Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 5

Kuřecí bašta nejen pro děti

Kuřecí bašta nejen pro děti

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecího masa , na dno hrnce oleje, 1 lžíce soli, 1 lžíce pepře, 2 lžíce mleté papriky, 1 lžíce kečupu, 2 lžíce hladké mouky, 1 l vody

Omáčka: Do hrnce dáme olej, na kterém orestujeme kuřecí maso, osolíme, opaprikujeme, opepříme a přidáme vodu. Až je maso měkké, tak si uděláme jíšku a jak základ omáčky bublá, tak ji tam přidáme a k tomu trochu kečupu a chvíli ještě povaříme a je...

Tvarohová rychlovka

Tvarohová rychlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 balíček prášku do pečiva, 3 měkké tvarohy, 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 0,2 l mléka, 2 lžíce citronové šťávy, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 1 sáček vanilkového cukru

Ingredience (3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva), smícháme v suchou směs. Dva hrnky směsi se vysypou na vymazaný plech nebo na plech s pečícím papírem. Na to nalejeme řidší tvarohovou náplň a posypeme zbytkem směsi....

Čokoládovo cuketový koláč

Čokoládovo cuketový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 50 g kakaa, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička soli, 175 ml olivového oleje, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 2 lžičky vanilkové esence, 2 střední cukety nakrájené nahrubo, 150 g nahrubo nasekaných lískových oříšků, Poleva: 200 g čokolády na vaření, 100 ml smetany ke šlehání

V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, koření a sůl. V druhé míse smícháme olej, vanilkovou esenci, cukr, vejce. Trochu vyšleháme. Přímícháme opatrně cuketu a jemně stěrkou, promícháme. Přimícháme nasekané lískové oříšky. Vlijeme do dortové ...

Bublanina s černým rybízem

Bublanina s černým rybízem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 150 g cukru krupice, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 150 g rostlinného oleje, 3 vejce, 250 ml mléka, 250 g rybízu

Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva, přidáme vejce, olej, mléko a vyšleháme těsto. Plech s vyšším okrajem vyložíme pečícím papírem a rozetřeme těsto. Omytý černý rybíz obalíme v moučkovém cukru a nasypeme na těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě...

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Borůvkový koláč s tvarohovou nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hrubé mouky, 200 g hladké mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 70 g cukru moučka, 3 vejce, 125 g másla, 1 sáček instantního droždí, 200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 50 ml mléka, 50 - 100 ml citronové šťávy, 1 lžíce citronové kůry, 100 ml rumu, 4-5 skleniček borůvek, 12 lžíc olivového oleje, 250 g jemného tvarohu

Na těsto smícháme nejprve sypké směsi - tedy obě mouky, cukr krupici, instantní droždí, špetku soli a přidáme 2 žloutky (bílky si necháme na potření okrajů koláče), smetanu a mléko (obé vlažné), olej (pokojové teploty), rum a polovinu citronové šť...

Srnčí mleté bifteky

Srnčí mleté bifteky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g srnčího masa, troška celého pepře, troška jalovce, troška nového koření, troška bobkového listu, špetka soli, 2 vejce, 300 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 lžíce slunečnicového oleje

Srnčí maso umeleme. Koření jako jalovec, nové koření, celý pepř a bobkový list, rozdrtíme v hmoždíři. Maso osolíme a okořeníme rozdrcenou směsí koření a přimícháme vejce. Utvoříme placičky a prudce je opečeme na oleji. Potom je vložíme do vymaštěn...

Srnčí bifteky

Srnčí bifteky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g srnčí kýty, 2 banány, 1 pomeranč, troška citronové šťávy, špetka pepře, špetka soli, 3 lžíce slunečnicového oleje

Srnčí kýtu odblaníme a nakrájíme na větší plátky. Pokapeme ji citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme přes noc marinovat v chladničce. Na pánvi druhý den rozehřejeme olej a opečeme z obou stran. Ve výpeku z pánve osmažíme na...

Pečený bažant na smetaně

Pečený bažant na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bažant, špetka soli, špetka pepře, 150 g slaniny, 150 g másla, 4 cibule, 10 kuliček pepře barevného, 250 g žampionů, 250 ml smetany ke šlehání

Bažanta důkladně očistíme a vykucháme. Potom ho dobře omyjeme ze všech stran, vevnitř i zvenku. Nakrájíme na 4 porce, osolíme, opepříme a proložíme slaninou. Pekáček vymažeme máslem, na máslo rozložíme cibule, které jsme nakrájeli na kolečka. Přid...

Domácí vepřová šunka s medem

Domácí vepřová šunka s medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vepřové kýty, 100 ml vody, 1 lžíce medu, 20 g soli, 5 g Pragandy

Maso omyjeme a co nejvíce jej odblaníme. Dvě třetiny nakrájíme na malé kostičky, menší než na guláš a jednu třetinu masa rozmixujeme v mixéru. To proto, aby se šunka po uvaření nerozpadala. Přidáme zbylé ingredience a pořádně rukama promícháme. Do...

Klobásová polévka

Klobásová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 brambory, 1 cibule, 1 mrkev, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžička soli, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce drceného kmínu, 2 stroužky česneku, 2 ostravské klobásy, 3 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžička oregana, 1 lžička bílého pepře, 1 lžička petrželové natě

Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme na kousky pokrájené klobásy a společně osmažíme. Vmícháme mouku a lžičku mleté papriky, zalijeme vodou (asi litr). Osolíme, přidáme na kostičky pokrájené brambory a mrkev, opepříme, okořeníme ore...

Meruňková žemlovka

Meruňková žemlovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 rohlíků, 200 ml mléka, 2 vejce, 100 g cukru krupice, 750 g meruňkového kompotu nebo 700g čerstvých meruňek, 500 ml zakysané smetany

Vymažte zapékací mísu. Smíchejte mléko, vejce, cukr a ve směsi namáčejte rohlíky nakrájené na kolečka a dno zapékací mísy jimi vystelte. Druhou vrstvu tvoří okapené kompotované meruňky nebo oloupané čerstvé meruňky, ty pak potřete zakysanou smetan...

Bramborový knedlík s vejcem a uzeným

Bramborový knedlík s vejcem a uzeným

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vařených bramborových knedlíků, 100 g uzeného masa, 1/2 menší cibule, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 2 lžíce slunečnicového oleje

Uvařené uzené maso pomeleme na masovém mlýnku. Polovinu menší cibule oloupeme, nakrájíme na drobno a knedlíky na malé kostičky. V teflonové pánvi na rozehřátém oleji usmažíme nakrájenou cibuli do růžova, přidáme mleté uzené maso, prohřejeme a poté...

Pečená kuřecí stehna

Pečená kuřecí stehna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 1 cibule, 6 stroužků česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 5 lžic pikantního kečupu, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička mleté papriky , 3 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžíce octa, špetka soli, špetka pepře

Cibuli jemně nasekáme, prolisovaný česnek smícháme se solí, přidáme ostatní suroviny (kromě stehen) a důkladně vše promícháme. Do marinády vložíme kuřecí stehna a necháme je 2 hodiny v chladu. Potom dáme stehna s marinádou do pekáče a ve středně v...

Piškotová jahodová roláda

Piškotová jahodová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 150 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1/4 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 balení jahodového tvarohu

Žloutky oddělíme od bílků. Bílky ušleháme v tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáme olej, mouku a kypřící prášek. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme ve vyhřáté troubě na cca 200°C dozlatova. Jakmile vytáhneme pl...

Rajčatové rizoto

Rajčatové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 500 g rajčat, 1 svazek bazalky, 2 lžíce olivového oleje, 275 g dlouhozrnné rýže, 2 lžičky zeleninového bujónu, sůl a pepř dle chuti

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata spaříme, stáhneme z nich slupku a odstraníme jadérka. Dužinu nasekáme nahrubo. Bazalku omyjeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci necháme zesklovatět cibuli, vsypeme opláchnutou rýži a mícháme dokud se rýže...

Zürcher Geschnetzeltes, Swiss rösti

Zürcher Geschnetzeltes, Swiss rösti

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g telecí kýty (nebo plec), 4 špetky soli, 1 lžička bílého pepře, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce řepkového oleje, 200 g žampionů, 1 lžíce citronové šťávy, 2 dcl bílého vína, 1 cibule, 1,5 dcl masového vývaru, 2 dcl smetany, 1 lžíce Solamylu, 1 hrst petrželové natě, 200 g telecích ledvinek

Telecí maso a spařené očištěné ledvinky nakrájíme na tenké (asi 1 mm) plátky. Mírně osolíme a opepříme. Mouku smícháme s trochou pepře a soli. Maso obalíme v mouce a opečeme na másle a dáme do tepla(trouby na 60-80°C). Na pánev přidáme olej a os...

Skořicový šnečí koláč

Skořicový šnečí koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček instantního droždí, 1 hrnek teplého mléka, 1/2 hrnku cukru krupice, 1/3 troška máslo, 1 lžička soli, 2 vejce, 4 hrnky hladké mouky, 1/3 kousek máslo, 2 1/2 lžičky skořice, 1/2 hrnku třtinového cukru, Poleva: 4 lžíce tekutého včelího medu

Ingredience na těsto musíme mít pokojové teploty. Smícháme je ve vysoké míse, pořádně propracujeme a necháme na teplém místě alespoň 1 hodinu kynout. Poté těsto vyjmeme na pomoučený vál a vyválíme je na dlouhý plát. Celý plát potřeme změklým másle...

Chřestový krém

Chřestový krém

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kousek kuřecího prsa, 250 g čerstvého chřestu, 2 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 2 g bílého pepře, 1 g muškátového ořechu, špetka soli, 125 ml smetany, 1 žloutek, 1 lžíce pažitky, 4 plátky veky

Kuřecí prso uvaříme zvolna doměkka v osolené vodě. Chřest oloupeme, oddělíme hlavičky a uvaříme jej doměkka a rozmixujeme. Hlavičky uvaříme zvlášť. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou okořeníme, zalijeme vývarem z kuřecích prsíček a...

Buchtová bábovka

Buchtová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 100 g rozpuštěné Hery, 1 vejce, lžíce rumu, špetka soli, 550 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 3/4 balení droždí (30 g), Náplň: tvarohová, maková, kakaová, ořechová, povidla, jablka...

Do nádoby domácí pekárny dáme suroviny podle uvedeného pořadí a nastavíme program na těsto. Vykynuté těsto rozdělíme na tolik dílů, kolik máme náplní. Každý díl těsta rozdělíme na stejně velké kousíčky, které zploštíme na placičku, do středu dá...

Topinková směs

Topinková směs

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g měkkého salámu, 100 g strouhaného sýra nahrubo, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, troška mleté pálivé papriky, 2 lžíce másla, 1 lžička kečupu

Cibuli nakrájíme na drobno. Na pánvi dáme rozehřát máslo a cibuli na něm zpěníme dozlatova. Přidáme salám, který jsme nakrájeli na menší nudličky, mletou papriku, sýr, utřený česnek a kečup dle chuti. Dobře všechno promícháme a necháme chvíli odl...

Obrácené řízky

Obrácené řízky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, špetka soli, 1 hrneček strouhanky, 2 vejce, 150 ml slunečnicového oleje, 1 sklenka Moravanky, 4 lžíce másla

Kotlety lehce naklepeme, osolíme, poté je obalíme ve strouhance a teprve potom v rozšlehaném vejci. Rozpálíme na pánvi olej a kotlety zprudka opečeme. Pak vezmeme pekáček, do něj vyskládáme kotlety, hezky je rozložíme, poté zalijeme směsí Moravank...

Rybí polévka s půlměsíčky

Rybí polévka s půlměsíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší kapr, 1 mrkev, 1 kořenová petržel, 1/2 menšího celeru, 1 lžíce soli, 2 bobkové listy, 2 kuličky nového koření, 1 lžíce másla, 1 veka, 1 lžíce Vegety, 3 lžíce Maggi

Kapra zbavíme šupin, vykucháme a maso i vnitřnosti omyjeme pod vodou. Hlavu odkrojíme a rybu nakrájíme na větší kusy a vše vložíme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, okořeníme a přivedeme k varu. Poté oheň ztlumíme a ještě 40 minut necháme táhno...

Vepřová pečeně v medovém kabátku

Vepřová pečeně v medovém kabátku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové pečeně, 8 stroužků česneku, 3 lžíce medu, 4 lžíce másla, 3 lžíce rumu, špetka soli, troška pepře, 1 lžíce rozinek

Rozpustíme máslo a vmícháme do něj med, utřený česnek, rum a rozinky, které jsme si den předem namočili do rumu. Všechno důkladně promícháme. Maso osolíme, opepříme a vložíme do marinády. Necháme marinovat nejlépe přes noc. Poté maso upečeme v roz...

Polévka z kvašených okurek

Polévka z kvašených okurek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kvašených okurek, 200 g vepřového mletého masa, 100 g rýže, sůl a pepř dle potřeby, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, 1 balení sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky

Z mletého masa, rýže, soli, vajec, pepře a česneku připravíme knedlíčky. Do vody dáme kostku masoxu, přivedeme k varu, přidáme nahrubo nastrouhané okurky a knedlíčky. Nakonec přilijeme smetanu smíchanou s hladkou moukou a ještě chvíli povaříme.

Vanilkový beránek s čokoládovou polevou

Vanilkový beránek s čokoládovou polevou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 lžička mleté vanilky, 250 g cukru krupice, 4 vejce, 1 lžička citronové kůry, 200 g másla, 1 kypřící prášek do pečiva, 250 ml mléka, špetka soli, Poleva: 150 g hořké čokolády, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g másla

Změklé máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme sůl, vanilku, prosejeme mouku a kypřící prášek do pečiva. Prošleháme a přidáme vejce s mlékem. Vyšleháme hladké těsto, které vložíme do máslem vymazené beránkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160°...

stránka: