 4 g majoránky, 1/2 lžičky mletého černého pepře

Dršťky očistíme a okrájíme případné nečistoty. Dobře je omyjeme a celé dáme vařit do tlakového hrnce. Jakmile se začnou vařit, tak je vypneme. Vodu slijeme a dáme opět čistou. Jak začnou vařit, tak opět vypneme a vodu slijeme. Ve třetí vodě dršťky...

Anglický biftek s vejci

Anglický biftek s vejci

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg sádla, 4 vejce, 0,6 kg hovězí svíčkové, 3 g soli, 1 g pepře - mletý, 1 dkg hladké mouky, 1 hrneček vody

Maso očistíme a nakrájíme na asi 10 plátků, které lehce (opravdu lehce) naklepeme. Každý plátek osolíme a opepříme a pak ho na rozpáleném oleji v pánvi osmažíme z každé strany (uvnitř musí být růžové, nikoliv krvavé) - každý plátek smažíme dle pot...

Domácí mléčná čokoláda

Domácí mléčná čokoláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

35 dkg ztuženého pokrmového tuku, 15 dkg cukru moučka, 15 dkg sušeného mléka, 5 dkg kakaa, 1 balení vanilkového cukru, 1 lžíce rumu

Práškový cukr, kakao, sušené mléko a vanilkový cukr smícháme a prosejeme. Pomalu přidáváme do rozehřátého tuku, který rozehřejeme ve vodní lázni. Vše dobře promícháme, aby ve hmotě nebyly hrudky. Hotovou hmotu nalijeme do formiček a necháme vystyd...

Domácí tatarská omáčka 1

Domácí tatarská omáčka 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 žloutky, 3 ml rostlinného oleje, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžíce mléka, 1 kousek steril. okurky, troška cibule nadrobno

Do misky dáme žloutky, které třeme a přitom k nim přikapáváme olej (dle potřeby). Pak přidáme nadrobno nakrájenou okurku a trochu cibule (opravdu najemno). A dle chuti k směsi dáme hořčici. Můžeme přidat i trochu mléka.

Americký koláč s lesní směsí

Americký koláč s lesní směsí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hladké mouky, 5 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru krupice, 2 ml kravského mléka, 125 g másla, 2 vejce, 5 špetek cukru moučka, 15 dkg jahod, 15 dkg malin, 15 dkg ostružin

Na tento koláč jsou třeba dvě těsta. První těsto uděláme z hladké mouky, másla, mléka a moučkového cukru. Toto těsto se musí nechat v chladu odležet. Druhé těsto připravíme tak, že utřeme žloutky s krupicovým cukrem. Do pěny pak přidáme mouku a sn...

Dvoubarevný pohár

Dvoubarevný pohár

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce meruňkového džemu, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 150 g tvarohu, troška cukru moučka, 3 lžíce kakaa, 0,25 kg meruněk

Ušleháme smetanu, do které pak zamícháme tvaroh (popř. můžeme dosladit). Směs rozdělíme na půlku – do jedné půlky dáme kakao a do druhé marmeládu. Vezmeme 4 skleněné mističky, na dno dáme opláchlé meruňky nakrájené na kostičky, na to dáme marmelád...

Zapékané brambory s cibulí

Zapékané brambory s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg uzeného bůčku, 40 dkg brambor vařených ve slupce, 5 menších cibulí, 1 lžička koření na americké brambory, 3 lžíce slunečnicového oleje, 3 vejce, 3 lžíce mléka, troška mletého pepře

Dáme si vařit asi na 1 hodinu uzený bůček na pařák, nerozbalený, v původním obalu. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Menší cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Do menší dózy s víčkem dáme 3 lžíce oleje, 1 lžičku koření na americké b...

Kompot z dýně

Kompot z dýně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg dýně, 3 hřebíčky, 2 l studené vody, 2 citróny, 800 g cukru krystal, 2 lžičky kyseliny citronové, 1 lahvička ananasového aroma

Dýni oloupeme, vydlabeme semennou část a dužinu nakrájíme na menší kostky. Vložíme je do studené vody s hřebíčky a necháme (nemusíme) několik hodin stát. Potom přidáme nakrájené citróny na hrubší plátky i s kůrou, ale bez semen. Přidáme cukr a kys...

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg červené řepy, 1 l vody, 3 dcl octa, 1 lžička soli, 100 g cukru krystal, 1 troška fenyklu

Červenou řepu dobře omyjeme i s kořenem a dáme vařit asi na 1 hodinu , menší bulvy méně. Uvaříme jí do měkka, scedíme, po vychladnutí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Takto připravenou jí promícháme s uvařeným nálevem. Nálev - do vroucí vody dám...

Zapečené špagety s mletým masem

Zapečené špagety s mletým masem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 600 g hovězího mletého masa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžička mleté papriky, troška kmínu, troška majoránky, 3 kapky worcesterské omáčky, 3 lžičky polévkového tekutého koření , troška kečupu, kousek másla, 1 balení strouhaného sýru

Na usmaženou cibuli přidáme mleté maso a necháme podusit, než maso pustí šťávu. Dále přidáme česnek, papriku, kmín, majoránku, worčestrovou omáčku, maggi a kečup. Vše necháme podusit (asi 20 min). Pak směs vlijeme na uvařené a scezené špagety (do ...

Dukátové buchtičky z brambor

Dukátové buchtičky z brambor

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg polohrubé mouky, špetka soli, 3 dkg cukru moučka, 5 lžíc citronové kůry, 1 žloutek, 1 vařený brambor, 3,5 dcl kravského mléka, 5 lžíc másla, 2 dkg droždí (kvasnic)

Uděláme kvásek z 1 dl mléka, lžíce cukru a droždí. Pak ho přidáme k ostatním ingrediencím a uděláme těsto na buchty. Z těsta děláme malé buchtičky, které dáváme na plech nebo do remosky (v té peču dukátové buchtičky nejraději). Při pečení v troubě...

stránka: