Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 4

Kuře a la kachna

Kuře a la kachna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 větší sklenka sterilovaného zelí -0,7 l., 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce sádla, 1 cibule, špetka soli, troška kmínu

Kuře si rozčtvrtíme. Vezmeme pekáč, který můžeme dát potom do trouby. Na něm osmahneme na rozpáleném sádle nadrobno nakrájenou cibuli. Vmícháme mouku a zalijeme 200 ml vody. Dobře promícháme a povaříme. Přidáme polovinu sklenice zelí. Na zelí polo...

Špagety po uhlířsku

Špagety po uhlířsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g špaget, 100 g slaniny, 100 g šunky, troška pepře a soli, 4 vejce, 4 lžíce smetany, 1 hrst strouhaného sýra

Špagety uvaříme podle návodu na balíčku a scedíme. Na větší pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu na kostičky a na ní opečeme nakrájenou šunku (lze i salám nebo uzené). Poté vmícháme uvařené špagety, osolíme, opepříme a chvíli opékáme. V misce rozš...

Babiččin bramborový salát

Babiččin bramborový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg vařených brambor , 400g mražené zeleniny (pod svíčkovou), 2 cibule, asi 200g sterilovaných okurek, 1 lžíce plnotučné hořčice, asi 0,4 dcl octa, sůl a pepř dle chuti, 250 g majonézy

Mraženou zeleninu podusíme. Cibule a okurky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Všechny suroviny smícháme dohromady a promícháme.

Houbová polévka s kapustou

Houbová polévka s kapustou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vývaru z kostí, 1-2 hrsti hub, 1 menší hlávka kapusty, troška pepře, troška kmínu, 1 lžíce másla, 2 vejce

Do vařícího vývaru vsypeme očištěné a nakrájené houby, chvíli povaříme a pak přidáme spařenou a na nudličky nakrájenou kapustu. Ochutíme pepřem, kmínem a lžící másla. Nakonec přidáme 2 rozšlehaná vejce, ale polévku už nevaříme. Nejlepší je s chle...

Vepřenky s cibulí

Vepřenky s cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového masa, 2 rohlíky, troška pepře a soli, troška mleté papriky , stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 150 g tuku, 2 cibule, 1 lžíce pažitky

Vepřové maso nahrubo umeleme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a namočíme v mléce. Rohlíky vymačkáme a přidáme k masu, osolíme, opepříme, přidáme papriku a 1 stroužek česneku dobře promícháme. Uděláme takové šišky nebo placičky, které zlehka obalíme ...

Česnekové kuře

Česnekové kuře

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 250 g másla, 2 cibule, 1 hlávka česneku, 200 ml vývaru, špetka soli, troška pepře

Kuře si rozporcujeme na 4 čtvrtky. Osolíme je a potřeme prolisovaným česnekem ze všech stran. Na pánvi rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme kousky kuřete, zalijeme vývarem a upečeme dozlatova.

Kysané zelí s mletým masem

Kysané zelí s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mletého masa, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 papriky (kapie), 2 lžíce mleté papriky, 1 lžíce kmínu, 500 g kyselého zelí, troška pepře a soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce cukru krupice

Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm mleté maso, přidáme k němu 2 pokrájené papriky, nejlépe na proužky. Poté okořeníme mletou paprikou, kmínem, pak přidáme okapané a pokrájené kysané zelí a trochu podlijeme vodou. Povaříme na mírném ohni 20...

Celozrnné lívance dle Apetitu

Celozrnné lívance dle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g hladké mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 2 lžičky mleté skořice, 120 ml podmáslí, 1/4 lžičky sody bikarbóny, 2 vejce, 4 lžíce medu (nebo javorového sirupu), 250 g bílého jogurtu, 1 lžíce oleje na vymaštění pánve, 200 g borůvek

V jedné míse smíchejte mouky, sodu, kypřící prášek a skořici. V druhé míse smíchejte 3 lžíce medu, vejce, podmáslí a polovinu jogurtu. Přisypte moučnou směs a lehce prošlehejte. V případě, že se Vám zdá směs příliš tuhá, přidejte trochu podmáslí. ...

Nepečený Míša

Nepečený Míša

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení zakysané smetany, 250 g plnotučného tvarohu, 60 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení čokolády na vaření

Všechny suroviny spolu ušleháme a naplníme do skleniček nebo do formiček na zmrzlinu a dáme do mrazničky. Když to trošinku ztuhne, vpíchneme dřívka nebo lžičky. Zmražené je namočíme do rozpuštěné čokolády a opět dáme do chladničky pořádně zatuhnou...

Zapečené banány

Zapečené banány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 banány, 100 g másla, 3 lžíce rumu, 1 lžička citronové šťávy, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka), 1/2 hrsti nasekaných ořechů, 50 g čokolády na vaření

Máslo si rozpustím. Banány nakrájíme na půlky. Do zapékací misky naskládáme banánové řezy, pokapeme je rozpuštěným máslem a cukrem, který jsme smíchali s rumem a citronovou šťávou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi tak 15 minut. Poté přendáme na...

Babiččin perníkový závin s povidly a mandlemi

Babiččin perníkový závin s povidly a mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do perníku, 1 lžíce kakaa, 150 g cukru krupice, 1 vejce, 1 vejce na potření závinu, mandlové lupínky na posypání, 2 lžíce medu, 3 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, 4 lžíce uvařené studené kávy (turka), 1 sklenka švestkových povidel, 50 g neloupaných mletých mandlí

Na vál dáme prosátou mouku, přisypeme prášek do perníku, kakao, utvoříme důlek, do kterého vklepneme vejce, přidáme med, rum, mléko a kávu a vypracujeme hladké těsto. Protože každá mouka je jiná, je možné, že budeme muset přidat trošku mléka nebo ...

Hrachový nákyp

Hrachový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g loupaného a půleného hrachu, 3 lžíce másla, 3 vejce, špetka soli, troška pepře

Hrách na několik hodin namočíme do vody - do hrnce nasypeme hrách a zalijeme studenou vodou cca 2 cm nad hladinu hrachu. Potom ho uvaříme doměkka. Necháme ho okapat a rozmixujeme. Dáme do mísy a přidáme máslo, vejce, sůl a pepř. Vše pořádně promí...

Péřové knedlíky

Péřové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g dětské krupice, 30 g droždí (kvasnice), 1 vejce, 1 lžíce cukru, 125 ml vlažného mléka, špetka soli

Do mísy dáme dětskou krupici, rozdrobíme droždí a posypeme je cukrem. Zalijeme vlažným mlékem a zpracujeme v těsto. Teprve až poté dáme kynout. Necháme podle potřeby asi tak 30 minut kynout. Z téhle dávky těsta uděláme zhruba 30 knedlíků, podle to...

Gemerské knedlíky

Gemerské knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 300 g uzeného masa, troška majoránky, troška pepře, 2 stroužky česneku, 100 g hladké mouky, 120 g uzené slaniny

Brambory oloupáme a poté nastroháme. Necháme je na sítku okapat a ještě vymačkáme zbylou vodu. Potom je dáme do mísy, přidáme mleté uzené maso, majoránku, pepř, česnek, který jsme utřeli se solí, mouku a vše promícháme. Z těsta utvoříme knedlíky, ...

Kuřecí prsa po staročesku

Kuřecí prsa po staročesku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 1 cibule, 80 ml slunečnicového oleje, 60 g másla, 30 g rozinek, 200 ml švestkového kompotu, 40 g vlašských ořechů, špetka soli

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na nudličky.. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, poté jí osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme k ní maso a orestujeme. Rozinky spaříme a přidáme k masu, švestky pokrájíme na čtvrtky a přidáme také k masu, osolím...

Chléb z podmáslí

Chléb z podmáslí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml vlažného mléka, 1/2 kostky droždí, 1 lžička cukru, 250 g hladké mouky, 150 g žitné mouky, 2 lžičky soli, 200-250 ml podmáslí

Mléko, cukr a droždí smícháme s 1 lžící žitné mouky. Necháme vzejít kvásek. Jakmile se zdvojnásobí, promícháme s ostatními ingrediencemi. Přičemž podmáslí za stálého mícháni zlehka ohřát a poté postupně přilévat k těstu. Těsto musí být měkké a sou...

Kuřecí prsa po čínsku

Kuřecí prsa po čínsku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, 500 g čínské zeleninové směsi, 100 ml sojové omáčky, 100 ml slunečnicového oleje, 2 lžíce Solamylu, špetka soli

Kuřecí prsa omyjeme a poté ja nakrájíme na nudličky. Dáme do misky a lehce osolíme a pak naložíme do připravené marinády: olej, sojová omáčka a solamyl. Poté nudličky zprudka orestujeme na pánvi a přidáme k nim čínskou zeleninu. Vše spolu podusíme...

Bílková roláda

Bílková roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 bílků, 5 lžic cukru, 5 žloutků, 5 lžic studené vody, 5 lžic polohrubé mouky, 1 balení smetany ke šlehání (šlehačka), 1/2 hrnečku ovocné marmelády

Bílky ušleháme nejlépe v robotu do zhoustnutí, pak přidáme cukr a postupně zašleháme žloutky. Potom lehce vmícháme už ručně studenou vodu a mouku. Těsto opatrně nalijeme na vymazaný plech a pečeme při 170°C dorůžova. Ještě teplou roládu srolujeme ...

Borůvková bábovka

Borůvková bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 lžic hrubé mouky, 7 lžic cukru moučka, 6 vajec, 3 lžíce rumu, špetka soli, 1 lžička pomerančové kůry, 1 lžíce pomerančové šťávy, 300 g borůvek

Žloutky, cukr, rum a šťávu z pomeranče utřeme do husté pěny. Přidáme pomerančovou kůru, 9 lžic mouky a sůl. Do hladkého těsta zlehka vmícháme tuhý sníh a borůvky, které jsme promíchali s 1 lžící mouky. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a...

Belgická prsíčka

Belgická prsíčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kuřecích prsou, špetka soli, troška bílého pepře, 4 lžíce másla, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 papriky, 200 ml bílého vína, 200 ml drůbežího vývaru, 400 g řapíkatého celeru

Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které potom osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme máslo a zprudka na něm opečeme ty řízečky. Vyndáme z pánve ven na talíř. Ve výpeku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, na nud...

Hedvábné řízky

Hedvábné řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 2 bílky, 4 lžíce zakysané smetany, troška kari koření, špetka soli, 5 lžic hladké mouky, 50 g strouhaného sýra, 5 lžic strouhanky, 150 ml oleje

Kuřecí prsa omyjeme a pak řízky lehce naklepeme na prkýnku podloženým složenou utěrkou. obalíme je v hladké mouce. Zakysanou smetanu, 2 bílky, kari koření a sůl smícháme a uděláme takové řidší těstíčko. Pomoučené řízky obalíme v těstíčku, potom ve...

Nakládaná kuřecí prsa

Nakládaná kuřecí prsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg kuřecích prsou, 1 balení bílého jogurtu, 1 balení zakysané smetany, 3-4 stroužky česneku, 2 vejce, špetka soli, troška pepře, 3 lžíce Solamylu

Do mísy dáme bílý jogurt, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, pepř,sůl, solamyl a vejce. Rozkvedláme a máme marinádu. Prsíčka si naporcujeme podle potřeby a naložíme do marinády přes noc. Potom osmažíme na rozpáleném oleji.

Meruňková prsa

Meruňková prsa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks kuřecích prsou, 400 g pórku, 1 ks chilli papričky, 1 balení smetany ke šlehání, 1 balení meruňkového kompotu, 1 troška mleté sladké papriky , 1 špetka soli, 1 troška citronové šťávy, 250 ml slunečnicového oleje

Porek nakrájíme na kolečka a osmahneme na rozpáleném oleji dozlatova.poté do něj vmícháme kuřecí prsa nakrájená nakousky a krátce spole podusíme. Chilli papričku nakrájíme na tenké nudličky a přidáme k masu a poté ještě přidáme mletou papriku. Při...

Koňakový krém

Koňakový krém

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 2 lžíce cukru moučka, 125 ml koňaku

Změklé máslo utřeme s cukrem a pomalu přiléváme koňak a utřeme hladký krém. Krém je vhodný na plnění vosích hnízd a košíčků.

Vídeňská bábovka s rozinkami a pomerančovou kůrou

Vídeňská bábovka s rozinkami a pomerančovou kůrou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 žloutky, 120 g cukru moučka, 80 g změklého másla, 3 lžíce vaječného likéru, 150 ml mléka, 4 bílky, 160 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 160 g Solamylu, 1 lžička citronové kůry, 2 lžíce kandované pomerančové kůry, 2 lžíce rozinek

Utřeme spolu žloutky s cukrem a změklým máslem. Po chvíli přilijeme vaječný likér a mléko. Střídavě přidáváme sníh ušlehaný z bílků a mouku předem promíchanou s kypřícím práškem, Solamylem a citronovou kůrou. Do bábovkové formy vymazané tukem a vy...

stránka: