Babiččin perníkový závin s povidly a mandlemi
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Na vál dáme prosátou mouku, přisypeme prášek do perníku, kakao, utvoříme důlek, do kterého vklepneme vejce, přidáme med, rum, mléko a kávu a vypracujeme hladké těsto. Protože každá mouka je jiná, je možné, že budeme muset přidat trošku mléka nebo mouky, abychom dostali tvárné těsto, nesmí být moc řídké, aby se netrhalo. Těsto dáme na chvíli do chladu odležet. Na pracovní plochu si položíme dostatečný kus pečícího papíru a těsto na něm vyválíme. Protože díky medu je těsto značně lepivé, pečící papír nám zajistí, že se těsto rovnoměrně vyválí a nic se nám nepřilepí k pracovní ploše. Těsto rozválíme na toušťku asi 5 mm. Placku potřeme povidly a rovnoměrně posypeme mandlemi. Pomocí papíru těsto svineme do závinu, opatrně přeložíme i s pečícím papírem na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Nakonec posypeme mandlovými lupínky. Vložíme do trouby rozehřáté na 180°C a pečeme asi 35 - 40 minut.
Tip k receptu
Jestliže závin zabalíme do fólie, do druhého dne zvláční a vydrží měkký několik dní.
Angel 66617. 09. 2012